Skocz do zawartości
  • 0

strzelanie 2 szelkami na raz - moździerz z biedronki

Pytanie

Opublikowano

Mam pytanie, mianowicie kupiłem mozdzierz w biedronce, mam drugą taką samą rurkę (pcv) czy mogę umocować 2 rurki koło siebie i strzelać 2 szelkami na raz, łącząc lonty ze sobą. Są jakieś przeciwwskazania ? oczywiście wszysko solidnie i stabilnie zamocuje. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jeżeli wszystko umocujesz nie powinno być problemów ;)

• 0
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, mianowicie kupiłem mozdzierz w biedronce, mam drugą taką samą rurkę (pcv) czy mogę umocować 2 rurki koło siebie i strzelać 2 szelkami na raz, łącząc lonty ze sobą. Są jakieś przeciwwskazania ? oczywiście wszysko solidnie i stabilnie zamocuje. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

Ponoć pcv się do tego nie nadają , podobnież są kruche no ale oprócz tego to na luzie możesz dwie naraz wysadzać (najlepiej jak będziesz łączyć to drugi lont zamontować 1cm niżej żeby najpierw wystrzeliła pierwsza a chwilkę później druga) tylko mocno przymocuj. Edytowane przez JMJ Pirfotechnics
Ortografia!
  • 0
Opublikowano

Lepiej nie używać rurek z PCV. Po pierwsze, nie masz gwarancji, że kaliber się zgadza, a powinien być dopasowany, żeby szelka działała poprawnie. Po drugie, jeśli ładunek utknie w rurze i ją rozerwie, to odłamki mogą dotkliwie poranić widownię. Odradzam.

• 0
Opublikowano

Po drugie, jeśli ładunek utknie w rurze i ją rozerwie, to odłamki mogą dotkliwie poranić widownię. Odradzam.

A jeśli szelka luźno wchodzi w rurkę pcv? jest trochę więcej luzu niż w rurce z fabrycznego moździerza.

Chyba nie będę ryzykował, jakbym miał 2 rurki z tej twardej tektury to co innego.
  • 0
Opublikowano

A jeśli szelka luźno wchodzi w rurkę pcv? jest trochę więcej luzu niż w rurce z fabrycznego moździerza.

Chyba nie będę ryzykował, jakbym miał 2 rurki z tej twardej tektury to co innego.

No to jest spora szansa, że rurka jest zbyt duża, wskutek czego ciśnienie będzie zbyt niskie i szelka poleci bardzo nisko, a to się może źle skończyć.
  • 0
Opublikowano

...że rurka jest zbyt duża, wskutek czego ciśnienie będzie zbyt niskie...

Mierząc: rurka z zestawu ma 45 mm a rurka pcv 46mm (średnica wewnętrzna), co teoretycznie wychodzi po 0,5 mm na stronę ( bo zakładam że tekturowa rurka nie jest idealnie prosta na całej swojej długości). Myślisz, że ten (w sumie) 1 mm różnicy miałby duże znaczenie ?
  • 0
Opublikowano

Mierząc: rurka z zestawu ma 45 mm a rurka pcv 46mm (średnica wewnętrzna), co teoretycznie wychodzi po 0,5 mm na stronę ( bo zakładam że tekturowa rurka nie jest idealnie prosta na całej swojej długości). Myślisz, że ten (w sumie) 1 mm różnicy miałby duże znaczenie ?

E, no tyle to żadna różnica. Ale pozostaje kwestia wybuchu szelki w rurze. Jeśli z jakiegoś powodu się zaklinuje i wybuchnie w środku, to odłamki mogą kogoś zranić.
  • 0
Opublikowano

E, no tyle to żadna różnica. Ale pozostaje kwestia wybuchu szelki w rurze. Jeśli z jakiegoś powodu się zaklinuje i wybuchnie w środku, to odłamki mogą kogoś zranić.

Właśnie dlatego chyba z tego zrezygnuję, chyba że będę miał sporo przestrzeni by to odpalić i się oddalić. Dzięki za pomoc, temat można zamknąć.
  • 0
Gość krystian
Opublikowano

Żeby nie poranić widowni polecam obkleić rurke taśmą dość solidnie lub włożyć je do jakiegoś kartonu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...