Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zmechanizowałem nawijanie karabinków z petard lontowych. W tym przypadku elementem mocującym do głównego lontu jest drut nawojowy około 0,15mm. Uruchamianie silnika za pomocą włącznika "nożnego".

Myślę, że powinno być dobrze choć nie testowałem gotowego karabinka.

Nawijacz1

Nawijacz2

Edytowane przez Saek
Opublikowano

Sprytnie zrobione :D Ale czy to jest, że tak powiem 'wydajne' ? :)

Opublikowano

Mógłbyś nagrać jak to funkcjonuje ?

Opublikowano

Bardzo wydajne, bo dokładasz petarde i nogą naciskacz przycisk tak długo jak potrzebujesz. Jedna ręką dokładasz petardy druga naciągasz już nawinięty karabinek. Kramelka ściska lont rownież dla potrzebnego naciągu. Drut nawinięty też musi być trochę napięty żeby odpowiednio mocno sie zawijał na lontach. Szczegłóły konstrukcji raczej widoczne nie ma co tu opisywać. Drut nawojowy prowadzony przez oczka zrobione ze spinacza, musi to być bo inaczej poleci własną drogą i się pozrywa.

Opublikowano

Rozwaliłeś mnie tym zdjęciem z maszynką. Gratuluje pomysłowości, bardzo fajna rzecz. Zazdroszczę, też bym chciał coś takiego. Przydatne do karabinków, możesz to opatentować xdd Masz jakieś większe plany karabinkowe z tym związane ? :)

JaucQM

Opublikowano

Coś nakręce ale jakość będzie średnia i narazie nia ma petard do nawinięcia. W planach mam karabinki na EX1 i FP3 small ale nie za długie.

Takie cos mnie zainspirowało ok. 1'40''

Opublikowano

Fajne. Zrób za pomocą tego 10 km karabinku z FP3 :xmas_biggrin:/> :christmascool:/>

:fireworks:/>

Myśl przed napisaniem!!

Opublikowano

Fajna maszynka :xmas_happy:

Opublikowano

Chyle czoła przed Twoją pomysłowością!!

Opublikowano

Bardzo pomysłowe !

Zrób jakieś testy z odpalania tego :)

Opublikowano

Świetny pomysł, a wykonanie też miodzio. Przydało by mi się takie coś, może uda się takie coś skonstruować. Na pewno jest to wydajniejsze i szybsze niż robienie karabinka ręcznie.

Opublikowano

Nie jest to zbyt pracochłonne ? Nie byłoby szybciej ręcznie zwykłymi opaskami ? Z resztą nie waże pomysł i wykonanie genialne, gratulacje za pomysłowość :>

PS. te fp3 troche za blisko siebie.

Opublikowano

Mniej pracochłonne niż opaskami.

Czy petardy za blisko siebie ? - karabinek docelowo ma wisieć nad ziemią :)

Opublikowano

Mniej pracochłonne niż opaskami.

Czy petardy za blisko siebie ? - karabinek docelowo ma wisieć nad ziemią :)/>

Pierwsza zniszczy tą druga :D w końcu nie jest jakieś tam Picolo Cosair xD

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Były testy ?

Czy ten drut mocno trzyma lonty od petard ?

Opublikowano

Test dopiero 31 :o(

Opublikowano

Opatentuj to!

co ma opatentować jak już takie cuda istnieją :)

Saek kawał dobrej roboty

Opublikowano

Przekozackie, możesz mi wysłać na priv szczegółową instrukcję jak to zrobić? Chętnie się pobawię z czymś takim. :)

Plusik ode mnie ;)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Trzeba przyznać, że ciekawie Ci to wyszło :)

Opublikowano

No no, podstawowy sprzęt każdego bardziej zaawansowanego piromaniaka, problem może być w odległościach między petardami, bo są baaardzo blisko siebie. Pomysłowy PiroDobromir XD:)