Skocz do zawartości

20.06.2009 - Kraków - Wianki (Music Experience).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podstawowe informacje

Data - 20/21.06.2009
Godzina[ - 00:12
Okazja - Wianki Music Experience
Wykonawca - Nakaja Art - Kraków
Reżyseria i choreografia - Paweł Zyguła
Prowadzący - Nakaja Art Team (10 os.)
Długość pokazu - ok. 16 min.
Podkład- Requiem for a Dream, Piraci z Karaibów (jeszcze 2 kawałki których nie rozpoznałem niestety)
Ilość aktów- 4
Układ stanowisk - Bomby 4 w tym 2 na barce i 2 na lądzie, rzymskie ognie i baterie 3 - 6 na lądzie, baterie wodne 2.
Minimalna odległość od publiczności - 150 m.
Materiały - Bomby ok. 1000 szt. kaliber 3 - 6", Baterie ok. 80 szt, Baterie wodne 12 szt, Rzymskie ognie 1,5" ok 150 szt, SS - ok 50 szt., Miny 3" ok. 20 szt. oraz galanteria. Produkty włoskie (Parente, Vaccaluzzo), hiszpańskie (Igual) i chińskie. Oprócz fajerwerków zapalone jeszcze kilkadziesiąt ognisk na bazie żeli pirotechnicznych a podczas koncertu Lennego Kravitza na Wisłę posłano ponad 1000 zapalonych świeczek
Filmy:

OPIS

Tegoroczny pokaz na Wiankach był dłuższy i znacznie okazalszy niż zazwyczaj. Publiczność mogła podziwiać niesamowity spektakl w 4 aktach. Jakość użytych efektów, dobór podkładu oraz nienaganna synchronizacja wszystkie z muzyką sprawiały, że wszyscy, nawet bardziej wybredni, zostali oszołomieni i zaniemówili z wrażenia. Ja sam choś niejeden pokaz już widziałem byłem zachwycony.
Po pierwsze wielkie gratulacje dla chłopaków z Nakaja Art. Musieli przez niemal 3 dni moknąć i marznąć aby przygotować to show. To, że wszystko odpaliło zgodnie z planem to ich niewątpliwa zasługa za co wielki szacunek. Nie sztuka przygotować pokaz w sprzyjających warunkach, sztuka to zrobić go w tak ekstremalnie niesprzyjających warunkach jak te, które panowały w Krakowie. Panie Pawle mam nadzieję, że postawił pan chłopakom dobre piwo poza normalną wypłata oczywiście ;)
A wracając do pokazu. W każdym z aktów napięcie stopniowo wzrastało. Publiczność, co chwilę wybuchała okrzykami zachwytu a po każdym z aktów honorowała wykonawców wielkimi brawami. Użyte efekty były na prawdę 1. klasa. Szczególnie niezapomniane palmtree kamuro, sunflower red ring w sunflower pistil to green exp., blue peony to craclig oraz sekwencje baterii wodnych. Bardzo ładnie z wszystkim komponowały się rzymskie ognie (znak firmowy pokazów Pawła Zyguły) oraz sekwencje baterii. A sam finał w kolorze złotym dopełniony salutami po prostu bajka.
Jedyne co mogło przeszkadzać to dym, który wynikał z dużej wilgotności powietrza. Ktoś na górze chyba czuwał nad całością bo na 20 min. przed pokazem deszcz przestał padać i pojawił się sprzyjający wiatr.

Oceny szczegółowe

Dobór efektów - 10/10
Dobór podkładu - 10/10
Oryginalność scenariusza - 10/10
Synchronizacja z muzyką - 9,5/10 (zabrakło nieco ss i min)
Jakość materiałów - 10/10
Bezpieczeństwo - 10/10
Jakość zabezpieczenia pokazu - 11/10 ;) (wszystko odpalone w takich warunkach to nie cud tylko dobre zabezpieczenie przed deszczem)
Reakcja publiczności - 10,5/10 (nawet w 2007 nie było tak dobrze)
Ocena ogólna - 10+/10

Pozdrowienia dla całego zespołu Nakaja Art oby tak dalej. Widać wyraźną progresję i nowe, scenariusze, które są na prawdę przepiękne... Panie Pawle przydałby się jednak wreszcie wprowadzić sekwencje jednostrzałów, może inwestycja w sekwencery to dobry pomysł...
Opublikowano

No i nareszcie mamy pierwszy temat w tym dziale. Myślę że czas go trochę rozbudować i skopiować kilka tematów z poprzedniego działu.

Wcześniej oglądałem inne filmiki na których niestety nic nie był widać ze względu na dym, ale na tych podanych przez Ciebie jest już trochę lepiej i można przystąpić do oceny. Zaczynając od początku: tych 2 podkładów których nie można rozszyfrować używa min. Pan Kehse więc niedługo się dowiemy jak się nazywają :wink: Idąc dalej można przejść do synchronizacji fajerwerków z muzyką. Dałbym 8.5/10. Jednak brakowało mi trochę takich dynamicznych przejść z single shotami. Dobór efektów nienaganny. Panował dobry podział między ładunkami made in China i tymi z Europy. Najbardziej podobały mi się baterie wodne Corolla Mine. Bardzo ładne były również bomby z pierwszej części filmiku z 5:05. ( ze stajni Parente :wink: ? ) Szkoda że nie można obiektywnie ocenić finał ze względu na niekorzystne warunki pogodowe. Chociaż z tego co jednak było widać na filmiku był również wypasiony. Podobne bomby hiszpańskie na końcu widziałem na wiankach w Wawie. Znając doświadczenie Pana Pawła Zyguły pokaz był przygotowany z należytym bezpieczeństwem i zabezpieczeniem. Myślę że taka pogoda była niezłym sprawdzianem dla systemu odpalającego. Fire Master chyba jak zawsze zdał egzamin celująco, bo nie widziałem jakichś większych przestojów w pokazie.

Ocena:
I. Różnorodność efektów – 10/10
II. Synchronizacja z podkładem – 8.5/10
III. Oryginalność pokazu - 10/10
IV. Finał - 9+/10
V. Efekt ogólny 9+/10 + brawa dla całej ekipy Nakaji bo przeprowadzić taki pokaz w takich warunkach pogodowych to spory wyczyn. Wychodzi tutaj na jaw min. bardzo dobre zabezpieczenie ładunków przed deszczem.

Opublikowano

Poniżej daję linki do kolejnych filmów, tym razem kręconych nieco z boku od nawietrznej (z pobliża sceny). Tutaj już na prawdę wiele widać. Co do synchro vel myślę, że te filmy lepirj to pokazują, bo było na prawdę niezłe. A FireMaster jak zwykle niezawodny. chciałby szczerze powiem zobaczyć jak inne firmy poradziły by sobie w tych warunkach bo co podkreślam jeszcze raz materiał odpalono w prawie 100%...