velibrum 12 Opublikowano 25 Października 2010 Data: 24.10.2010 r., godz. 21:50Miejsce: Al. Spółdzielczości Pracy, Galeria OlimpWykonawca: GimatFilm: http://www.youtube.com/watch?v=zBASBUJ0Er4Na pokaz z okazji X. urodzin Olimpu wybrałem się wyjątkowo chętnie, ponieważ nie często zdarza mi się oglądać cokolwiek pod koniec października. Tym razem miałem okazję obejrzeć w akcji firmę Tropic, która jest również importerem fajerwerków. Teren w którym strzelano nie był bardzo dobry do filmowania, gdyż trzeba było wybierać między zasłanianiem obrazu przez galerię / latarnie, albo stanięciem bliżej i ucinaniem niektórych efektów. Wybrałem drugą opcję i tego nie żałuję, bo z takiej odległości z jakiej oglądałem fajerwerki, robiły na mnie spore wrażenie. Sam pokaz miał raczej prostą formę i opierał się na schemacie jedna bateria pionowa ( ew. kątowa ) + w międzyczasie bomby. Trudno oceniać ten pokaz w kategorii widowiska, za to można się skupić na ocenianiu efektów. Jak wspomniałem, robiły one na mnie duże wrażenie, ze względu na odległość w jakiej stanąłem od strefy. Najlepiej zaprezentowała się fenomenalna wyrzutnia TB12. Ciekawie prezentowały się bardzo głośne trójstopniowe gwizdy. Strzelone bomby leciały na bardzo dużą wysokość. Były różnokolorowe i zwłaszcza w grupie kilku sztuk pod koniec tworzyły na niebie fajną mozaikę. Finał mógłby być trochę dokładniejszy ( mam wrażenie, że lepiej byłoby, gdyby bomby wystrzeliły później kończąc strzelać wraz z końcem strzelania ostatniej baterii oraz końcem podkładu muzycznego ). Muzyka pasowała pod fajerwerki, zwłaszcza spodobał mi się pierwszy utwór ( słabo słyszalny na filmie ). Różnorodność efektów: 9-/10 (pojawiło się większość typowych efektów, minus za powtarzające się bombki)Synchronizacja z podkładem muzycznym: 5/10 (podkład był raczej tłem, nie było specjalnej synchronizacji do niego)Zastosowane efekty: 9/10Oryginalność pokazu: 5/10 (był raczej typowy – kostki pionowe + kątowe i bomby pionowe)Finał: 7/10 (finał opisałem wyżej)Wrażenia ogólne: 7/10Ogólnie pokaz się podobał, ale zabrakło mi w nim większego urozmaicenia. Powinien być trochę krótszy, ale bardziej intensywny. Cytuj
velibrum 12 Autor Opublikowano 28 Października 2010 Nastąpiła drobna pomyłka. Pokazu nie organizował Tropic, tylko firma Gimat. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi