Skocz do zawartości

Fallas Valencia 2024 (Valencia/Hiszpania)

Arturo

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę późno, ale lepiej późno jak wcale :)

W tym roku udało się również polecieć na Fallas w terminie 15-20 marzec gdzie udało się zobaczyć łącznie 21 pokazów dziennych i nocnych. Aczkolwiek było bardzo dużo biegania pomiędzy pokazami żeby wszystko co zaplanowane zobaczyć, a i tak się nie udało w 100% (dla porównania w 2023 udało się zobaczyć tylko 4 pokazy w terminie 13-15 marzec).

Z góry pozdrawiam forumowiczów jak i parę osób z poza forum które udało się spotkać :)

Myślę, że wszyscy którzy tam byli zgodzą się, że wisienką na torcie była Mascletà z 19 marca w wykonaniu Pirotecnia del Mediterráneo był to najgłośniejszy pokaz w historii Walencji gdzie podczas paru sekund Terremoto (trzęsienie ziemi - finału) odpalono 800 ładunków po 100g! Dodam tylko, że 100g Hiszpańskie jest nieco głośniejsze od 100g Chińskiego! Dla porównania ich petardy które mają chyba po 2-3g walą mocniej niż stare Crazy Roboty czy inne podobne które miały po 5g :)

Beznazwy-1.thumb.jpg.e8c92d6d6ef6764abbc3e13c700156f3.jpg

Nie wszystkie pokazy nagrywałem, bo było ich porostu za dużo i niekiedy nie udawało się dochodzić z odpowiednim wyprzedzeniem aby stać blisko. Ciężko opisać jaki klimat tam panuje i jak ludzie chętnie przychodzą i podziwiają pokazy :) Ale jak i każde piękne miejsca ma swoje minusy, a dokładniej jeden "nielegalna pirotechnika + w dużej większości turyści którzy ją przywożą"... To co działo się tam w tym roku to było przegięcie... odpalanie ładunków po 4.5kg (niektórzy twierdzą, że 5kg), rzucanie bombkami i petardami w policje i wiele podobnych słabych akcji które niszczą to święto i coraz częściej budzi to sprzeciw lokalnej społeczności... miejmy nadzieję, że nie odbije się to na normalnych obywatelach i całym Fallas...

Co do większych pokazów to:

Castillo 1 nagrywane od d*py strony... nie polecam, bo cały syf lecący z nieba praktycznie uniemożliwia patrzenie na pokaz co ciekaw podczas niektórych efektów można było czuć w ustach bardzo intensywne smaki :D niestety nie były słodkie :D

Castillo 2 nagrywane od frontu, ale chłopacy mieli problem z systemem na początku stąd film połączony...

Nit del Foc nagrywałem od boku więc nie wygląda on tak pięknie :) Ale po prostu nie chciało mi się stać 3h więc wolałem sobie posiedzieć w paru na spokojnie :)

Na przyszły rok muszę stabilizację w GoPro wyłączyć, bo pomimo udanych testów nocnych podczas pokazów stabilizacja zawiodła i trochę zniszczyła nagrania :(

Także polecam polecieć i zobaczyć co tam się dzieje :)

Link do galerii: https://drive.google.com/drive/folders/1nZw6QsKdcqH0Z0fmxrOCvsOTeCnbb3Hp?usp=drive_link
Link do playlisty YouTube:

Edytowane przez Arturo
  • Like 1
  • Thanks 1

• Arturo zmienił(a) tytuł na Fallas Valencia 2024 (Valencia/Hiszpania)

Co do pomiarów dB podczas pokazów, bo od wielu lat wokół bariery dzielącej Masclety od ludzi mają ustawione mierniki które później są prezentowane w podczas live... oczywiście skala zamyka się przeważnie przy 120dB. Czemu nie pokazują realnych odczytów nie wiem... wiem tylko tyle, że głośność podczas Masclet na głównym placu przekracza mocno te 120dB :)

Jak wynika z badań Dr. Rafael Ramírez głośność w centrum osiąga 170-180dB (pamiętam, że temat był kiedyś poruszany w wątku mpiego z 2012r). Myślę, że jest to możliwe patrząc, że pojedynczy ładunek 100g potrafi wygenerować 130dB w odległości 35m.

Bardzo ciekawe nagranie którego autorem jest Pirotecnia en Vivo pokazuje jak bardzo głośno tam jest :) Moment w którym pirotechnik w słuchawkach nie był w stanie obsłużyć systemu podczas Terremoto

Edytowane przez Arturo

Walencja mekką pirotechników. Pozazdrościć obecności na tym festiwalu decybeli.

Osobiście pojechałbym tam głównie dla Masclety, a palenie "Crema" instalacji na skrzyżowaniu z wyrzutniami w tle, to jakby było łatwo się tam dostać po drodze i jeśli byłoby zaraz obok.

Taka nutka dla dodania klimatu tematowi:

Crema też ma swój klimat, ale ciśniesz się w tłoku na uliczkach :( My poszliśmy na Jerusalm, bo tam jedna z największych Falla, ale było tyle ludzi, że nie szło za blisko dojść.

Z klimatycznych nut to masz jeszcze hymn Fallas :D