PiroArt.eu 88 Opublikowano 17 Listopada 2014 Witajcie! Test zgodnie z obietnicą wykonany. Do testu zgromadziliśmy tyle petard, ile nam się tylko udało. Mamy nadzieję, że ta ilość Was zadowoli i da jakieś nowe spojrzenie na petardy dostępne w sklepach. Przede wszystkim test przeprowadziliśmy z odległości ok 30 metrów, ponieważ bliższa odległość wybuchu petard dawała czasami wartości skrajne, a nie o to nam chodziło. Niestety pogoda nam dziś nie pomagała, ale i tak była lepsza niż wczoraj. Każdą petardę strzelaliśmy trzykrotnie, a do ostatecznego wyniku wybieraliśmy najwyższy odczyt. Film znajduje się na naszym Facebook'u - https://www.facebook.com/PiroartPolska Kilka naszych wniosków: - różnica 2-3dB jest praktycznie nie do wyłapania przez ludzkie ucho - potwierdzamy teorię, że stara FP3 (moja kolekcja z 2012r) okazała się mocniejsza od obecnej - mimo, że Color Salute znalazło się na 2 miejscu, to Dum Bum miało wyższą średnią wybuchów z 3 petard. Jak widać różnica jest minimalna, zadecydował najwyższy odczyt - mimo, że na paczce Dum Bum pakowanej po 5 i paczce Dum Bum pakowanej po 20 są inne gramatury, są to wg nas te same petardy Jak są pytania to piszcie do nas śmiało. Jesteśmy pewni, że ten test jeszcze powtórzymy w nieco innych warunkach. Postaramy się o lepszą pogodę i inne miejsce z innym podłożem. Na pewno porównamy te wyniki i damy Wam znać, czy wyniki były podobne. Na zakończenie filmiku mały bonusik od nas Cytuj
domin839 2 Opublikowano 17 Listopada 2014 Test świetny, i na pewno przyda się wielu użytkownikom. Temat jak dla mnie do podpięcia aby nigdzie nie znikł i nie trzeba będzie go szukać. Cytuj
przemo312132 14 Opublikowano 17 Listopada 2014 Ciekawe bo ja tak od kilku ładnych lat testuję różne petardy , i moim zdaniem wcale to nie zależy od ilości (g) prochu oczywiście nie wcale ale, od wykonania korpusu również , chociażby standard FP3 Big vS FP3 White po 3g , korpus White wygląda 1/4 słabiej przez co huk nie jest jak w przypadku Big'a mimo, że na paczce Dum Bum pakowanej po 5 i paczce Dum Bum pakowanej po 20 są inne gramatury, są to wg nas te same petardy Cytuj
michu9712 0 Opublikowano 17 Listopada 2014 FP3 dopiero przedostatnie?! Mam nadzieję, że nie zepsuli bardziej tej petardy Cytuj
PiroArt.eu 88 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 Ciekawe bo ja tak od kilku ładnych lat testuję różne petardy , i moim zdaniem wcale to nie zależy od ilości (g) prochu oczywiście nie wcale ale, od wykonania korpusu również , chociażby standard FP3 Big vS FP3 White po 3g , korpus White wygląda 1/4 słabiej przez co huk nie jest jak w przypadku Big'a Zgadza się, tu jednak chodziło o potwierdzenie, że to są te same petardy mimo innych informacji na opakowaniu. Cytuj
Korsarz96 17 Opublikowano 17 Listopada 2014 Dziękuje za, bardzo ładny test napewno się przyda i w tym roku wiem jakie petardy mam zamawiać. Cytuj
tomszak 1 Opublikowano 17 Listopada 2014 Ten test nie do końca jest miarodajny, ponieważ odnosi się tylko do głośności wybuchu a nie do jakości. Każda petarda ma swój specyficzny oddźwięk, jedna może mieć np. bardzo mocny bas przez co spodoba się większości , a druga może być głośniejsza ale wybuchem może przypominać strzał z karabinu a nie wybuch granatu Mam nadzieję, że mnie rozumiecie Oczywiście gratuluje pomysłu bo na pewno pomoże to wielu piromanom rozwiać wątpliwości. Osobiście mogę powiedzieć, że dum bum z zeszłego roku biły na głowę pozostałe petardy (859, fp3, bomb, mega piratka II itd.) wydaję mi się, że tegoroczna partia jest po prostu słabsza. Cytuj
MarcinPiro 0 Opublikowano 17 Listopada 2014 Witam, mam 2 pytanka : 1. Czy petardy Crazy Robots będą dostępne w sklepie ? 2. Czy petardę Delova rana może kupić każdy czy trzeba mieć pozwolenie ? Cytuj
PiroArt.eu 88 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 @Tomszak a masz inny pomysł jak pokazać, która z tych petard jest najmocniejsza? Oczywiście poza zebraniem wszystkich w jedno miejsce i prezentacji Jak już pisaliśmy, test na pewno powtórzymy, bo jeden raz to dla nas za mało. Petardy Crazy Robots przeznaczone są na rynek zagraniczny, a na tę Delovą potrzebne jest zezwolenie. To był tylko taki bonus dla Was, żeby zobaczyć jaka jest róźnica Cytuj
tomszak 1 Opublikowano 17 Listopada 2014 Nie ma takiej mozliwosci zeby to pokazac, trzeba po prostu samemu przetestowac. Żeby mnie źle nie zrozumiano, ja nie krytykuje tego testu, wręcz przeciwinie bardzo mi się podoba ten pomysł + wielki szacunek za chęci. Cytuj
PiroArt.eu 88 Autor Opublikowano 17 Listopada 2014 A my tak tego nie odebraliśmy, zastanawialiśmy się po prostu jaki może być jeszcze sposób na zbadanie wszystkich petard, może po prostu na jakiś inny sposób nie wpadliśmy Cytuj
piropiotr223 11 Opublikowano 17 Listopada 2014 Ja bym zrobił coś w stylu sieły eksplozji. Np.wsadzić petarde pod spory garnczek i sprawdzić wysokość lotu jak to jakiś użytkownik już zrobił. To tylko przykład. Co do samego testu to super i fajnie że ktoś się podejmuje czegoś takiego. Cytuj
Rangiz 0 Opublikowano 18 Listopada 2014 FP3 dopiero przedostatnie?! Mam nadzieję, że nie zepsuli bardziej tej petardy Zepsuli już 2 lata temu i sytuacja uległa jeszcze pogorszeniu. Cytuj
bulioner 0 Opublikowano 20 Listopada 2014 W tym roku nie miałem jeszcze możliwości porównania FP3 (Jorge) z FP3x (Gaoo), ale z moich zeszłorocznych obserwacji wynika, że obydwie petardy mają porównywalny poziom hałasu, jednak huk FP3 jest ciekawszy dla ucha niż FP3x. Jak to określił mój kumpel - miłośnik petard, a jednocześnie posiadający dobry słuch muzyczny FP3 wydaje bardziej basowy dźwięk niż FP3x. Cytuj
Poki 17 Opublikowano 21 Listopada 2014 Super, gdyby ukazała się wersja końcowa w tabeli w temacie. Będzie można ją szybko przedstawiać pytającym. Cytuj
PiroArt.eu 88 Autor Opublikowano 25 Listopada 2014 Dziś po raz drugi przetestowaliśmy petardy. Nie są to wszystkie petardy z testu nr 1, ale większość i wyniki są zadowalające Zmieniliśmy otoczenie, doszły drzewa, twarde podłoże i mniejsza odległość. Wyniki jeszcze dziś... Cytuj
PyroPiotr 0 Opublikowano 25 Listopada 2014 Dziś po raz drugi przetestowaliśmy petardy. Nie są to wszystkie petardy z testu nr 1, ale większość i wyniki są zadowalające :)/> Zmieniliśmy otoczenie, doszły drzewa, twarde podłoże i mniejsza odległość. Wyniki jeszcze dziś... :)/> W jakich godzinach filmik ?? Cytuj
PiroArt.eu 88 Autor Opublikowano 25 Listopada 2014 postaramy się jeszcze na wieczór wrzucić na yt, by w przerwie meczu LM można było zrobić zakupy Cytuj
PiroArt.eu 88 Autor Opublikowano 26 Listopada 2014 Filmik w całości z wczorajszego testu już dostępny na naszym Facebook'u, zapraszamy! Link w stopce Cytuj
czarodziej 0 Opublikowano 26 Listopada 2014 test mocno zabawowy jednak dosc dobrze oddaje roznice klas co dfo fp3 to smieszy mnie wasze zdziwienbie od 2 lat trabi sie ze pet6rda wuja warta ale sklepy daja na promocje za pare zl to podjarani sie rozpisujeicie jaka ona odlotowa wszystko co tu pisze pisalem ro temu to niektorzy sie smiali ps brak w texcie black death/ Cytuj
Rangiz 0 Opublikowano 28 Listopada 2014 zgadzam się z przedmówcą, sam mnie ostrzegł przed fp3 jako pierwszy i jako znawca tematu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi