Skocz do zawartości
  • 0

Gdzie bezpiecznie strzelać mozdzierza?

Czy zgadzacie sie ze mna?  

12 użytkowników zagłosowało

1. 1.

• Tak
      10
    • Nie
      2

Pytanie

Opublikowano

Mam pytanie chce kupic sobia w tym roku na sylwka mozdziez z biedronki ( o ile bedzie ;)) i nie wiem jak sie je odpala. A drugie pytanie: ile musi byc odleglosci od domu i ludzi bo ja strzelam przed domem tuz przy schodach bo dalej jest ulica i jest to ok 5 m od domu i ludzi :mad: a z tylu domu nie moge bo nad podworkiem idzie kupe kabli :mad: Zawsze tak strzelalem rakietami wyrzutniami i wszystko bylo OK i teraz nie chce zeby cos sie stalo ani stracic kasy. Moze lepiej jakies rakiety? Pomozcie
Jutro dam zdjecia jak wyglada miejsce gdzie strzelam.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Polecam przejrzeć ten artykuł. Jest w nim opisana cała czynność.
Oczywiście im dalej tym bezpieczniej, ale widziałem już ludzi strzelających z jeszcze mniejszej odległości. Nie powinno nic się stać, ale na wszelki wypadek możesz pójść gdzieś gdzie będzie większa odległość od terenów zabudowanych.

• 0
Opublikowano

Moździerz to mniej więcej jak rakiety, tylko inaczej wystrzeliwują, po prostu je sie wkłada do rury, lont musi wystawać, podpalasz i tyle, a ogólnie to opłaca sie ten z biedronki, bo np. 12 rakiet o takim efekcie za 25 zł to chyba nie znajdziesz :) A ten moździerz ma naprawde ładne efekty.

• 0
Opublikowano

Prawde mowiac kupilem w tym roku 10 paczek mozdzierza i za rok nie bedzie umnie ani jednego efekt w porownaniu do wyrzutni to dno.

Np wole kupic jw 90 za 25 zlotych niz mozdzierz wkoncu tu i tu 12 strzalow a efekt zupelnie inny

Ja bym nie kupowal

• 0
Opublikowano

Tzn. wiesz, zależy jak kto woli, bo z moździerzem więcej zabawy, wyrzutnie raz podpalasz i leci 12 a moździerz pojedyńczo, wiadomo..

• 0
Opublikowano

^
Czy moge tu bezpiecznie odpalic mozdziez? | Czy to prawdza ze rurka moze sie odkleic od podstawy?

[ Dodano: 2008-01-13, 15:48 ]
Mam juz zdjecia mojego PIROPLACU przed domem (tam gdzie zawsze strzelalem )
1ba44a8c5c3d9f59.html
6bbdd791fcf92fdb.htmlec1df31cb33b86ee.html059d74b146cb14ef.html74eb09cf09678109.html
I drugiego (opcjonalnego-kable )
db5e9f3932b126c7.html0a3359f0b71702b2.html
I FILMIKI OBU:
Pierwszy:http://pl.youtube.com/watch?v=Vjq2G1HL8zI
Pierwszy dalsza czesc: http://pl.youtube.com/watch?v=icMePU8_oIM
Drugi: http://pl.youtube.com/watch?v=rLEg1T2v-oA

I co o tym myslicie? Czy moge tu odpalac bezpiecznie mozdziez? To prawdza ze rurka moze sie odkleic os stojaka? (Lepiej przykleje nasuper glue :mrgreen: )

• 0
Opublikowano

Według mnie przy sprzyjających warunkach pogodowych (bezwietrznie i bez opadów) można odpalać moździeż na Twoim podwórku. Radzę wybrać to miejsce, gdzie więcej masz wolnej przestrzeni. I postępować według instrukcji podanych przez poprzedników. Jeśli będzie jednak wiało, to trzeba by się zastanowić, czy odpalenie nie zagrozi budynkom i kablom w przypadku zniesienia przez wiatr pocisku.

Co do odklejenia sie. Myślę, że jest to mało prawdopodobne, ale na wszelki wypadek możesz zakleić. Pamiętaj, aby zabezpieczyć moździerz przed wywróceniem sie. :wink: Tyle ode mnie :smile:

• 0
Opublikowano

Moździeż da ci piękne efekty lepsze od wyrzutni która ma seryjne strzały w 100% polecam

• 0
Opublikowano
Według mnie przy sprzyjających warunkach pogodowych (bezwietrznie i bez opadów) można odpalać moździeż na Twoim podwórku. Radzę wybrać to miejsce, gdzie więcej masz wolnej przestrzeni. I postępować według instrukcji podanych przez poprzedników. Jeśli będzie jednak wiało, to trzeba by się zastanowić, czy odpalenie nie zagrozi budynkom i kablom w przypadku zniesienia przez wiatr pocisku.

Co do odklejenia sie. Myślę, że jest to mało prawdopodobne, ale na wszelki wypadek możesz zakleić. Pamiętaj, aby zabezpieczyć moździerz przed wywróceniem sie. :wink: Tyle ode mnie :smile:

Hmm budynkowi to raczej nie ;) ale ogladajacym... no i nie zepsuje efektu z tym gorzej...
A ktore miejsce masz na mysli? to przed domem (schody) czy z tylu tam gdzie kable? (nie widac ich wyraznie na filmiku ale jak ktos sie przyjzy to zobaczy :)

Czyli jadnak bedzie bezpiecznie :wink: ??
  • 0
Opublikowano

Szczerze wątpię, żeby ładunek z moździerza mógł zagrozić oglądającym :wink: Wiatr może znieść ładunek i przez to zagrozić budynkom lub kablom, ale też jest to mało prawdopodobne.

Mam dylemat które miejsce doradzić. Najlepiej jakbyś znalazł całkiem inne miejsce, gdzie było by i dużo przestrzeni wolnej i nie było kabli :smile: Jeśli jednak nie masz takiego, to ja wybrałbym to miejsce z kablami. Tam przynajmniej masz troche przestrzeni i w raze jakby sie coś stalo z moździerzem i eksplodował by na ziemi - mniej zagrażał by ludziom. Ale uważaj na kable... pociski z moździeza w miare prosto latają więc możesz go leciutko (podkreślam leciutko) przechylić w kierunku przeciwnym niz są kable i dodatkowo zabezpieczyc przed wywrotką :!: ...ale sie rozpisałem...

• 0
Opublikowano

No mam co prawda jeszcze jedno miejsce kolo domu gdzie jest (bardzo) ciemno bo nie dochodzi swiatlo od ulicy i nie ma zadnych kabil itp... ale nie ma tam zbyt duzo miejsca...
A z balkonu moge? Jest rowny (plytki) i baaardzo duzy ;] Nie ma tez kabli ani innych "przeszkod"

Zrobie filmik lub fotki i wrzucam zaraz ;] POZDRAWIAM Achtung

• 0
Opublikowano

Mówisz ze masz miejsce. Brak światła chyba nie przeszkadza, a nawet moze byc jeszcze ładniej. Ale jesli miejsca faktycznie jest mało to chyba tez odpada.
Doradziłbym ci balkon o ile mialby on około 50x50m. Zapewne takiego nie masz, więc dla własnego bezpieczeństwa NIE ODPALAJ MOŹDZIEŻA Z BALKONU :!: :!: :!:

Wrzuć fotki tego miejsca i najlepiej wymiary (chociaż przyblizone).

• 0
Opublikowano

On ma 10m x 4m... zdjec dzisiaj nie dam bo jest juz ciemno a mam tylko telefon do zdjec (1,3 mpix ;[) i nic nie bedzie widac...

• 0
Opublikowano

Witaj w klubie :wink: Też mam w komie aparat 1,3Mpx. A wracając do tematu, to tak jak pisałem 10x4m to stanowczo za mało. Strach pomyśleć co by było jakby szelka zaklinowała się w moździerzu i nastąpił by wybuch na ziemi albo jakby sie przewrócił... :neutral:

• 0
Opublikowano

Czyli zostaje Wersja z kablami? czy raczej ta prz shodach?

• 0
Opublikowano

Podtrzymuje to co napisałem wcześniej. Wybrałbym to z kablami, chociaż nie mówie że jest to dobre miejsce. Przy odpalaniu uważaj na kable. A najlepiej poszukaj innego miejsca, gdzies za miastem itp. :wink:

• 0
Opublikowano

[ Dodano: 2008-01-16, 18:01 ]
Mam naprzeciwko wielkie boisko doslownie przejde przez ulice ;)
ale nie wyobrazam sobie jak by to wygladalo : za 10min 12 a ja ciagne cala rodzine i wuzek z fajerwerkami na stadion :) :evil: :evil: :evil:

Albo poprostu apeluje o usuniecie kabli (bo to od telefonu- a ja nie mam wszyscy maja komorki a mojej sasiadki i tak caly czas w domu nie ma bo pracuje w kanadzie :evil: :evil: chociaz watpie :cry: :cry: )

• 0
Opublikowano

Coś kiedyś mówili ze jak jakieś kable i słupy są na twoim terenie to mozesz żądać odszkodowania (ale to chyba była mowa o elektrycznych kablach). Co do boiska, było by najlepsze.

• 0
Opublikowano

Jest jeszcze jedno wyjscie:
Zdjecia:

http://achtung111.fotosik.pl/albumy/351961.html

Filmy:

http://pl.youtube.com/watch?v=UaZJqZ6aGyU

http://pl.youtube.com/watch?v=ZxYZVKXfjBI

http://pl.youtube.com/watch?v=XWtpottqeMo

Na tym filmiku tez to widac ;)

Wymiary: (sam rysowalem takze sie nie smiejcie ;))
Do sciagniecia-zeby bylo dobrze widac trzeba sciagnac na dysk i przyblizyc

Sciagnij

Klikacie w link>potem"pokarz plik">potem prawym na "zapisz jako"

• 0
Opublikowano

W sumie na upartego, jakbyś postawił moździerz najdalej jak można i szybko uciekł także najdalej jak tylko można, to mogło by być to miejsce. Jednocześnie zaznaczam, że nie jest to NIEzgodne z instrukcją i w razie jak coś pójdzie nie tak to zagrożone jest wszystko w promieniu około 30m od moździerza.
Przed odpaleniem koniecznie sprawdź czy szelka na całej długości moździerza chodzi luźno.

• 0
Opublikowano

ale jak szelka utknie, to rura stłumi wybuch i nie zrobi nic ludzion w promieniu ok. 10m

• 0
Opublikowano

To dobrze a pozatym jest tam baardzo duo miejsca do "ucieczki" [ok 20 m!!]
Wiem ze to nie jest zgodne z instrukcja ale ja nigdy nie odpalam z instrukcja [np. na wyrzutni pisze "30m od zabudowan itd" to ja zawsze odpalalem ok 5 m przed domem i nigdy nic sie nie stalo!!!] no moze raz cyrcoblitz polecial na wys. 5 m i ...spadl i wybuch na schodach gdzie stalem ale oprocz tego ze w uszach mi swiszczalo to nic pozatym nikomu sie nie stala...

Podsumowujac... wedlug mnie jest to najlepsze miejsce do odpalania mozdziezi i innych fajerwerkow na moim podworku!
Co o tym myslicie?
P.S dorzucam ankiete CZY SIE ZGADZACIE CZY NIE?-jesli nie to piszcie dlaczego itp w poscie ;P
POZDRAWIAM

• 0
Opublikowano
ale jak szelka utknie, to rura stłumi wybuch i nie zrobi nic ludzion w promieniu ok. 10m

Szczerze wątpię żeby kilkumilimetrowa tekturka powstrzymała siłę wybuchu szelki. Może ją troszeczkę zneutralizuje, ale nie powstrzyma.
Wiem ze to nie jest zgodne z instrukcja ale ja nigdy nie odpalam z instrukcja

A ty myślisz że ja zawsze odpalam zgodnie z instrukcją? :smile:
  • 0
Opublikowano
A ty myślisz że ja zawsze odpalam zgodnie z instrukcją? :smile:

Tego nie powiedzialem ale wczesniej napisales (i to jeszcze pogrubionymi0 ze "nie jest to zgodne z instrukcja" moja odp---WIEM

Taki maly OT
a co do tematu to wczoraj odpalilem tam cyrkoblitzi i jakas rakiete i wszystko bylo dobrze wiec chyba zostane przy tym miejscu
P.S Glosujcie w ankiecie ;)
  • 0
Opublikowano

Napisałem tak, żeby nie było że nakłaniam do łamania instrukcji :smile:
Według mnie moździerz jest chyba najbezpieczniejszym produktem z piro. amatorskiej (o ile używa się go odpowiednio). Jest bardzo mało prawdopodobne, że sie zaklinuje w nim szelka, po za tym pociski latają bardzo równo i raczej nie ma moźliwości, żeby zostały zniesione na coś - musiałoby bardzo mocno wiać. Aczkolwiek lepiej nie ryzykować. Podsumowując, tamto miejsce jest chyba dobre :wink: