Skocz do zawartości

01.06.2008 - Dni Międzyrzeca Podlaskiego

witus

Rekomendowane odpowiedzi

Okazja – Dni Miasta
Miejsce – Międzyrzec Podlaski (niedaleko Białej Podlaskiej)
Wykonawca – firma EFEKT z Chełma (http://www.fajerwerki.info.pl/)
Godzina – ok. 22:30
Czas – ok. 6,30 minuty
Link do obejrzenia na You Tube: http://pl.youtube.com/watch?v=8UEKKYCK5O0

Ten pokaz był moim pierwszym, który miałem także okazję obejrzeć „od kulis”. Wszystko dzięki uprzyjemności Pana Pawła oraz Damiana z firmy Efekt, za co serdecznie dziękuję. Około godziny 19:00 sprzęt był już rozstawiony. Było sporo skrzynek z rurami do szelek (3”, 4” oraz 5”) no i standardowo wyrzutnie (wszystkie o kalibrze 30mm). Zastosowano ciekawy patent, który możecie zobaczyć na zdjęciu przed ostatnim – mianowicie chodzi mi o te skrzynki, dzięki którym wyrzutnie po odpaleniu robią wrażenie układu FAN. Sam takie rozwiązanie postaram się wykorzystać na moim sylwestrze :)

p1050943thumbjg4.th.jpg p1050945thumbto5.th.jpg p1050948thumbrj8.th.jpg
p1050951thumbhp3.th.jpg p1050960thumbik3.th.jpg p1050966thumbmj2.th.jpg

Pokaz rozpoczął się od dwóch, dość intensywnie strzelających wyrzutni o efekcie palmy z migoczącym gwiazdkami. Kolejno zostały odpalone dwie wyrzutnie, które stworzyły na niebie efekt złotej, migoczącej wierzby. Po tych dwóch „tortach” w ruch poszły pierwsze szelki – były to Blue Peony with Crackling, Green Peony, dwie szelki typu Strobe (charakterystyczne jest, że efekt długo utrzymuje się na niebie) oraz kilka Ringów. Następnie odpalono kilka większych szelek o efekcie srebrnej korony. Potem już strzelano znowu wyrzutniami, a po nich na niebie ukazało się sporo ładnych szelek, mi bardzo przypadły do gustu te o efekcie fioletowej peonii z palmą w środku. W połowie pokazu odpalono dwie wyrzutnie cracklingowe, po nich w miarę wzrostu tempa muzyki w niebo poleciały piękne szelki o różnorakich efektach. Odpalono też kilka pokaźnych, srebrnych palm. Potem w ruch poszły dwie wyrzutnie cracklingowe, a w powietrzu eksplodowała jedna, wielka, złota, opadająca korona oraz szelka Butterfly. Pod koniec poszła seria Ringów, kilku szelek Salute (swoją drogą – nie spodziewałem się, że aż tak głośno walą!), trzech wyrzutni o efekcie kolorowych peonii, cracklingu i wierzb. W między czasie powyżej tych eksplozji odpalono sporo, naprawdę niezłych szelek (między innymi Multicolor Peony). Na sam finał zostały odpalone trzy wyrzutnie o efekcie palm z cracklingiem, szelki Multicolor Peony, Ringi z cracklingiem, srebrne palmy oraz dwie, duże 5” szelki Brocade Crown. Ogólnie byłem bardzo zadowolony z pokazu, efekty były bardzo duże i kolorowe. Niestety, film tego nie oddaje, ale nic na to nie poradzę. Muzyka, którą użyto była bardzo dobrze dobrana i nieźle zgrała się z fajerwerkami. Co ciekawe, jak rozmawiałem po pokazie z Panem Pawłem powiedział mi, że muzyki w ogóle nie słyszał ;-)

Moja ocena: 9+/10

Fajny pokaz, widać (przynajmniej ja tak sądze) że budżet nie był duży dla tego pokazu, a jednak był efektowny, wyrzutnie spoko, i naprawde ładne szelki. Jedyne co mnie zdziwiło - pokaz był bardzo podobny do pokazu WOŚP na Gocławiu, link - http://pl.youtube.com/watch?v=dyQlj5Wp3fY
Zauważcie że jest naprawde podobnie, nawet muza ta sama :P pewnie ta sama firma robiła u mnie na osiedlu pokaz. Lecz ten pokaz u mnie był prawdopodobnie tańszy bo wg mnie niektóre wyrzutnie u Ciebie były lepsze niż u mnie, a inne takie same, szelki też :)
Ogólnie bardzo fajnie było :D I fajnie że masz zdjęcia "od kulis" miałem się już spytać czy wogóle nie było to chronione ale napisane na końcu było ^^
9/10

Ślicznie to wszystko opisałeś i przygotowałeś :mrgreen: fotki sprzed pokazu piękne :grin:
Co do samego pokazu to muszę powiedzieć, że był naprawdę ładny :wink: Widać, że sekwencjami strzelali baterie, szelki, baterie, szelki itd. Finał dobry z szelkami 5" o efekcie brokatu

moja ocena 8+/10

Jednak widać że to robił Efekt.
Kamil skojarzył z pokazem na Gocałwiu, ja z lubelskimi juwenaliami.
Dobry mają ten patent ze skośną skrzynką.
Nie sądziłem że Efekt importuje takie ładne baterie :wink:
Natężenie szelek mogłoby być większe, ale nie jest źle.

Fajnie że są fotki od wewnątrz :grin:
Pokaz ładnie nagrany. Odległość dobra ( nie to co u mnie :lol: )
Opis rozbudowany.
Dobra robota!

Fajny pokaz, widać (przynajmniej ja tak sądze) że budżet nie był duży dla tego pokazu, a jednak był efektowny, wyrzutnie spoko, i naprawde ładne szelki. Jedyne co mnie zdziwiło - pokaz był bardzo podobny do pokazu WOŚP na Gocławiu, link - http://pl.youtube.com/watch?v=dyQlj5Wp3fY

Bo to oni robili ten pokaz :smile:
Jak rozmawiałem to powiedział mi pan Paweł, że właśnie jak było światełko od nieba to jedna firma robiła przy Pałacu Kultury, a on był na Pradze i strzelał drugi pokaz. Powiedział też, że była spora mgła, bo w ogóle nie było widać to, co przy pałacu eksplodowało.

Kamil skojarzył z pokazem na Gocałwiu, ja z lubelskimi juwenaliami.

Jeżeli dobrze pamiętam, to ten pokaz też robiła firma Efekt.

Pokaz ładnie nagrany. Odległość dobra ( nie to co u mnie :lol: )

You Tube i tak mi go nieco ściemnił, przez co kolory są blade :/ W oryginale - .MOV plik ma 250MB i kolory są bardzo ładne.

Bardzo fajny pokaz jak na niewielki budżet, którego można sie domyślać. W sumie nie dziwię się, że podobny do innych pokazów tej firmy. Każdy w celach oszczędności ma opracowane kilka scenariuszy, bo to oszczędza czas i zmniejsza ostateczny koszt. W sumie kompozycja pokazu bardzo podobna do tego, co prezentuje NakajaArt a więc sekwencje z użyciem wyrzutni przeplatane szelkami. W sumie efekty szelkowe interesujące szczególnie double r&d ring w crackling. Co do skrzyni na wyrzutnie podobny patent stosuje też Surex, z tym ,że oni montują wyrzutnie pod kątem na statywach do rzymskich ogni, co można zobaczyć na tym zdjęciu,,
Podsumowując moja ocena mocne 7/10 głównie za długie przerwy między sekwencjami.
Edit# W sumie dużo razy napisałem w sumie, ale nie chce mi się tego już poprawiać

Dobra wiadomość - jest już możliwość "Obejrzyj film w wysokiej rozdzielczości". Wczoraj tego nie było, ale jak przed chwilą włączyłem film to ta opcja już jest :) Zachęcam do korzystania z niej, film od razu lepiej wygląda!

Dobra wiadomość - jest już możliwość "Obejrzyj film w wysokiej rozdzielczości". Wczoraj tego nie było, ale jak przed chwilą włączyłem film to ta opcja już jest :) Zachęcam do korzystania z niej, film od razu lepiej wygląda!

Co Ty nie powesz ja już wczoraj ok 23 w hr oglądałem (jako pierwszy na yt)