burza09 0 Opublikowano 23 Maja 2010 Uwaga!!! Od dnia 6 lipca 2010 zakaz sprowadzania do Polski PETARD DRASKOWYCH.http://fajerwerkimarket.pl/go/_info/?user_id=1640&lang=plhttp://fajerwerkimarket.pl/go/_info/?user_id=549&lang=plhttp://fajerwerkimarket.pl/go/_info/?user_id=364&lang=plCzy to prawda??To pisze tylko przy petarda Triplex i Komety Cytuj
Arturo :) 14 Opublikowano 23 Maja 2010 Tak,to prawda ponieważ od 6 lipca bieżącego roku wchodzi właśnie taki wymóg unijny dotyczący całkowitego sprowadzania petard draskowych,co za tym idzie oczywiście nie tylko tych firm co napisałeś ale wszystkich :lol:Co do petard draskowych nie dziwię się że je wycofują ponieważ są jednak nie bezpieczne(wiem to z własnego doświadczenia) więc w tym z Unią mogę się zgodzic,a ja tak i tak nie będę za nimi płakał,a jedynie za piccolo i małymi achtungami Hestii ..... Cytuj
firawerkoman 7 Opublikowano 23 Maja 2010 Pikollo też mają wycofać? No to jest już chyba jakiś żart. Powiedziałbym coś ale się jeszcze powstrzymuję. Idealna petarda na karabinek i do zabawy w lato itp. Myślałem że zakazy tyczą się tylko ilości mieszanki. cóż teraz będziemy jak niemcy, będziemy kupować fajerwerki w innym kraju- czechy, tam nawet posiadanie Prochu Czarnego nie jest zabronione... Cytuj
MasterToster 0 Opublikowano 23 Maja 2010 To chyba jakiś żart,jak mamy żyć bez draskowców.Ale żeby pickolaki Cytuj
velibrum 12 Opublikowano 23 Maja 2010 W Belgii prawo już się zaostrzyło, w Polsce to się uczyni, dlaczego miałoby nie zostać zmienione w Czechach? Zresztą zakaz importu nie równa się zakazowi sprzedaży. Fajerwerki takie do których się przyzwyczailiśmy będzie jeszcze można spokojnie kupować do wyczerpania magazynów importerów, czyli ok. 2-3 sezony. Ogólnie jest to bardzo, ale to bardzo pokręcone i wątpię żeby na początku ktokolwiek się przejął tym unijnym majaczeniem. Pożyjemy, zobaczymy. A że na FM jest wyprzedaż to można robić śmiało zapasy Cytuj
burza09 0 Autor Opublikowano 23 Maja 2010 To mnie uspokoiłeś,choć dalej nie wiem dlaczego taki przepis powstał petardy na draskę są niebezpieczne?? Cytuj
velibrum 12 Opublikowano 23 Maja 2010 Mamy drugie oświecenie i epokę kodyfikacji wszystkiego co możliwe za wszelką cenę A każdy przepis i dyrektywa to utrudnianie życia, ograniczanie wolności i namnażanie biurokracji. Urzędasy unijne widocznie dostają premie za wymyślanie coraz to głupszych dyrektyw.edit: lonty w niemieckich zapałko-petardach są strasznie niestabilne i co chwila gasną i zapalają się i to one są znacznie niebezpieczniejsze od draskowców ( co za cep wkłada 0,5 czy 1 mm visco jako opóźniacz? przecież to przygasa jak świeczka ). no ale tak to już jest jak ktoś kto absolutnie nie zna się na rzeczy bierze się za gmatwanie rynku Cytuj
vocatont 4 Opublikowano 11 Listopada 2012 Próbowałem nabyć trochę wiadomości odnośnie tego o to jedna z odp: Top to jest top nie lubię o nim mówić z branży go nikt nie lubi .A co do zakazu to jak nie wie to nie powinien pisać .Towar wprowadzony przed 10 września 2010 r. może być w obrocie u importerów wyłącznie do dnia wygaśnięcia prolongaty wydanej przez odpowiednie ministerstwo .Niektórzy importerzy mają prolongatę na niektóre towary do 2022 r inni do 2017 a ci którzy sprowadzają nowe towary po 10 września 2010 muszą dostosowywać towar do przepisów Unijnych , czyli steku bzdur .Pozdrawiam Cytuj
Korsarz96 17 Opublikowano 18 Listopada 2012 Ja mysle że wycofają ale tylko i wyłącznie w większego typu petardach typu "Achtung" ale picolo czy k2002 raczej zostaną Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi