Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak "zapobiegacie" poparzeniu się zapalniczką i lontem podczas odpalania petard zapalniczką. Mnie się zdarza w ciągu godziny z 10 razy poparzyć a potem palec boli :xmas_happy:/> . W tym roku chyba ubiore rękawiczki robocze

Opublikowano

Kup sobie zapalarkę ;)

Taką do świeczek, albo kominka np.

Mi w wakacje udało się kupić w Inter Marche zapalarkę żarową, i teraz bd sobie tylko nabijał ją gazem :)

Opublikowano

Też mam ten problem, ale już się przyzwyczaiłem i mi to prawie nie przeszkadza.

Swoją drogą dobry pomysł z tymi rękawiczkami pod warunkiem, ze nie będą kolidowały :)

Opublikowano

W tym roku odpalam czymś takim jak zdjęcie poniżej, więc o poparzenia sie nie boje :)

PalnikGazowyNaNaboje-003.jpg

Opublikowano

Nie rozumiem w czym problem, należy po prostu trzymać zapalniczkę i petardę tak aby tworzyły kąt prosty. Wydłuża to żywotność zapalniczki, a iskry czy siarka będą lecieć z dala od rąk :)

Opublikowano

Ja tam tylko raz się opażyłem FP3 ale za to dotkliwie. Zawsze odpalam pod kątem 90° i wtedy jest ok, tak samo rakiety, fontanny, wyrzutnie oraz wszystkie inne atykuły pirotechniczne.

Opublikowano

najlepiej kupić zapalniczke żarową ona się też sprawdza przy wietrze

Opublikowano

Zakładam rękawiczki ogrodowe albo jakieś stare obdarte.

:P

Opublikowano

Nigdy nie zdarzyło mi się poparzyć zapalniczką. :P

Opublikowano

Zawsze mam żarową i nigdy jeszcze się nią nie poparzyłem :)

Opublikowano

Nie korzystam z zapalniczek, liczą się tylko zapalarki sznurowe.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja się tylko raz oparzyłem lontem, to małem czrną dziurę w palcu :D/> Ale tak jak wyżej koledzy napisali, wystarczy odpalać pod kątem prostym.

Opublikowano

Ja używam zapalniczki żarowej i kieruję płomien w stronę "od petardy" a nie w jej kierunku jeżeli wiesz co mam na myśli :D . Sprawdza się

• mantis zmienił(a) tytuł na Jak zapobiegacie poparzeniu się zapalniczką?