Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie czy waszym zdaniem częste wyłączanie komputera ok 5 razy dziennie jest szkodaliwe czy nie bo ja nie wiem...

Opublikowano

Zostaw lepiej na cały dzień, bo to właśnie szok elektryczny jest najbardziej szkodliwy dla kompa.

Opublikowano

u mnie to jest włączony przeważnie od mojego przyjścia ze sql (12:30-14:20) i przeważnie do około 23 jest włączony, w weekendy i dni wolne to nawet gdzieś do 1:00 xD

Opublikowano

Ja jestem specem od kompów , jednym z moich pierwszych problemów był właśnie ten.

Włączanie i wyłączanie kompa jest szkodliwe , bo części szybciej sie zużywają(tak , każda część się po jakimś czasie zużywa , żywotność karty graficznej za 2500zł to około 12 lat).
Jedyna wada , to ciągle rosnąca cena prądu , a co za tym idzie większe rachunki , za coraz mocniejszy komputer.
Jeśli nie ma takiej potrzeby , to nie wyłączaj komputera , wygaszacz ekranu zmniejsza jego zużycie , a tak będzie lepiej (u mnie komp chodzi przez 24h/dobe).
Jeśli jest możliwość , że mogą być przerwy w prądzie , to komputer ewidentnie musi być wyłączony , nie ma nic gorszego niż restart/reset.
Niszczy to dysk/ramy/bios.

Opublikowano

Jedyna sensowna odpowiedz FireMan za to jakbym byl modem odjął bym ci w tym momencie jednego warna.Tylko tu jest ten problem ze komputer stacjonarny ciagnie bardzo duzo pradu takze oplacalo by sie bardziej podłączyc laptopa i tyle.A jeśli ktos wie to czy ten stan wstrzymania obniza chociaz o polowe darcie pradu?

Opublikowano

Stan wstrzymania na 100% obniża zużycie, bo wyłączane są dyski...

A co do nie wyłączania kompa przez cały dzień, to naprawdę szkoda prądu i środowiska ...(oczywiście zależy od przypadku )

Opublikowano

Tiaa , wyłącza zużycie , ciekawe :wink:
Stan wstrzymania , który jest w windows xp , zmniejsza o 60% zużycie energi.
Tzn. , że dyski pracują na baaardzo mały obrotach , procesor jest prawie wogóle nie używany , działaja ramy , i ich pobór mocy jest większy niż normalnie.
Krótko mówiąc , spada praca komputera , ale zużycie jest tylko o 60% mniejsze , ale jest to ryzykowny zabieg.
W razie braku prądu , dane mogą zostać skasowane , a częsci nawet ulec spaleniu !
Poza tym , tryb ten bardzo obciąża bios , przez co może nam wysiąść bateria , a komputer w takim trybie powinien działać max. 1,5h !

Opublikowano
Włączanie i wyłączanie kompa jest szkodliwe , bo części szybciej sie zużywają(tak , każda część się po jakimś czasie zużywa , żywotność karty graficznej za 2500zł to około 12 lat).

ciekawe, a jak komp chodzi to grafika, procek, pamięć (...) nie pracują rozumiem?
sam się zaprzeczasz, wniosek z tego cytatu taki że jak komp chodzi bez wyłączania to ma krótszą żywotność...
Opublikowano

J miałem na myśli ciągłe właczanie kompa i wyłaczanie (jakieś 4 razy dziennie) , w odstępach po jakieś 2h.
Tak wynika z praktyki.

Opublikowano
Tiaa , wyłącza zużycie , ciekawe :wink:

Jeśli to do mnie to czytaj uważnie :) Hoho 4 razy dziennie, jak grałem w ogame to było co najmniej 6-10 ;):P
Opublikowano

Dokładnie dobrze przynajmniej ze komputer to jest wielokrotna rzecz do wyłączania i włączania ale na dzisiejsze czasy notebook jest praktyczniejszy jesli chodzi o takie wyłączanie i włączanie kompa bo laptop ma bardzo mały pobór energii i przynajmniej zawsze mozna do niego podpiąć monitor ale i takj w niektórych rzeczach stacjonarka jest lepsza na prawde bo jeśli chodzi o rozbudowe kompa to laptop w 100% odpada.