pj.patryk 3 Opublikowano 3 Lipca 2007 Co kraj to inne obyczaje. Ale jak dla mnie 16 lat to chyba za mało, sam widzę to po sobie. Mam 16 lat i nie chciałbym już być "dorosłym". Cytuj
FireMan 0 Opublikowano 3 Lipca 2007 Taa , a od 21 lat można pić legalnie piwo i palic papierosy :mrgreen: W USA też można kupować od 16 lat , ale tam to wyrzutnie są 4x większe i nadal nie są to profesjonalne fajerwerki. Cytuj
Nostra 0 Opublikowano 3 Lipca 2007 Tak sobie myślę, może głupie, ale przyszło mi to na myśl. Za 5 lat forum i serwis bardzo się rozwinie i otworzy swoją firmę pirotechniczną. Taka moja mała myśl, ale zobaczymy... wszystko sie może zdarzyć. sory ale lol :mrgreen: :lol: Cytuj
mantis 433 Opublikowano 3 Lipca 2007 Fajerwerki są od 18 lat, ale to nie oznacza, że dorośli dobrze używają fajerków. Na straganach, to nawet sprzedawcy nie odróżniają rzymskiego ognia od rakiety. Już nie mówiąc o odpalaniu rakiet wbijając kijek w ziemię, czy rzymskich ogni z ręki. Tak sobie myślę, może głupie, ale przyszło mi to na myśl. Za 5 lat forum i serwis bardzo się rozwinie i otworzy swoją firmę pirotechniczną. Taka moja mała myśl, ale zobaczymy... wszystko sie może zdarzyć. Musielibyśmy sprzedawać po hurtowych cenach, dzielić się kasą i mieć pozwolenie na obrót materiałami pirotechnicznymi. Może firmy nie założymy, bo naszym celem jest prowadzenie serwisu o fajerwerkach, ale możemy współpracować z jakąś hurtownią i zrobić jej sklep na naszej stronie. Coś podobnego jest u nas z Krzyśkiem. Cytuj
mpiwowski 182 Opublikowano 3 Lipca 2007 masz racje mantis na jakiś straganach to nieletnim sprzedają. Byłem nawet w jednym ze sklepów z tatą. I dwóch kolesi w wieku około 12 lat poprosiło o jakieś pikolaki i chyba małe rzymskie. I im je sprzedali :???: a nie powinni, a sklep nawet nie był taki zły, mieli bardzo porządne wyrzutnie, a ten koleś co prowadził ten sklep robił pokazy. Oczywiście takie rzeczy nie mają miejsca w hipermarketach tam już prosili moją siostrę o dowód :mrgreen: jak kupowaliśmy razem fajerwerki. Jeśli chodzi o sprzedaż nieletnim to zależy gdzie chcemy kupować. Cytuj
FireMan 0 Opublikowano 3 Lipca 2007 dowód :mrgreen: jak kupowaliśmy razem fajerwerki. Jeśli chodzi o sprzedaż nieletnim to zależy gdzie chcemy kupować. Kłuciłbym się.Ja mając 14/5 lat bez problemu kupiłem zestaw king kong w Geancie kilka lat temu... Cytuj
luk2583 11 Opublikowano 3 Lipca 2007 no wlasnie mi nawet na straganach nie sprzedaja przed sylwkiem musialem isc z mama lub z tata jedynie mi sprzedaja na odpust i naszczescie w jednym sklepie z fajerwerkami z jorge Cytuj
pj.patryk 3 Opublikowano 3 Lipca 2007 Tak sobie myślę, może głupie, ale przyszło mi to na myśl. Za 5 lat forum i serwis bardzo się rozwinie i otworzy swoją firmę pirotechniczną. Taka moja mała myśl, ale zobaczymy... wszystko sie może zdarzyć. sory ale lol :mrgreen: :lol: Nostra, nie wiem jak mam to odebrać. Wyśmiewasz, drwisz sobie, czy co? Cytuj
FireMan 0 Opublikowano 3 Lipca 2007 Na 25 lat nie wyglądam znowu :razz: Nie mówi się facetowi ile ma lat :mrgreen: Ale w tym interesie liczy się chęć zysku (tak samo jak w biedronce).Jest taka konkurecja (ciekawe jak to było 25 lat temu :mrgreen: ) , że klientów szuka się wśród tej grupy wiekowej , która najchętniej kupuje dany towar-czyli łebków :arrow: Cytuj
witus 0 Opublikowano 3 Lipca 2007 Wszystko zależy od sprzedającego, ale moim zdaniem powinni przestrzegać tych zasad - moim kolegom sprzedają nawet Achtungi, co uważam za sporą przesadę. Cytuj
mpiwowski 182 Opublikowano 3 Lipca 2007 racja, a później ciągle mówią, że fajerwerki są niebezpieczne i komuś coś się stało a tak naprawdę to trzeba winić albo użytkowników tych fajerwerków bo różne zabawy sobie z nimi robią, albo sprzedawców, którzy sprzedają nieletnim. Cytuj
Nostra 0 Opublikowano 3 Lipca 2007 Patryk to po prostu jest niemożliwe :mrgreen: nie drwie, bo nie jestem chamem. Ale trzeba stąpać twardo po ziemi, bo czasami może boleć jak się spadnie na grunt Cytuj
FireMan 0 Opublikowano 3 Lipca 2007 Przy mnie (studenci) sprzedawali dzieciakom małe achtungi (dzieci z 10 lat) na bazarze... Cytuj
Fear 0 Opublikowano 1 Września 2007 a jak to jest z koncertami? czy imprezami "plenerowymi?" skąd mają pozwolenie i czy wogóle mają :idea: oto pytanie Cytuj
Nostra 0 Opublikowano 1 Września 2007 mają mają... nie martw sie o to... bo to organizują firmy a nie zwykli ludzie jak my Cytuj
Fear 0 Opublikowano 1 Września 2007 a czy zwykłe szaraki mogły by uzyskać takie pozwolenie? (pytam z ciekawości, nie mam zamiaru robić pokazu =D) Cytuj
mpiwowski 182 Opublikowano 1 Września 2007 jeśli nie należysz do firmy, które robią takie pokazy. To nie zrobisz takiego pokazu bez zezwolenia (Nie jestem pewien, ale czy trzeba mieć jeszcze pozwolenia o prezydenta miasta?) . Słyszałem kiedyś o koncesji cywilnej na materiały pirotechniczne profesjonalne, ale nie wiem czy cały czas taka koncesja istnieje. Cytuj
Damian 0 Opublikowano 9 Września 2007 teoretycznie trzeba mieć pozwolenie wojewody (najwazniejsze), LOT oraz powiadomic straz pozarna i policje Cytuj
cavasss 0 Opublikowano 11 Września 2007 Jeżeli robisz pokaz w klasie 1.4 G to pozwolenie wojewody czy burmistrza wystarczy, a policje i straż możesz poinformować ale nie musisz.Jeżeli na pozwoleniu nie jest uściślona godzina to odpalając fajerwerki po 22 możesz liczyć na policje w sprawie zakłócania ciszy nocnej no i można się spodziewać mandatu [ Dodano: 2007-09-11, 12:54 ]I potrzebujesz zezwolenia od właściciela posesji z jakiej strzelasz o ile to jest prywatny teren, a tylko z takiego terenu wolno ci strzelać aby inne osoby nie ucierpiały Cytuj
jacko 0 Opublikowano 13 Września 2007 a czy jak robie sobie pokaz - np. pod blokiem, na osiedlu, i jak ktoś zawoał policje czy straż miejską, to mogą mi coś zrobić jeśli strzelam zwykłymi wyrzutniami... orientuje sie ktoś jak to wygląda - oczywiście - przed 22:00 ?? Cytuj
FireMan 0 Opublikowano 13 Września 2007 Wezmą Cię na komisariat , przesłuchają , wezwą świadków , zrobią sprawe w sądzie (w najgorszym wypadku).A w najlepszym - przyjadą , spiszą mandat (200-500zł) i pojadą :mrgreen: Cytuj
mpiwowski 182 Opublikowano 13 Września 2007 jeśli strzelasz nie w sylwestra przed 22:00 to jedynie dostaniesz mandat. a jeżeli po 22:00 to możesz mieć już większe kłopoty bo zakłócasz ciszę nocną. Jedna firma strzelała pokaz o północy to mieli sprawę w sądzie. Cytuj
cavasss 0 Opublikowano 13 Września 2007 Za zakłócanie ciszy nocnej jest mandat w najgorszym przypadku, a jak sie dogadasz to może się skończyć na pouczeniu.Za strzelanie materiałami w klasie NWP bez zezwolenia na terenie gdzie obowiązuje zakaz używania takich materiałów może się skończyć na sądzie.A czy obowiązuje u ciebie taki zakaz możesz sprawdzić w stosownych placówkach dla danego miasta. Cytuj
Yusha 0 Opublikowano 11 Grudnia 2007 a czy jak robie sobie pokaz - np. pod blokiem, na osiedlu, i jak ktoś zawoał policje czy straż miejską, to mogą mi coś zrobić jeśli strzelam zwykłymi wyrzutniami... orientuje sie ktoś jak to wygląda - oczywiście - przed 22:00 ?? Możesz zrobić taki mini pokaz bez żadnych konsekwencji... Jeżeli będziesz używał zwykłych petard lub fajerwerków i będzie to w dni "dozwolone" np. Sylwester... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi