Skocz do zawartości

23.07.2016 - Malbork - Wielka Inscenizacja Historyczna Oblężenie Malborka 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Data – 23.07.2016r.
Okazja – Wielka Inscenizacja Historyczna Oblężenie Malborka 2016
Miejsce - Zamek Malbork
Godzina – 23:00
Wykonawca - Wulkan Fajerwerki z Pruszcza Gdańskiego
Długość pokazu – około 5 minut
Film -

Opis: Wybrałem się na tegoroczne Oblężenie z rodzinką i choć sama inscenizacja była "ok" - w poprzednich latach było jednak na bogaciej szczególnie 5 i więcej lat temu no ale cóż. Najlepsze inscenizacje były za "panowania" Jacka Spychały, który reżyserował to zupełnie inaczej. Było o wiele lepiej. Wybuchy w lokalnym strumieniu ochlapujące widzów, podpalane strzały na sznurku wbijające się w drzewa nad publiką bądź rozstawione magicznie w rzędach płomyki, pochodnie, oświetlenie no i Krystyna Czubówna jako narrator na żywo. Niestety po jego tragicznej śmierci w wypadku na drodze Oblężenie przeżywało co roku lepsze i gorsze chwile. Tegoroczne było "dobre" choć przedstawiono to wszystko w dość innym klimacie w porównaniu do lat poprzednich.

Sam pokaz zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Film nie jest mojego autorstwa. Ładunki poprawnie zgrywały się z muzyką i choć na filmie nie widać wszystkiego, to na żywo efekt był lepszy a momentami ludzie zasłaniali uszy taki był huk. ;) Mniejsze ładunki (chyba tylko wyrzutnie) były odpalane przed widownią. Większe - bomby były odpalane ok 100 metrów dalej - po prawej stronie. Same bomby szczególnie te niebieskie na początku - bardzo ładne, widać, że towar dość dobry choć film tego nie odwzorowuje. Czegoś może zabrakło w finale choć ci, którzy kojarzą tą firmę wiedzą jak się jeszcze strzelało kilka lat temu. Widać dużą różnicę oczywiście na plus.