Fear 0 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Skąd to wytrzasnęłaś? wiadomo, że każdy w sylwestra robi ''pokaz" ale w dni nie 31 grudnia i 1 stycznia tylko te inne, a tak jak powiedział Damian trzeba mieć pozwolenia wojewody i tych innych ludzi co trują nam życie... Cytuj
firawerkoman 7 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Trochę będzie off topiku ale, muszę sie zapytać bo ta sytuacja co mnie spotkała była irytująca.No wiec ostatnio 19 grudnia bylem w Carrefourze w Arkadii, oglądałem sobie rożne fajerwerki, oczywiście ochroniarz tego działu powiedział mi ze nie kupie fajerwerków, ale o tym wiedziałem. Po około 15 minutach przyszedł jakiś szef tego działu i mi powiedział. Cytuje.-Czy jest pan z osoba dorosłą-nie-odpowiedziałem muto on ni z grochy ni z pietruchy powiedział mi-to w takim razie proszę o opuszczenie te go działu-A dlaczego przecież ja tylko je oglądać-nie wolno sprzedawać osobom po niżej...., ale tez i oglądać przez osoby niedorosłe bez opieki.Odpowiedziałbym mu ,,A gdzie ma pan to napisane?" :evil: , ale by mi sie głupio zrobiło ja by mi to pokazał, i tu moje pytanie co mówi prawo?Uuuuu, ale sie rozpisałem!! Cytuj
mireck 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Nigdy w życiu o takim prawie nie słyszałem, że nie pełnioletnia osoba nie mogła ogladać fajerwerków.Pewnie się bali że podpalisz im jakieś petardy ,czy coś w tym stylu.Jak ja se stałem przy rakietach w Auchanie to gościu może raz na mnie spojrzał, nawet do mnie nie podchodził żeby patrzeć co robię.Jakbym coś wziął to by pewnie nie zareagował.Oczywiście mówię o małych rzeczach typu pszczółek, baczków. Cytuj
bedzio 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 To co wy wyglądacie jak dzieci? Czy macie takiego pecha do sprzedawców (w tym wypadku ochroniarzy) ja normalnie sobie biorę i idę do kasy i w większości przypadków mi sprzedają. Cytuj
mireck 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 W większych sklepach to nie sprzedadzą.ALe w sklepach typu biedra no to pewnie dadzą, bo przecież ich to nie obchodzi kto kupi byle żeby sprzedać Cytuj
marcin1197 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 bo przecież ich to nie obchodzi kto kupi byle żeby sprzedać heh no nie wiem :mrgreen: ja się pytałem czy mi sprzedadzą to nie chcieli Cytuj
Nostra 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 na mnie w biedronce dzisiaj się popatrzyła tylko czy wyglądam na 18 lat i sprzedała... a jeszcze pól roczku brakuje Cytuj
pieprzyk 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 U mnie ostatnio w Biedronce, też nie sprzedawali bez dowodu Cytuj
mireck 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Różnie jest w różnych sklepach.Niektóre przestrzegają przepisów inne nie.W jednych Ci sprzedadzą w jednych nie.To zalezy od pracowników no i od tego czy przestrzegaja przepisów. Cytuj
velibrum 12 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Ja ma niemiłą wiadomość dla mieszkańców województwa lubelskiego :neutral: Informacja została zaczerpnięta ze strony http://www.um.lublin.eu/um/index.php?t=200&id=52227 Rozporządzenie ws. ograniczenia używania petard i fajerwerkówInformujemy, że 24 grudnia 2007 r. wejdzie w życie rozporządzenie porządkowe wojewody lubelskiego w sprawie ograniczenia używania artykułów pirotechnicznych na terenie województwa lubelskiego. Zakaz używania artykułów pirotechnicznych w miejscach publicznych na terenie województwa obowiązywał będzie do 31 stycznia 2008 r. (z wyjątkiem 31 grudnia 2007 r. i 1 stycznia 2008 r.). Używanie wyrobów pirotechnicznych w ww. dniach może nastąpić jedynie z zachowaniem wszelkich wymogów bezpieczeństwa dla życia, zdrowia ludzkiego, mienia i środowiska naturalnego, a w przypadku osób, które nie ukończyły 18 roku życia - jedynie pod bezpośrednim nadzorem osoby sprawującej władzę rodzicielską lub opiekę.Wszelkie naruszenia zakazu podlegają karze grzywny wymierzonej na zasadzie i trybie określonym w Kodeksie postępowania w prawach o wykroczenia.Używanie w okresie karnawału powszechnie dostępnych wyrobów pirotechnicznych stwarza zagrożenie dla życia, zdrowia i mienia osób, jak również niesie zagrożenia dla porządku, spokoju i bezpieczeństwa publicznego. Świadczą o tym informacje przekazywane każdego roku, szczególnie w okresie świątecznym i poświątecznym, przez środki masowego przekazu, o poparzeniach i innych sytuacjach zagrażających życiu i zdrowiu.Zważywszy, że Miasto Lublin jest największym ośrodkiem województwa lubelskiego, zagrożenie to zwiększa się przy stosowaniu wyrobów pirotechnicznych w mieście. Wobec tego należy zapobiec stosowaniu wyrobów pirotechnicznych podczas zabaw, spotkań towarzyskich i organizowanych imprez masowych.Należy uznać, że celowe jest wprowadzenie zakazu używania wyrobów pirotechnicznych na terenie województwa lubelskiego, ze szczególnym uwzględnieniem największego zbiorowiska osób, tj. Miasta Lublin, na zasadach wskazanych w rozporządzeniu.Potrzebę wydania rozporządzenia zgłaszali mieszkańcy województwa oraz lokalne media.Pełny tekst rozporządzenia znajdziecie Państwo na stronie www Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego. Pełną treść rozporządzenia można znaleźć na stronie:http://www.uw.lublin.pl/index.php?option=z...C/B%3E&m=89Czyli jednym słowem niema strzelania w ciągu roku. Tylko 31 grudnia 1 stycznia.Niestety. Cytuj
mireck 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 No a pierwsze było Pomorskie z tego co się orientuję :cry: Cytuj
witus 0 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Brak mi słów.Uzasadnienie tego zakazu jest po prostu śmieszne. No, ale pociesza mnie fakt że mieszkam na prowincji miasta, gdzie policja jeździ rzadko, a sąsiedzi nie mają nic przeciwko odpalaniu fajerwerków w normalne dni, tak więc o nic się nie boję Cytuj
mireck 0 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Ja też mieszkam trochę na uboczu Gdańska. Niby na pole można by pójść i puścić fajerwerki ale jednak straż czy policja trochę częściej jeździ.Jednak myslę że niechciałoby im się iść na środek pola, żeby łapać gościa który puszcza fajerwerki. Cytuj
velibrum 12 Opublikowano 6 Lutego 2008 Teraz to już nie wiem co mam myśleć :neutral: Skontaktowałem się mailowo z Biurem Obsługi Mieszkańców Miasta Lublin.Zadałem pytanie czy obowiązują lokalne przepisy regulujące § 1, pkt 4, 3) 3) znak literowy <NWP> oznaczający, że wyrób jest ujęty w wykazie wyrobów pirotechnicznych, których nabywanie, przechowywanie i używanie nie wymaga pozwolenia wojewody. z rozporządzenia ministra gospodarki i pracy z dnia 29 lipca 2005 r. w sprawie wykazu wyrobów pirotechnicznych, na których nabywanie, przechowywanie lub używanie nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia.I oto co otrzymałem WitamPo konsultacji telefonicznej z pracownikiem Wydziału BezpieczeństwaMieszkańców i Zarządzania Kryzysowego dowiedziałem się, że gminaLublin nie ma oddzielnej regulacji prawnej niż ta okreslona wcytowanym przez Pana rozporządzeniu.PozdrawiamJarosław DudziakBiuro Obsługi Mieszkańców Przeczy to z tym rozporządzeniem - http://www.uw.lublin.pl/index.php?option=z...C/B%3E&m=89( od połowy strony )Teraz kompletnie nie wiem czy mogę strzelać czy nie.Ale to były tylko kwestie formalne :razz: Bo raczej nikt przejmować się nie będzie puszczaniem jakiejś drobiny. Cytuj
Jimie 0 Opublikowano 6 Lutego 2008 Przepis głupota, ale powiem Wam szczerze że w moim mieście Straż Miejska nie rusza się praktycznie ze swojej ciepłej siedzibki, chyba że samochodem kombi do moich sąsiadów-pewnej hurtowni :P:PAle to, że mamy w Polsce absurdalne prawo wiadomo od dawna. Tylko poczekać, aż ustanowią karę więzienia za złamanie tego rozporządzenia... Cytuj
velibrum 12 Opublikowano 6 Lutego 2008 Znalazłem już przysłowiowy "haczyk".W tym rozporządzeniu -http://www.uw.lublin.pl/index.php?option=z...C/B%3E&m=89którym się tak przejmowałem jest pewien zapis. § 2.1. Zakaz, o którym mowa w § 1, obowiązuje od dnia określonego w § 5 ( czyli 21 grudnia 2007 r. ) do dnia 31 stycznia 2008 r., z wyjątkiem 31 grudnia 2007 r. i 1 stycznia 2008 r. Mamy już 6 lutego, więc prawnie strzelać można :mrgreen: Tyle że od dziś jest Wielki Post ( dzisiaj jest Środa Popielcowa ).Podsumowując z prawnego punktu widzenia strzelać już można.Pozostają względy etyczno moralne - niektórzy nie chcą słyszeć fajerwerków w okresie Wielkiego Postu. Cytuj
Jimie 0 Opublikowano 6 Lutego 2008 Znalazłem już przysłowiowy "haczyk".W tym rozporządzeniu -http://www.uw.lublin.pl/index.php?option=z...C/B%3E&m=89którym się tak przejmowałem jest pewien zapis. § 2.1. Zakaz, o którym mowa w § 1, obowiązuje od dnia określonego w § 5 ( czyli 21 grudnia 2007 r. ) do dnia 31 stycznia 2008 r., z wyjątkiem 31 grudnia 2007 r. i 1 stycznia 2008 r. Mamy już 6 lutego, więc prawnie strzelać można :mrgreen: Tyle że od dziś jest Wielki Post ( dzisiaj jest Środa Popielcowa ).Podsumowując z prawnego punktu widzenia strzelać już można.Pozostają względy etyczno moralne - niektórzy nie chcą słyszeć fajerwerków w okresie Wielkiego Postu. To dobrze, że znalazłeś ten haczyk bo martwiłem się że wszystkie przyszłe stuffy trzeba będzie w całości wystrzelać w sylwestra A co do Wielkiego Postu to prawdopodobnie nie będę teraz nic strzelał Cytuj
Tele 0 Opublikowano 29 Lutego 2008 To ja sie troche oderwe od tyvh rozporządzeń :Może będzie troche off topu ale z tematem tak , że będzie związane :Więc są wakacje , i dowiedziałem sie ,że w sąsiedniej wsi jest odpust no więc wybrałem się z kolegą na rowerach( była niedziela ) . Przechadzam sie pomiendzy budkami z fajerwerkami i uznałem że w jedniej tanio mają rakietki ... To podchodze i pytam :Mnie by pani petard nie sprzedała , nie ? Ta patrzy na mnie zdiwiona i mówi : Czemu :?: Ja jej na to : Mam tylko 12 lat :razz: Ta mi na to : No to co ??Dobra uznałem że mi sprzeda i poprosiłem o rakietki :???: Sprzedała , a nie powinna . Tyle sie mówi , żeby dziecią nie sprzedawać a ta rżneła głupa , żeby tylko sprzdać . Moze to głupie ale Nienawidze takich sprzedawców niby sie trzeba cieszyć że sprzedali , a jednak mnie to irytuje . :neutral: .I kto tu złamał prawo ?? Ja że kupiłem , czy ona że sprzedała :?: Cytuj
kameleon 1 Opublikowano 29 Lutego 2008 Ja mam dopiero 13 lat ale mi fajerwerki sprzedają wszedzie tylko nie w carefour :???: ale w innych marketach takich jak biedronka i tesco to mi sprzedają a kiedyś przerzyłem szok na odpuscie chiałem kupic paczke picolo a koleś mi powiedzieł żebym przyszedł z ojcem :shock: :neutral: ale żal Cytuj
adam 0 Opublikowano 1 Marca 2008 a wiecie moze jak jest z prawem strzelania w Zach.Pomorskiem?? Cytuj
kameleon 1 Opublikowano 1 Marca 2008 a wiecie moze jak jest z prawem strzelania w Zach.Pomorskiem?? prawie wszędzie jest tak samo można strzelać tylko 31 grudnia i 1 stycznia i chyba jeszcze podczas odpustu Cytuj
Jimie 0 Opublikowano 1 Marca 2008 a wiecie moze jak jest z prawem strzelania w Zach.Pomorskiem?? prawie wszędzie jest tak samo można strzelać tylko 31 grudnia i 1 stycznia i chyba jeszcze podczas odpustu Czy myślisz, że w polskim prawie istnieje termin ,,odpust"?Strzelać nie można tylko przez grudzień i styczeń, z wyłączeniem sylwestra i Nowego Roku(zrobili tak dlatego że w lecie ciężko dostać fajerwerki @down: z mojej wypowiedzi łatwo wywnioskować,że poza miejscami publicznymi można strzelać prawie cały rok(Velibrum to opisywał) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi