Skocz do zawartości

21.06.2008 - Kraków - Krakowskie Wianki 2008

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W tym temacie systematycznie będą zamieszczane filmiki i zdjęcia z Wianków w Krakowie na razie przed pokazem w albumie mojego autorstwa, ale systematycznie będę dodawał kolejne no i film na yt będzie w okolicach niedzieli lub poniedziałku.

PZDR,
fps

[ Dodano: 2008-06-23, 08:05 ]
Witam wszystkich,

Film z Wianków mojego autorstwa jest już dostępny na yt. Na razie gorsza jakość, ale i tak zapraszam :)
Wianki Kraków 2008 - LQ

Opublikowano

Dam 10/10 ;) bo to największe pokazy w Polsce :grin: lecz muszę powiedzieć, że w tym roku lepszy pokaz zrobiła Warszawa.
---------------------------------------------------
A co do pokazu w Krakowie świetne szelki, świetne wyrzutnie (szczególnie mi się podobały).
Początek pokazu trochę słaby, na szczęście później się rozkręciło :grin:

PS: Tak zachwalałeś te szelki włoskie i hiszpańskie a ja na tym filmie żadnej różnicy nie widzę :grin: co do innych tych zwykłych :lol:

Finał dobrze wykonali, Ten ostateczny :grin: same 6" odpalali i to z 15-20 sztuk w 2-3 sek ;)

Opublikowano

Witam po dłuższej nieobecności na forum, lepszego filmu na razie nie ma, ale będzie jutro jak wrócę do Krk.

EDIT# Na tym filmie na yt to nie zobaczysz różnicy, jak dojdzie płytka, to się przekonasz jak było. Ten filmik na yt to mój kuzyn kręcił i strasznie kamerą machał, mój film jest w rozdzielczości VGA czyli 640x480 a ten na yt to konwertowany na mp4 plik mov w rozdzielczości 320x240 czyli de facto 4x niższej niż ten, który myślę będzie dostępny jutro wieczorem, no i mi się tak ręce nie trzęsły bo je sobie o barierki oparłem i nie skakałem od efektu do efektu. A na końcu moja ocena 11/10 :) Nakaja Art po prostu wymiotła w tym roku (mimo niemrawych pierwszych 2 min.) jak mi powiedział szef firmy poszli w jakość a nie w ilość i to było widać.

A na koniec parę linków dla leniwych:

Film z Wianków wysokiej rozdzielczości
Film z Wianków w standardowej rozdzielczości - mój
Album zdjęć - polecam

FPS

Edit2# Artykuł na temat wianków, który wraz ze zdjęciami chciałbym umieścić na stronie www.fireworks.com.pl

Krakowskie Wianki 2008 - spektakl pirotechniczny pod tytułem "Kwiat Magicznej Nocy"
Scenariusz i realizacja Paweł Zyguła, Nakaja Art Kraków.

Witam wszystkich serdeczne.

Chciałbym dziś podzielić się z Wami wszystkimi moimi wspaniałymi wrażeniami z tego pokazu. Uważam, z resztą nie tylko ja, że to był najlepszy pokaz pirotechniczny jaki w swoim życiu widziałem na własne oczy (a było ich już około 100).
Pokaz został zaaranżowany do muzyki Enio Moricone, Patrica Doyle’a oraz Vanessy May i składał się z 3 części o wzrastającej dynamice.
Część pierwsza pokazu odbyła się do muzyki Enio Moricone. Najpierw było odliczanie, po czym z głośników zabrzmiały pierwsze takty muzyki, a na brzegu zapłonęły srebrne stroboskopy ułożone w okręgi. Migoczące w takt muzyki efekty, szybko zostały uzupełnione przez wspaniałe złote wulkany, z których snopy iskier majestatycznie opadały w wiślaną toń. W miarę, gdy takty muzyki zaczęły się wzmagać w niego wystrzeliły srebrne, szeleszczące wachlarze komet.
Następnie na krótki moment wszystko ucichło, lecz gdy z głośników zaczęła dobiegać muzyka Patrica Doyle’a natychmiast na niebie pojawił się czerwono-zielony pył, opadający majestatycznie aż do samej ziemi. Gdy tylko takty muzyki stały się nieco żywsze w niebo wystrzeliły ogromne wachlarze czerwonych komet zakończonych zielonymi bukietami, powstało niesamowite wrażenie ściany ognia, które wprawiło w zdumienie nawet najwybredniejszych widzów. Wrażenia dopełniły eksplodujące na niebie ogromne niebieskie i czerwone peonie pozostawiając za sobą ogony opadającego złotego deszczu. W momencie, gdy wachlarze komet zanikły na niebie pojawiła się chmara efektów stroboskopowych, po czym nastąpiło kilkusekundowe wyciszenie. Publiczność oniemiała, gdy następnie na niebie zapanowały ogromne czerwone i niebieskie peonie oraz chryzantemy na tle wspaniałych wieloefektowych baterii typu FAN zakończonych u podstawy minami pirotechnicznymi. Po serii szelek salute, które kończyły pierwszą sekwencję baterii, dolna część pokazu zamieniła się różem i złotem a na nieboskłonie zapanowały szelki ring w różnych konfiguracjach. Całoś została dopełniona niebiesko-pomarańczowymi wachlarzami stroboskopowych eksplozji, a małym finale kilkoma chmarami srebrnych, szeleszczących bomb z gwiazdami crossete. Mały finał został ukoronowany przy pomocy przepięknych złotych pni zakończonych krozetami oraz złotym pyłem, złotymi wierzbami i ogonami wspaniałych 6” bomb hiszpańskich, których efekty opadające aż do samej tafli utrzymywały się około 15s w powietrzu. Z publiczności dało się słyszeć głębokie westchnienia podziwu, ja sam stałem jak zaczarowany nie mogąc uwierzyć, że to czego jestem świadkiem dzieje się na jawie. Tak dobiegła do końca 2 część pokazu.
Wszystko ucichło, wodospady złotego deszczu zniknęły w otchłani wód wiślanych. Publiczność zaczęła bić brawo i wtedy z głośników rozległ się dźwięk elektrycznych skrzypiec Vanessy May i wszyscy zrozumieli, że pirotechniczny sen nie dobiegł jeszcze do końca. Ostatnie 3 min. pokazu to prawdziwe mistrzostwo i kunszt pirotechnicznego rzemiosła. Na początek seria baterii wodnych dała dużą frajdę tym, co ni wiedzieli, że fajerwerki mogą strzelać także z wody. Później było jak we śnie, setki ogromnych peoni w różnych układach przestrzennych połączone ze wspaniałymi bateriami nie pozwalały publiczności ani na moment spuścić oczu z nieba. A gdy na niebie pojawiły się bomby hiszpańskie o efekcie brocade crown with blue kamuro wzmocnione cylindrami Parente tętno skoczyło mi do ponad 150 :) Burza ognia trwała by ucichnąć na 2s przed finałem, który był ukoronowaniem dzieła najpierw w ciągu 3 sekund w niebo poszybowało 36 hiszpańskich i włoskich bomb kaliber 6”, a całość zakończyły efektowne czerwono-niebieskie wachlarze.
Brawa trwały dobre kilkadziesiąt sekund, ale nie ma co się dziwić, pokaz mimo iż był mniejszy niż zeszłoroczny, ale był perfekcyjnie zgrany z muzyką a jakość materiałów była doskonała. Po prostu obecnie nie ma lepszych efektów niż te użyte na tym pokazie.

Pozdrawiam,
fps