Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym poruszyć temat dwóch wyrzutni jakie znalazły się w tegorocznej ofercie Superpower. Mowa o P3904 Aslan oraz P3905 Lynx Lynx, są to 19 strzałowe wyrzutnie o robiącym wrażenie kalibrze 47mm. Mimo tak dużego kalibru zakwalifikowane są jako pirotechnika amatorska i każdy pełnoletni obywatel może sobie taką sprawić (co ja już nawet uczyniłem w wakacje robiąc pokaz na 50 urodziny ojca). Ciekawi mnie jednak fakt jak to się stało że wyrzutnia jest w sprzedaży skoro jak wszyscy doskonale wiemy i co respektuje reszta importerów dozwolony kaliber dla amatorów to 30mm...Chyba że o czymś nie wiem lub coś się w tej kwestii zmieniło? Nie żebym był przeciwko - wręcz przeciwnie, z wyrzutni byłem bardzo zadowolony i miło by było jak by pojawiło się więcej takich kostek.

Tutaj fotki porównujące wielkość rur:

fqkd.th.jpg

tkfp.th.jpg

Niestety nie mam filmu ale są na sklepie super powera. Ogólnie to zrobiła na mnie i na publice duże wrażenie bo rozpryski nie porównywalnie większe od 30mm mimo że ładunki leciały dużo wyżej, nie mówiąc już o huku jaki towarzyszył wybuchom.

Linki do wyrzutni z filmami:

http://sklep.superpower.pl/wyrzutnie/632-aslan.html

http://sklep.superpower.pl/wyrzutnie/633-lynx-lynx.html

Opublikowano

moim zdaniem są zaklasyfikowane jako moździerze, stąd też maksymalny kaliber może wynosić 50mm

Opublikowano

Nie wiem jak to rozwiązali, bo przepisy regulują maksymalny kaliber oraz ilosc mieszanki, możliwe, że ładunek wygląda jak matrioszka i sprawa wygląda podobnie jak w tym przypadku:

Natomiast jeśli zrobili to w pełni legalnie to jeśli chodzi o ilosc mieszanki to na pewno nie jest większa niż w przypadku kalibru 30mm.

Są na rynku wyrzutnie 30mm, które są bardzo dobrej jakości i przekraczają rozpiętością standardowe 1,2".

Zależy to też od rodzaju użytych gwiazdek, np. cracklingowe wyrzutnie mają dużą rozpiętosc, jw09 Styx też strzelał jak kostki, które mają 30mm, jak nie lepiej, a miał 25mm - wszystko za sprawą gliteringowych gwiazdek.

Osobiście tej kostki nigdy bym nie kupił, bo lepiej prezentuje się YHW009, a tutaj działa tylko efekt psychologiczny, że wyrzutnia jest dużych gabarytów - nic więcej.

W tej cenie wolałbym kupic 2x YHW009 ( ale tego dawnego Songa, którego efekt nie był taki anemiczny... ).

• 4 tygodnie później...