Skocz do zawartości

10.05.2008 - Warszawa - Dzień Europy 2008

Bartosz

Rekomendowane odpowiedzi

Pokaz Sztucznych Ogni - Dzień Europy - 10.05.2008.

Okazja - Dzień Europy 2008
Miejsce - Dziedziniec Ratusza dzielnicy Bemowo w W-wie
Godzina - 23:20
Wykonawca - Goldregen
Długość pokazu - 7 i pół minuty
Link do obejrzenia filmu na YouTube - http://pl.youtube.com/watch?v=O8ls8KU4QOc
Link do obejrzenia i ściągnięcia filmu - http://files.filefront.com/Dzien+EuropyMPG...;/fileinfo.html

Komentarz - Pokaz rozpoczął się o wiele później niż przypuszczałem, bo o 23.20.
Przyczyną był występ Dody, do którego przygotowywała się dobre 40 minut. Wiadomo... "gwieździe" można wszystko.
Współczułem tylko tym, którzy smacznie spali w bardzo pobliskich blokach. Ale mniejsza z tym...
Podczas pierwszej cześci pokazu użyto "Ody do Radości", która nadawała całemu wydarzeniu bardzo
uroczystej atmosfery. Fajerwerki eksplodowały w rytm utworu.
Pierwsze wybuchły brokatowe wierzby i 3 wielkie srerbne chryzantemy. Zaraz potem przy delikatnych
dźwiękach muzyki na niebie pojawiły się opadające srebrne chmury. Efekt ten był nawet ciekawy
i rzadko widziany na pokazach. Później eksplodowały po 3 szelki tego samego rodzaju.
Najciekawsze były wielkie srebrne kwiaty z kolorowymi kulami.
Jest to według mnie jeden z oryginalniejszych efektów szelek, który jest bardzo często
wykorzystywany na pokazach. Piękne były także złote, brokatowe chryzantemy z ogonem.
Zaraz po nich w rytm muzyki pojawiły się srebrne i złote chryzantemy, a na finał na niebie
eksplodowały 3 wielkie korony z czerwonymi końcówkami. Wszystko oczywiście świetnie zgrane z muzyką.
Po chwili przerwy zaczęła się kolejna część pokazu. Tym razem do muzyki dość znanej ze słyszenia,
pochodzącej z gatunku klasyki, lecz niestety nie wiem co to jest za utwór.
Zaczęło się od wyrzutni wachlarzowej. Później leciały szelki, które co jakiś czas przeplatały
się z wyrzutnią. Bardzo ładne były srebrne ogony, na których końcach wybuchały palmy.
W między czasie na niebie pojawiły się peonie z mnóstwem cracklingu na końcu, który zawsze
budzi zachwyt i wydaje fajny dźwięk.
W 3 minucie i 45 sekundzie pięknie wybuchały szelki z brokatem, który rozsypywał się po całym niebie.
Zaraz po nich eksplodowały 2 ogromne, złote chryzantemy z zielonym akcentem, które lekko zaczęły opadać.
Później uwagę zwrócił ogromny huk, który rozlegał się z szelek o tytanowych eksplozjach.
Pokaz wraz z muzyką zaczął nabierać na dynamice i na niebie wybuchało po kilka a nawet kilkanaście
szelek o różnych efektach.
Niesamowicie spodobały mi się piękne bukiety złożone z kilku wielkich szelek o efekcie
chryzantem z niebieskimi kulkami.
W końcu nadszedł czas na zakończenie drugiej części pokazu. Eksplodowały 3 trzeszczące chryzantemy,
których ramiona zaczęły się rozprzestrzeniać po całym niebie,
a na ich tle pojawiły się 3 ogromne korony, które zakończyły pokaz podczas drugiego utworu.
Sekundę po tym, zaczęła się kolejna część pokazu. Tym razem do utworu "Wizards in Winter"
zespołu Trans-Siberian Orchestra.
Niesamowicie ciekawe był pierwsze szelki o efekcie tzw. saturna. Równie interesujące i ładne
były eksplozje o złotych trzeszczących chmurach i wielkie trzeszczące chryzantemy.
Natomiast bardzo spodobały mi się szelki z efektem różowych stroboskopów.
Finał w tej części zaczął się wcześnie i był on najbardziej efektowny, bo kończył cały pokaz.
Na niebie zaczęło eksplodować po kilka-kilkanaście szelek głównie z brokatem.
Natomiast na sam koniec wystrzelono ładunki o czerwonych efektach. Finał zakończyło
kilkanaście wielkich chryzantem i koron z czerwonymi akcentami. Tak zakończył się
cały rewelacyjny pokaz, który śmiało można nazwać spektaklem sztucznych ogni.
Wszystko było świetnie zgrane z muzyką i dopięte na ostatni guzik.

Uwagi - Bardziej polecam obejrzeć filmik na stronie FileFront, który jest chyba w lepszej jakości niż na YT.

Moja ocena - Zdecydowanie 10 na 10!

Kilka fotek miejsca strzelania zrobionych przed pokazem - http://img529.imageshack.us/img529/2707/dsc05484je0.jpg
http://img356.imageshack.us/img356/9044/dsc05485xd9.jpg
http://img356.imageshack.us/img356/6354/dsc05486gl5.jpg

Zapraszam do komentowania.

Przepiękny pokaz.

Daje 10/10

Same szelki i to duże o ładnych efektach. Najpiękniejszy dla mnie to był brokat, kwiaty i szelki o silnym efekcie strobe. Jedyne co słabo im wyszło to średnio zsynchronizowana muzyka z fajerwerkami, ale cała reszta jest super (same szelki, duże szelki, wiele szelek strzelanych na raz, ładne efekty, długość pokazu) :wink: