Pawex122 0 Opublikowano 21 Grudnia 2010 u mnie niektórzy mówią na petardy , bączki rakiety itp. : "Fajerwerek" nadal się śmieje , jak mówią "daj jakiś fajerwerek" Ludzie , jak można mówić np "nie mam FAJERWEREK" Cytuj
piter2599 5 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Najbardziej mnie wnerwia jak moja babcia na fajerwerki mówi petard :shock:A moja mama mówi strzałówki :lol: xD Cytuj
SzymonOfFireworks 0 Opublikowano 10 Maja 2011 petarda z iskrzykiem ( W T F ?! ) - po chwili dowiedziałem się że chodzi o lont u mnie na fajerwerki mówią petardy to chyba najczęściej słyszę Cytuj
przemo312132 14 Opublikowano 10 Maja 2011 U mnie mama i babcia mówią na moje fajerwerki : petardy , Bomby Cytuj
PaulWinter 2 Opublikowano 24 Maja 2011 to chyba najczęściej słyszę fakt. Petardami nagminnie nazywane są wszelkiego rodzaju fajerwerki przez znaczną większość społeczeństwa. Za każdym razem mnie to drażni i dla własnego spokoju zwracam uwagę osobom używającym tego określenia niewłaściwie. Wiem, że im to i tak wisi, ale cóż... Cytuj
ckpmartini 0 Opublikowano 25 Maja 2011 fakt. Petardami nagminnie nazywane są wszelkiego rodzaju fajerwerki przez znaczną większość społeczeństwa. Za każdym razem mnie to drażni i dla własnego spokoju zwracam uwagę osobom używającym tego określenia niewłaściwie. Wiem, że im to i tak wisi, ale cóż... Paul nie jesteś sam ja i zapewnie inni też zawsze tak mają Cytuj
SzymonOfFireworks 0 Opublikowano 25 Maja 2011 fakt. Petardami nagminnie nazywane są wszelkiego rodzaju fajerwerki przez znaczną większość społeczeństwa. Za każdym razem mnie to drażni i dla własnego spokoju zwracam uwagę osobom używającym tego określenia niewłaściwie. Wiem, że im to i tak wisi, ale cóż... ja tak samo zawsze ludzi poprawiam bo też mnie to drażni Cytuj
capensis 12 Opublikowano 6 Lipca 2011 petardy - fajerwerki (standard)na wulkan niektórzy mówią świeca np. ,,ale wysoka ta świeca " Cytuj
Raphii 1 Opublikowano 27 Lipca 2011 u mnie wszyscy oprócz mamy mówią na fajerwerki petardy. Mama już nie mówi bo często ją poprawiałem:P Cytuj
Shaggyz 1 Opublikowano 13 Listopada 2011 często się spotykam z:pedrosy - tutaj chodzi o cyrkoblitzegwizdki - saturn missiles etc. magazynki - karabinki Chyba na tyle Cytuj
Filip 5 Opublikowano 13 Listopada 2011 U mnie niestety wszyscy mówią petardy [prócz babci z którą ciągle spędzam sylwestra :mrgreen:] a na wyrzutnie "kostki" ale nie wszyscy. wiem że "kostki" tutaj też się tak mówi ale poprawnie jest wyrzutnia Cytuj
TheGospodarz 1 Opublikowano 13 Listopada 2011 U mnie na karabinki też mówią magazynki a na wyrzutnie pudełka ... Cytuj
mati233 0 Opublikowano 13 Listopada 2011 U mnie na fajerwerki mówią tak:- wyrzutnie - wielostrzałowi- petardy - huków ki- rzymskie ognie - rzymianie- rakiety - race Cytuj
mantis 433 Autor Opublikowano 13 Listopada 2011 wiem że "kostki" tutaj też się tak mówi ale poprawnie jest wyrzutnia Wiadomo, że na stronach internetowych używa się słów "wyrzutnia", "bateria". Jeszcze kiedyś na niektórych stronach pojawiały się "torty". Co do "kostek". Myślę, że ta nazwa jest dobra, ale do potocznego stosowania. Odnosi się do samego kształtu, a nie do klasyfikacji handlowej. Nie używałbym w ofertach importerów, czy w gazetkach marketów. Tak na forum, gdzie każdy wie o co chodzi, myślę, że dopuszczalne. Cytuj
SyneQ 3 Opublikowano 13 Listopada 2011 U mnie Petardy -pocieryrzymskie ognie -rzymiakiCyrcoblitzy-psycholekarabinki-karabin? ;Dwyrzutnie-kostki,beczki, Cytuj
Arkadiusz_Wojtowicz 1 Opublikowano 13 Listopada 2011 Petardy- petardyRzymskie ognie- rzymyRakiet-SyfyWyrzutnie-kostki,wyrzutnie Cytuj
mantis 433 Autor Opublikowano 14 Listopada 2011 Rakiet-Syfy zajechało gwarą ... chyba ostatni Mohikanin tak mówi Cytuj
piagioo 0 Opublikowano 14 Listopada 2011 zajechało gwarą ... chyba ostatni Mohikanin tak mówi u mnie na wistling moon travels mówimy świstakina wyrzutnie klocek Cytuj
Karolcia11 3 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Ja spotkałem się z osobami, które na lont mówią knot. I standardowo na wszelkiej maści fajerwerki - petardy. Cytuj
Bilon3 0 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wyrzutnie - kostkiRzymskie ognie- rzymiakiFP3 Small - smalle Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi