Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przychodzę z pytaniem o prawo w polsce: Jak to jest?

Czy można odpalać petardy np nie w sylwestra? Jak tak to gdzie?

Opublikowano

Powiem ci że z mojego doświadczenia jak mieszkam na wsi i strzelam różnymi rodzajami pirotechniki prawie przez cały rok ( tylko nie wtedy gdy jest zagrożenie pożarem czyli np przed żniwami czy też po żniwach) a jak sąsiadom to przeszkadza to po prostu mówią mi żebym nie strzelał i policji ani razu u mnie nie było. A jak wygląda sprawa w mieście tego nie wiem.

Opublikowano
Opublikowano

dużo zależy też od obyczajowości i reakcji sąsiada. Jeżeli ktoś Ci zwróci uwagę, że zakłócasz jego spokój to powinieneś to uszanować. Jeżeli przyjedzie policja i nie zwrócił Ci nikt takiej uwagi to nie ma podstaw do wystawienia mandatu. Oczywiście policja od razu podepnie się pod art. 51 ale od razu pokazujesz certyfikat wyżej, nasz wyrok o którym mowa w tym certyfikacie, prosisz o wyniki pomiaru hałasu certyfikowanym sprzętem  nie uchem sąsiadki

Opublikowano

Normalnego zakazu nie ma, za to jest przepis pod który można podciągnąć prawie wszystko.

Art.  51.  [Zakłócenie spokoju lub porządku publicznego]

§  1. 

Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,

podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Wszystko zależy od policjanta. A o godzinach 6 i 22 nie ma nigdzie w prawie mowy.

Opublikowano
3 godziny temu, PiroMan25 napisał:

Normalnego zakazu nie ma, za to jest przepis pod który można podciągnąć prawie wszystko.

Art.  51.  [Zakłócenie spokoju lub porządku publicznego]

§  1. 

Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,

podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Wszystko zależy od policjanta. A o godzinach 6 i 22 nie ma nigdzie w prawie mowy.

ten przepis nie ma tutaj zastosowania i jest błędnie interpretowany. Nie ma tutaj celowości czynu ani znamion wybryku czy huligaństwa

Opublikowano
15 minut temu, PiroArt.eu napisał:

ten przepis nie ma tutaj zastosowania i jest błędnie interpretowany. Nie ma tutaj celowości czynu ani znamion wybryku czy huligaństwa

4 godziny temu, PiroMan25 napisał:

hałasem

Nigdzie nie pisze że ma być to celowe zakłócanie spokoju.

Opublikowano
11 minut temu, PiroArt.eu napisał:

Nasza sprawa

postanowienie.png

Ok, warto wiedzieć.

Opublikowano

dlatego pisałem o fakcie, że gdy ktoś Ci zwróci uwagę to lepiej przestać. To było pierwsze pytanie zresztą w sądzie