Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

LINK

A w Hiszpanii wokół zabytków i to blisko strzelają tyle petard i jest taki hałas, że dochodzi do 130db. I jakoś nic się nie dzieje a u nas jak zwykle wszystko odpada. EHH ta Polska.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Bartosz, Ty się już nie wykręcaj, kto inny miałby tak potężny jak na zdjęciach stuff na Bemowie :P

BTW: Coraz ciekawsze zarzuty wymyślają - nie wiedziałem, że naruszenie czynności ciała może odbyć się bez narażenia na zdrowie. Dałbym sobie rękę uciąć (albo odpalić którąś z tych śmiercionośnych bomb na zdjęciu), że zarzut nr 3 automatycznie wynika z zarzutu nr 1, ale co ja tam wiem o logice polskiej prokuratury :P

Opublikowano

"Gimnazjalistka odpaliła petardę podczas lekcji"

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,9739781,Bemowo__Gimnazjalistka_odpalila_petarde_podczas_lekcji.html

P.S. To nie ze mną zakładała się o fajki :P

Pisza o tej paczuszce jakby miał tam rakiety ziemia- powietrze, "zabezpieczyli" kilka petardek a tu cala afera kto im to sprzedał :laugh: . Ehh media wszystko wyolbrzymiają... Głupota nie do opisania, chociaż po tym jak w warszawskim liceum odpalili flash banga na korytarzu to chyba nic mnie nie zdziwi... Ciekawe co to była za petarda ze spowodowała "poparzenia nogi u jednej uczennicy" i "wypaliła też dziurę w wykładzinie podłogi".
Juz się boje co by było jakby sprawdzili domy forumowiczów z wawy :laugh: .
Pozdro JMJ

PS: haha Bartosz masz pecha ze zbieżnością imienia i sytuacji :D
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak zwykle z kolejną tragedią, wiążą się pokazowe akcje policji...

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,20-latek-w-Polsce-robil-bomby-podobne-do-tych-z-Norwegii,wid,13636595,wiadomosc.html

To jest główny powód dlaczego nigdy nie zajmowałem się mw i amatorską produkcją piro. Czasem lepiej pozostać przy wyrobach komercyjnych, żeby mieć święty spokój...

fps

Opublikowano

"grupy, która monitoruje internet"

Dawno się tak nie uśmiałem :laugh::laugh:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Fajerwerki straszyły w puszczy aż jelenie uciekały

LINK

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakby nie było w Holandii tak durnych norm bezpieczeństwa i jakby cały mocniejszy stuff pow. 500 gramów nie był zakazany, to holenderscy pasjonaci kupowaliby sprawdzone i bezpieczne produkty prosto ze sklepu, gdzie byliby instruowani jak ich używać i mogliby przeczytać to na holenderskich instrukcjach, co odbiłoby się pozytywnie na statystykach bezpieczeństwa. No ale jak dyrektywy unijne w zamian oferują jakieś pierdziawki, które wrażenie robią co najwyżej na dzieciach do 12 roku życia, to takie są tego skutki. Holendrzy zamawiają w Polsce i dostają materiały o których zasadach użytkowania nie mają pojęcia i później mamy informacje o tym jakie to polskie fajerwerki są niebezpieczne :)

Opublikowano

Vel,dla nas to oczywista oczywistość.Dla nich...wiadomo :/

ps#
Tak sobie teraz myślę gdzie ja to wszystko odpalę???...w końcu z "dynamitem" nie ma żartów ;)
-"Są bardzo niebezpieczne, można je porównać z dynamitem. Nawet my ich nie używamy na pokazach ogni sztucznych - mówi ekspert Frits Pen."

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No stary, od dzisiaj już wiem, że fontanna to bączek, motylek skacze no i na wyrzutnie mówi się inaczej moździerz.

Rozrywanie butelki wzorowo zademonstrowane :happy: .

A całkiem poważnie - kolejny 'spec-pirotechnik' od bezpieczeństwa, który nawet nie porafi poprawnie nazywać artykułów.

Opublikowano

No stary, od dzisiaj już wiem, że fontanna to bączek, motylek skacze no i na wyrzutnie mówi się inaczej moździerz.

Rozrywanie butelki wzorowo zademonstrowane :happy: .

A całkiem poważnie - kolejny 'spec-pirotechnik' od bezpieczeństwa, który nawet nie porafi poprawnie nazywać artykułów.

Myślisz że członkowie zespołu minersko-pirotechnicznej nie mają co innego do roboty tylko bawienie się fajerwerkami . To że nie ten pan nie umie poprawnie nazwać materiałów pirotechnicznych nie znaczy że jest laikiem w tej dziedzinie. U nich prędzej przeprowadza się same syntezy Materiałów wybuchowych od TATP do Oktogenu . Także proszę nie drwić z tego pana...
Opublikowano

jeśli ktoś ma jakąś specjalizację to wie WSZYSTKO na dany temat w tym wypadku pirotechnika, jeśli pan nie czuł się pewnie mógł odmówić wywiadu i nie wprowadzać ludzi w błąd. Ja tam zabawę z materiałami wybuchowymi nie uważam za powód by nie znać nomenklatury wyrobów pirotechnicznych.

Opublikowano

Wydaje mi się, że jeżeli kogoś ten Pan instruuje, to powinien wiedzieć o czym mówi.

Poza tym, to już nie pierwszy taki film ;) .

Opublikowano

Myślisz że członkowie zespołu minersko-pirotechnicznej nie mają co innego do roboty tylko bawienie się fajerwerkami . To że nie ten pan nie umie poprawnie nazwać materiałów pirotechnicznych nie znaczy że jest laikiem w tej dziedzinie. U nich prędzej przeprowadza się same syntezy Materiałów wybuchowych od TATP do Oktogenu . Także proszę nie drwić z tego pana...

Wystarczyło popatrzeć na etykietę...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

13-latek z Kępic wybił szybę wystawową sklepu i ukradł fajerwerki warte 100 zł. Dzisiaj będzie przesłuchiwany. Prawdopodobnie odpowie przed sądem dla nieletnich.

W niedzielę ok. godz. 17.30 policjanci z Kępic otrzymali zgłoszenie o odgłosach i wystrzałach odpalanych fajerwerków w centrum miasta. Natychmiast we wskazane miejsce udał się patrol dzielnicowych, którzy już z daleka zauważyli stojących w pobliskim parku kilku nastolatków.

Na miejscu policjanci ustalili, że nieco wcześniej osoby te odpalały fajerwerki, które przyniósł ich znajomy. Później okazało się, że ten chłopak wybił szybę wystawą w jednym ze sklepów, a następnie przez powstały otwór ukradł znajdujące się na wystawie fajerwerki.

Pokrzywdzona właścicielka sklepu wyceniła je na ponad 100 złotych. Chłopak zostanie dzisiaj przesłuchany, a sprawa znajdzie swój finał w sądzie dla nieletnich, który zadecyduje o jego dalszym losie.

http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20111220%2FSLUPSK%2F726854377

Opublikowano

Gimnazjalista z Kościana rzucił podczas przerwy odpaloną petardą w stronę swojej koleżanki. Na szczęście dziewczynie nic się nie stało, bo zdążyła uciec nim doszło do wybuchu. Policję o wtorkowym zdarzeniu poinformował przedstawiciel szkoły.

- W jednej z kościańskich szkół na boisku 14-latek z gminy Kościan odpalił petardę i rzucił nią w kierunku koleżanki – relacjonuje Mateusz Marszewski, oficer prasowy kościańskiej policji. - Podczas rozmowy z policjantem, nieletni bagatelizował sytuację, która była dla niego jedynie zabawą. W naszej ocenie najłagodniejsza kwalifikacja tego czynu to zakłócenie porządku na terenie szkoły. Zachowanie takie jest czynem zabronionym według przepisów ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich, dlatego oprócz przeprowadzonej w obecności rodzica rozmowy ostrzegawczej z nastolatkiem poinformujemy także sąd rodzinny – informuje, dodając, że zdarza się, że podobne zabawy kończą się kalectwem a nawet śmiercią. – Apelujemy o rozwagę.

Policja przypomina, że za nieostrożne obchodzenie się z wyrobami pirotechnicznymi grożą kary nawet do dwóch lat więzienia. Zgodnie z miejscowym prawem w Kościanie fajerwerki można używać wyłącznie w Sylwestra i Nowy Rok. Za nieprzestrzeganie tego przepisu grozi mandat w wysokości 500 zł.

- Pirotechniczne wybryki mogą zakłócić spokój i porządek publiczny lub spoczynek nocny. Wykroczenie to zagrożone jest karą grzywny, ograniczenia wolności – wskazuje komisarz Marszewski, dodają, że jeżeli czyn ma charakter chuligański lub jest popełniony pod wpływem alkoholu, to sprawca może trafić także na miesiąc do aresztu.

http://koscian.net/Petarda_w_kolezanke,7075.html

Opublikowano

Niemcy wzmacniają granicę: Polacy chcą nas spalić!!!

Szlaban dla fajerwerków.

Niemieccy celnicy masowo konfiskują sztuczne ognie, które są przemycane z Polski.

Według nich polskie fajerwerki nie spełniają niemieckich norm bezpieczeństwa, ponieważ polskie prawo pod tym względem jest mniej restrykcyjne.

"Każdy, kto próbuje sprowadzić i sprzedawać sztuczne ognie nie zatwierdzone przez Federalny Instytut Badań i Testów Nad Materiałami Wybuchowymi, popełnia przestępstwo - donosi thelocal.de."
Polskie fajerwerki to podobno poważny problem w Niemczech. Tylko w listopadzie celnicy przechwycili ładunek 10 tys. fajerwerków w Polski. Niektórzy sprzedawcy próbują nawet oznaczać sprowadzone od nas sztuczne ognie nakleją Instytutu, by zmylić celników.

Polskie fajerwerki uznawane są w Niemczech za bardzo niebezpieczne. Według niemieckich służb ratunkowych to właśnie one są odpowiedzialne za tysiące pożarów i wypadków podczas Sylwestra każdego roku - informuje thelocal.de.

http://www.sfora.pl/Niemcy-wzmacniaja-granice-Polacy-chca-nas-spalic-a38991