Inferno 0 Opublikowano 23 Listopada 2021 Witam przychodzę z pytaniem o prawo w polsce: Jak to jest? Czy można odpalać petardy np nie w sylwestra? Jak tak to gdzie? Cytuj
Piropasionat 2 Opublikowano 23 Listopada 2021 Powiem ci że z mojego doświadczenia jak mieszkam na wsi i strzelam różnymi rodzajami pirotechniki prawie przez cały rok ( tylko nie wtedy gdy jest zagrożenie pożarem czyli np przed żniwami czy też po żniwach) a jak sąsiadom to przeszkadza to po prostu mówią mi żebym nie strzelał i policji ani razu u mnie nie było. A jak wygląda sprawa w mieście tego nie wiem. Cytuj
PiroArt.eu 88 Opublikowano 23 Listopada 2021 dużo zależy też od obyczajowości i reakcji sąsiada. Jeżeli ktoś Ci zwróci uwagę, że zakłócasz jego spokój to powinieneś to uszanować. Jeżeli przyjedzie policja i nie zwrócił Ci nikt takiej uwagi to nie ma podstaw do wystawienia mandatu. Oczywiście policja od razu podepnie się pod art. 51 ale od razu pokazujesz certyfikat wyżej, nasz wyrok o którym mowa w tym certyfikacie, prosisz o wyniki pomiaru hałasu certyfikowanym sprzętem nie uchem sąsiadki Cytuj
PiroMan25 76 Opublikowano 24 Listopada 2021 Normalnego zakazu nie ma, za to jest przepis pod który można podciągnąć prawie wszystko. Art. 51. [Zakłócenie spokoju lub porządku publicznego] § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. Wszystko zależy od policjanta. A o godzinach 6 i 22 nie ma nigdzie w prawie mowy. Cytuj
PiroArt.eu 88 Opublikowano 24 Listopada 2021 3 godziny temu, PiroMan25 napisał: Normalnego zakazu nie ma, za to jest przepis pod który można podciągnąć prawie wszystko. Art. 51. [Zakłócenie spokoju lub porządku publicznego] § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. Wszystko zależy od policjanta. A o godzinach 6 i 22 nie ma nigdzie w prawie mowy. ten przepis nie ma tutaj zastosowania i jest błędnie interpretowany. Nie ma tutaj celowości czynu ani znamion wybryku czy huligaństwa Cytuj
PiroMan25 76 Opublikowano 24 Listopada 2021 15 minut temu, PiroArt.eu napisał: ten przepis nie ma tutaj zastosowania i jest błędnie interpretowany. Nie ma tutaj celowości czynu ani znamion wybryku czy huligaństwa 4 godziny temu, PiroMan25 napisał: hałasem Nigdzie nie pisze że ma być to celowe zakłócanie spokoju. Cytuj
PiroMan25 76 Opublikowano 24 Listopada 2021 11 minut temu, PiroArt.eu napisał: Nasza sprawa Ok, warto wiedzieć. Cytuj
PiroArt.eu 88 Opublikowano 24 Listopada 2021 dlatego pisałem o fakcie, że gdy ktoś Ci zwróci uwagę to lepiej przestać. To było pierwsze pytanie zresztą w sądzie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi