velibrum 12 Opublikowano 28 Listopada 2007 Witam :razz: Mam trochę petard z serii jz. Dokładniej 3 paczki jz4 i półtora paczki jz8 plus Chiński odpowiednik tejże petardy. Pomyślałem więc czy nie zrobić by mocnego karabinka składającego się z około 20 jz4 i 5 jz8. Zostałoby to przymocowane za pomocą przezroczystej taśmy do lontu. Miniaturka projektu Skład karabinka Moje pytanie brzmi: Czy wybuch którejś z petard nie rozrzuci pozostałych? Jeżeli ktoś robił już coś podobnego to prosiłbym o odpowiedź :smile: Pozdrawiam Cytuj
Saek 1 Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) W tym roku planuje taka zabawkę: KARABINEK K0203-3 połączone lontem szybkim. Rok temu robiłem z pięciostrzałówek ale nie miałem żadnego lontu i łączyłem je takżeby zstykały się draskami i ponich płomień będzie przechodził dalej. Niestety płomień taką droga rozprzestrzeniał się zbyt wolno i pierwsze strzały rozwalały karabinek. Tym razem podejrzeam że zanim karabinek się rozwali szybki lont zdoła je wszystkie odpalić. Zresztą robie dodatkowo odstępy między petardami. Aha, z K0204 też będę to robił Edytowane 7 Stycznia przez Saek Cytuj
Neodo 10 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Te petardy są tak słabe, że może odlecą ale tylko kilka cm.... odpal jedną na test i zobacz... no chyba że w tym roku są jakieś inne.... Cytuj
Fear 0 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Do tego się przyda lont szybko palny ale nie tylko mocujący ale i ten do petard ostatnio z Yausha robiliśmy karbinki z piccolo na boisku szkolnym, po prostu rządkami tak aby się siarka stykała i huku też było, radze ci jakoś skleić tak "aby lont miał maks 0,5 cm od petardy, a ten łączący ok 5 cm i podpalić od środka"... Ale wybuch mocniejszej, co szybciej wybuchnie rozrzuci inne, niestety Cytuj
jano 0 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Taaa... Właśnie w ten sposób straciłem paczkę piccolo. z ok. 50 szt. odleciało w cholerę 40 piccolo. :neutral: trzeba przyczepiać je z odstępem. Cytuj
Fear 0 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Ę? a czym odpalałeś i jak? Bo to się odpala zapalniczką żarową najlepiej i nie tylko początek odpalić ale podpalać cały czas od początku do końca, może troche poparzyć ale wtedy wszystko się zapali Cytuj
toby 0 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Jeżeli ktoś robił już coś podobnego to prosiłbym o odpowiedź :smile: Pozdrawiam Ja zrobilem cos podobnego tylko ze z 300 sztuk picollo, (tzw. "słoneczko") wieczorem wrzuce foto.Te petardy co Ty masz sa strasznie słabe napewno nic sie nie stanie;d O wiele bardziej polecam skleić taki karabinek jak ja, efekt bardzo fajny. Nie łączylem ich żadnym lontem poprostu układa sie "słoneczko" i kazda peterde przykleja taśma do wczesniej przygotowanej tektury, i tak kolejne "pietra" petard, kazda oczywiscie przyklejając skrawkiem taśmy do niższego poziomu. Potem wystarczy zrobić dziurę w tekturze i podpalic jedna petarde na samym dole i .... ( sory za off top )Pozdrawiam Cytuj
Yusha 0 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Taaa... Właśnie w ten sposób straciłem paczkę piccolo. z ok. 50 szt. odleciało w cholerę 40 piccolo. :neutral: trzeba przyczepiać je z odstępem. nie płacz... :grin: kupisz sobie nową paczkę piccolo i co do tego karabinka tak czy siak odlecą w rożne strony... Cytuj
Saek 1 Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) A tu mocniejsza wersja : KARABINEK K0204 Pewnie się rozwali po kilku wystrzałach ale lont zdąży wszystkie petardy odpalić. Edytowane 7 Stycznia przez Saek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi