Saek 1 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Zmechanizowałem nawijanie karabinków z petard lontowych. W tym przypadku elementem mocującym do głównego lontu jest drut nawojowy około 0,15mm. Uruchamianie silnika za pomocą włącznika "nożnego". Myślę, że powinno być dobrze choć nie testowałem gotowego karabinka. Nawijacz1 Nawijacz2 Edytowane 5 Stycznia przez Saek Cytuj
MrArlo12 1 Opublikowano 24 Listopada 2013 Sprytnie zrobione Ale czy to jest, że tak powiem 'wydajne' ? Cytuj
DawidPirotechnik 4 Opublikowano 24 Listopada 2013 mógł bys napisac do dokładnie uzyłes do stworzenia tej nawijarki ? Cytuj
Saek 1 Autor Opublikowano 24 Listopada 2013 Bardzo wydajne, bo dokładasz petarde i nogą naciskacz przycisk tak długo jak potrzebujesz. Jedna ręką dokładasz petardy druga naciągasz już nawinięty karabinek. Kramelka ściska lont rownież dla potrzebnego naciągu. Drut nawinięty też musi być trochę napięty żeby odpowiednio mocno sie zawijał na lontach. Szczegłóły konstrukcji raczej widoczne nie ma co tu opisywać. Drut nawojowy prowadzony przez oczka zrobione ze spinacza, musi to być bo inaczej poleci własną drogą i się pozrywa. Cytuj
JacuQM 122 Opublikowano 24 Listopada 2013 Rozwaliłeś mnie tym zdjęciem z maszynką. Gratuluje pomysłowości, bardzo fajna rzecz. Zazdroszczę, też bym chciał coś takiego. Przydatne do karabinków, możesz to opatentować xdd Masz jakieś większe plany karabinkowe z tym związane ? JaucQM Cytuj
DawidPirotechnik 4 Opublikowano 24 Listopada 2013 zrobił byc jakis filmik jak to działa w praktyce ? Cytuj
Saek 1 Autor Opublikowano 24 Listopada 2013 Coś nakręce ale jakość będzie średnia i narazie nia ma petard do nawinięcia. W planach mam karabinki na EX1 i FP3 small ale nie za długie. Takie cos mnie zainspirowało ok. 1'40'' Cytuj
Hubert 0 Opublikowano 24 Listopada 2013 Fajne. Zrób za pomocą tego 10 km karabinku z FP3 :xmas_biggrin:/> :christmascool:/> :fireworks:/> Myśl przed napisaniem!! Cytuj
Saek 1 Autor Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Nawijarka w akcji : Jedna paczuszka FP3 Small Edytowane 5 Stycznia przez Saek Cytuj
MajsterD12 5 Opublikowano 30 Listopada 2013 Bardzo pomysłowe ! Zrób jakieś testy z odpalania tego Cytuj
mtt4 0 Opublikowano 30 Listopada 2013 Świetny pomysł, a wykonanie też miodzio. Przydało by mi się takie coś, może uda się takie coś skonstruować. Na pewno jest to wydajniejsze i szybsze niż robienie karabinka ręcznie. Cytuj
Korsarz96 17 Opublikowano 30 Listopada 2013 Nie jest to zbyt pracochłonne ? Nie byłoby szybciej ręcznie zwykłymi opaskami ? Z resztą nie waże pomysł i wykonanie genialne, gratulacje za pomysłowość :> PS. te fp3 troche za blisko siebie. Cytuj
Saek 1 Autor Opublikowano 30 Listopada 2013 Mniej pracochłonne niż opaskami. Czy petardy za blisko siebie ? - karabinek docelowo ma wisieć nad ziemią Cytuj
Korsarz96 17 Opublikowano 30 Listopada 2013 Mniej pracochłonne niż opaskami. Czy petardy za blisko siebie ? - karabinek docelowo ma wisieć nad ziemią :)/> Pierwsza zniszczy tą druga w końcu nie jest jakieś tam Picolo Cosair xD Cytuj
MajsterD12 5 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Były testy ? Czy ten drut mocno trzyma lonty od petard ? Cytuj
Cooli 4 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Opatentuj to! co ma opatentować jak już takie cuda istnieją Saek kawał dobrej roboty Cytuj
Thyaind 0 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Przekozackie, możesz mi wysłać na priv szczegółową instrukcję jak to zrobić? Chętnie się pobawię z czymś takim. Plusik ode mnie Cytuj
piropiotr223 11 Opublikowano 29 Marca 2014 No no, podstawowy sprzęt każdego bardziej zaawansowanego piromaniaka, problem może być w odległościach między petardami, bo są baaardzo blisko siebie. Pomysłowy PiroDobromir XD:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi