Skocz do zawartości
  • 0

odpalanie

ponczo12496

Pytanie

Opublikowano

Witam dzisiaj oglądałem filmiki z konkursu o bezpiecznym odpalaniu fajerwerków i dowiedziałem się że z wyrzutni trzeba zdejmować papier nigdy tego nie robiłem o co z tym chodzi

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Na części wyrzutni która wystrzeliwuje pociski jest papier ochronny zazwyczaj z logiem firmy, a na papierze dodatkowo folia, którą można zdjąć. Co prawda nie jest to konieczne ze względu na siłę wystrzeliwanego pocisku - ogień i siła wyrzutu po prostu to rozerwą. Wielu ludzi na to nie zwraca uwagi i odpalają tak jak jest, więc raczej nic się nie stanie nawet jeśli zostanie ten papier i folia ochronna. Służy ona do ochrony przed zamoknięciem więc jest korzystna. Jeśli się czegoś obawiasz - zedrzyj ją. Było już wiele tematów o tym co pytasz.

• 0
Opublikowano

Folię raczej zawsze należy zdjąć. Papier nie koniecznie. Na moim filmie zdjąłem i folię i papier po to, żeby sprawdzić stan moździerzy. Bywa, że w transporcie lub nieodpowiednich warunkach przechowywania moździerze są w jakiś sposób deformowane, co z kolei może zakończyć się utknięciem pocisku i rozerwaniem wyrzutni. To oczywiście ekstremalne przypadki, niemniej ja zawsze sprawdzam. Może dlatego, że u mnie zazwyczaj kilka wyrzutni stoi obok siebie i jakby jedna wybuchła to niezły sajgon by był :smile:

Oczywiście wyrzutni z zerwanym papierem nie należy przechowywać, chyba że zabezpieczy się ją od góry czymś innym, np. folią aluminiową.