JMJ Pirfotechnics 7 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Drodzy! W tym roku postawiłem na fajny pokaz, który, po raz drugi już, zrobię nie w Sylwestra, a 1 stycznia. Odpalany będzie w Warszawie, na dużym polu (można użyć kątówek ) z systemu RF32. Zakupy tradycyjnie w TanieFajerwerki.pl: 3x PXB2105 Future Game (Piromax) - razem 48 strzałów 20mm 1x TXB475 Painting Sky (Triplex) - 25 strzałów 30mm 1x PXB3704 Positiv (Piromax) - 49 strzałów 30mm 1x PXB3705 Pandemia (Piromax) - 36 strzałów 30mm 1x PXB2304 Turbo (Piromax) - 19 strzałów 30mm 1x PXB2301 Ignis (Piromax) - gratis - 19 strzałów 30mm Koszt: 510zł Do pokazu dorzucę jeszcze kilka zabawek, a więc ostatecznie będzie to wyglądać mniej więcej tak (+ kilka mniejszych kostek): Oprócz tego mam cały karton rzeczy do zabawy, w tym koło 300 mocniejszych petard hukowych typu FP3 i pokrewne, setki słabszych, ponad 30 opakowań rzymskich ogni, kilka paczek wulkanów, masę drobnicy typu motylki, jakieś rakietki i oczywiście szelki. Będą do zabawy w Sylwestra i wcześniej. Scenariusza nie podaję, żeby nie popsuć niespodzianki, chyba że ktoś chce. Jak zwykle czekam na opinie i komentarze. Cytuj
DawidPirotechnik 4 Opublikowano 22 Grudnia 2014 No swietny stuff same nowosci konkretne kostki szelki 2" tez sie zanalzły pokaz napewno bedzie niesamowity Cytuj
endriu123457 56 Opublikowano 22 Grudnia 2014 UU widze konkretnie :christmascool: bardzo dobre kostki i szelki z tripla będzie show Cytuj
ponczo12496 23 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Szczerze? Nigdy bym nie postawił na Piromaxa w takiej ilości, tym bardziej robiąc pokaz z produktów tego importera. To co nasi forumowicze zdołali nagrać zeszłego sylwestra potwierdza, że dla Piromaxa czas działania wyrzutni czy strzelanie salwami lub nie jest bez znaczenia. Lecz zakładając, że produkty, które wybrałeś wypadną tak jak na filmikach importera to pokaz będzie miodzio czego z całego serca życzę :)/> Cytuj
damian7878 98 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Dobrze,że postawiłeś na Piromaxa,bo to naprawdę kapitalny importer.Masz wyśmienite kostki,które z pewnością cię zachwycą na całego.Dużo ciepłych słów mogę powiedzieć na temat wyrzutni Turbo.Co prawda ma tylko 19 strzałów,ale naprawdę super wyjątkowych.Strasznie mi się podobała na ostatniego Sylwestra ze względu na rozłożystość efektów.Dla mnie zrobiła większe wrażenie niż choćby The Legend od Jorga,która ma zdecydowanie większą ilość wystrzałów.Właściwie jedyny malutki minus tego importera to tylko to,że czasami ma niezgodny czas trwania z opisem,bynajmniej tak słyszałem i to wiele razy.Painting Sky ponoć jest też świetna,też ją mam, zobaczymy jak się spiszę.Jak dla mnie super zakupy. :xmas_smile: Cytuj
abuk 30 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Dobrze, że testujesz Piromaxa. Będziemy mogli porównać Twój film z filmami importera. Szykuje się ładne widowisko, szelki Tripla zrobią robotę. Z pozostałościami dobrze Cię rozumiem, też mam sporo pierdół z lat ubiegłych i w tym roku pewnie również nie uda mi się wszystkiego wystrzelić... Udanego pokazu! Cytuj
JMJ Pirfotechnics 7 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2014 Przygotowania do pokazu trwają Ponczo, na Piromaxie oparłem także mój zeszłoroczny pokaz i byłem zadowolony. Ich produkty mają gęste i rozłożyste efekty, podają mi się także ich połączenia, a dodatkowo mam łatwy dostęp do nich (Warszawa) i okazyjne ceny. Cytuj
JMJ Pirfotechnics 7 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2015 No i po pokazie… W tym roku chciałem zrobić, ambitnie, pokaz pod muzykę. W jakiejś części się to udało, ale nie do końca. Sam początek pokazu był pechowy, ponieważ oba Triplexowskie stroboskopy okazały się niewypałami (same strobki, zapalnik zadziałał normalnie). Potem pokaz szedł zgodnie z planem, który poniżej zamieszczam, za wyjątkiem faktu, że kostki Piromaxa strzelały nieco krócej, niż powinny, oraz że z dwóch sekwencji min odpaliła tylko jedna (ledwo ją widać na filmie). Ogólnie jednak było dobrze, do momentu, w którym PXB2301 Ignis się przewróciła i zaczęła strzelać na wszystkie strony. Wymagało to zrobienia przerwy technicznej, zwłaszcza że wyrzutni udało się przestrzelić kabel od szelek. Finałowa sekwencja PXB2304+wachlarz+szelki została odpalona oddzielnie i niestety nie ma jej na filmie. Jako ciekawostkę powiem jeszcze, że jedna z szelek wybuchła tuż nad ziemią. Ciekaw jestem, dlaczego. Jak to wyszło, możecie zobaczyć na filmie. Nie jest to mój najlepszy pokaz, ale przynajmniej był dynamiczny, kolorowy i bardzo rozłożysty. ' Plan odpalania: Stroboskopy czerwone Rzymskie ognie „XV” - na 2015 PXB3705 Pandemia 2x single shot PXB3704 Positiv 2x single shot 3x PXB2105 Future Game TXB475 Painting Sky PXB2301 Ignis przyśpieszona PXB2304 Turbo przyśpieszona Wachlarz 8x szelka 2” Film: https://www.youtube.com/watch?v=Dk1Wk_wdRaA Zdjęcia ze strefy: Tradycyjnie, nie pogardzę uwagami co było nie tak, co ulepszyć lub zmienić. Cytuj
MajsterD12 5 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Pokazik skromny, ale materiał dobrze rozłożony jak na taki budżet. Co do strobów to: jeśli dobrze widzę to zapalnik przymocowałeś na lont - taki system się nie sprawdza. Żeby stroby odeszły musisz odciąć visco, i dać kilka małych odcinków stopiny (lont z QM) do środka (tzn na samą mieszankę pirotechniczną) i wtedy dajesz na to zapalnik i zaklejasz wszystko taśmą. A co do bomby to ostatnio też tak miałem, pewnie była to wina liftu - no cóż czasem się zdarza. Szkoda, że finał nie poszedł z pokazem, ale trudno uczymy się na błędach i działamy dalej! Cytuj
firawerkoman 7 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Pierwsze co to źle postawiona Pandemia względem widowni bo jest to kostka I-shape i Z-shape (strzałka na topie wyrzutni była) Po drugie to male kostki tj poniżej 36sh zawsze powinno się mocować do ziemi a czasem jak jest ewidentnie nie równe podłoże nawet te 36sh trzeba mocować. Po trzecie na przyszłość pomyśl nad ochroną systemu przed wilgocią i syfem z nieba Po czwarte nie ma lepszej nauki jak na własnych błędach Cytuj
JMJ Pirfotechnics 7 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2015 Pokazik skromny, ale materiał dobrze rozłożony jak na taki budżet. Co do strobów to: jeśli dobrze widzę to zapalnik przymocowałeś na lont - taki system się nie sprawdza. Żeby stroby odeszły musisz odciąć visco, i dać kilka małych odcinków stopiny (lont z QM) do środka (tzn na samą mieszankę pirotechniczną) i wtedy dajesz na to zapalnik i zaklejasz wszystko taśmą. A co do bomby to ostatnio też tak miałem, pewnie była to wina liftu - no cóż czasem się zdarza. Szkoda, że finał nie poszedł z pokazem, ale trudno uczymy się na błędach i działamy dalej! :)/> Lont od stroboskopu był włożony w taśmę detonacyjną, w której był także zapał. Zapał poszedł, lont się odpalił, doszedł do stroboskopu i nic się nie stało. Tzn. jeden strobek zaświecił kilka razy, a drugi w ogóle. Coś nie taki z samym materiałem, może zawilgły. Pierwsze co to źle postawiona Pandemia względem widowni bo jest to kostka I-shape i Z-shape (strzałka na topie wyrzutni była) Głupia sprawa z tą Pandemią... Wiedziałem o tym, widziałem strzałkę uzbrajając kostkę i w amoku przygotowań zapomniałem o tym. Dojdzie kolejny punkt do listy kontrolnej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi