Reafen 0 Opublikowano 11 Listopada 2010 Hej, ostatnio wpadłem na pomysł stworzenia kilku poradników w technice 3D, nt. odpalania różnego rodzaju fajerwerek.Na internecie nie ma dokładnych instrukcji czy tutoriali dot. obchodzenia się ze wszelkiej maści produktami pirotechnicznymi, dlatego też postanowiłem zapytać się was, co o tym sądzicie?Co do tych poradników, tworzył bym je w programie 3D, miałyby charakter animacji/filmu i wyglądałyby tak jak mamy obchodzić się z takowymi produktami, będą w języku angielskim i polskim, każda animacja odpalania, podkładania, obsługi będzie poprzedzana tekstem co mamy zrobić krok po kroku.I stąd moje pytanie czy przydało by się coś takiego?, czy byłaby to strata czasu ?Czekam na wasze spostrzeżenia,Pozdrawiam Cytuj
capensis 12 Opublikowano 11 Listopada 2010 Uważam że coś takiego by się przydało, bo wiele osób nie wie jak odpalić np. moździerz, że wyrzutnie trzeba obstawić kamieniami, mimo że w instrukcji nic o tym nie mówią itp.Lecz cała animacja powinna być oznaczona ,,znakiem wodnym" : "created by Reafen for forumfajerwerki.pl" czy coś w tym stylu Cytuj
macieek95 1 Opublikowano 11 Listopada 2010 Pisałem już o tym w jednym temacie. Pomysł dobry . Ja bym był bardziej za wstawieniem kilku zdjęć. Na pewno jeśli zrobisz jak masz na myśli, to komuś pomoże. Cytuj
Reafen 0 Autor Opublikowano 11 Listopada 2010 Uważam że coś takiego by się przydało, bo wiele osób nie wie jak odpalić np. moździerz, że wyrzutnie trzeba obstawić kamieniami, mimo że w instrukcji nic o tym nie mówią itp.Lecz cała animacja powinna być oznaczona ,,znakiem wodnym" : "created by Reafen for forumfajerwerki.pl" czy coś w tym stylu Dzięki za odpowiedź;D Co do Znaku wodnego, dodam tylko na dół filmu adres forumfajerwerki.pl i nic więcej, jeśli ktoś będzie chciał kopiować film itd. to będzie już jego sprawa, jeśli ktoś uszanuje moją robotę to zasubskrybuje poradnik, a nie będzie go kopiował.Co do tego cyklu poradników, to są one narazie w mojej głowie i czekam na więcej opinii, czy warto za to się brać. Cytuj
luxor 2 Opublikowano 11 Listopada 2010 Ja także uważam że takie poradniki bardzo się przydały. Przestały by się pojawiać na forum tematy typu "Jak odpalić...". Na forum byłby mniejszy śmietnik a przy okazji forum zyska trochę na popularności Cytuj
PaulWinter 2 Opublikowano 11 Listopada 2010 Rok temu tworzyliśmy filmy o bezpiecznym odpalaniu fajerwerków na konkurs. Było chyba około pięć filmów, w których pokazywaliśmy jak odpalać rakiety, wyrzutnie, rzymiaki, wulkany i inne rodzaje fajerwerków.Myślę jednak, że gdyby na prawdę fajnie wykonać animacje i porządnie naradzić się co do treści zawartych w filmie to jeden więcej by nie zaszkodził Warto by było też pomyśleć o jakimś rozpowszechnieniu filmu, np. na stronach sklepów internetowych (wydaje mi się, że nie będzie z tym problemów). Cytuj
Poki 17 Opublikowano 11 Listopada 2010 Pomysł dobry. Myśle, że wypaliłby najlepiej gdyby wszyscy zainteresowani się zebrali i wspólnie pracowali nad takim projektem. Warto w takim filmie wyjaśnić powody, wywracania się kostek, czy skręcania rakietek. Dlatego myśle, że praca zespołowa byłaby najlepszym rozwiązaniem. Jeżeli masz chęci i czas wszelkie inicjatywy ruchów instruktażowych są na pewno mile widziane. Cytuj
mpiwowski 182 Opublikowano 12 Listopada 2010 Myślę, że animacje nie mają jakichkolwiek szans przebić filmu i fotek z prawdziwego odpalania. Film jest dobrym pomysłem ale w porządnej oprawie graficznej, bardzo rozbudowanym opisem i z dużą ilością informacji (największą z możliwych, żeby opisać wszystkie przypadki), podłożonym prawdziwym głosem (nie z ivony czy coś) i z efektami specjalnymi, wtedy wyszedł by taki profesjonalny poradnik mniej więcej 10min. w którym byłoby zawarte wszystko. Takie moje zdanie.Może postaram się tego podjąć sam, zobaczymy czy będę miał tyle chęci Cytuj
PaulWinter 2 Opublikowano 12 Listopada 2010 Film jest dobrym pomysłem ale w porządnej oprawie graficznej, podłożonym prawdziwym głosem (nie z ivony czy coś) i z efektami specjalnymi, wtedy wyszedł by taki profesjonalny poradnik mniej więcej 10min. w którym byłoby zawarte wszystko. Takie moje zdanie. 10 i pół minuty, z moim głosem w tle z zeszłego roku heh Cytuj
mpiwowski 182 Opublikowano 12 Listopada 2010 No to chyba ten o którym myślę to wyjdzie dobre 20min minimum :lol: Cytuj
Reafen 0 Autor Opublikowano 12 Listopada 2010 Myślę, że animacje nie mają jakichkolwiek szans przebić filmu i fotek z prawdziwego odpalania. Film jest dobrym pomysłem ale w porządnej oprawie graficznej, bardzo rozbudowanym opisem i z dużą ilością informacji (największą z możliwych, żeby opisać wszystkie przypadki), podłożonym prawdziwym głosem (nie z ivony czy coś) i z efektami specjalnymi, wtedy wyszedł by taki profesjonalny poradnik mniej więcej 10min. w którym byłoby zawarte wszystko. Takie moje zdanie.Może postaram się tego podjąć sam, zobaczymy czy będę miał tyle chęci Czy ja wiem, czy nie lepiej byłoby zrobić komputerowo, robić przekroje np. moździerzu i pokazać dokładnie co i jak, niż tracić na kostki itd. kasę ?W tym tygodniu pokażę wstępny test animacji i ocenicie ;p Cytuj
Kamilegionista 0 Opublikowano 12 Listopada 2010 Czy ja wiem, czy nie lepiej byłoby zrobić komputerowo, robić przekroje np. moździerzu i pokazać dokładnie co i jak, niż tracić na kostki itd. kasę ?W tym tygodniu pokażę wstępny test animacji i ocenicie ;p Wiesz, film to jednak film, ale twój pomysł jest dobry i również mógłbyś coś takiego zrobić. A już najlepszy byłby film ze wzmiankami komputerowymi. Jeszcze tylko zatrudnić pana Tomasza Knapika jako lektora i profeska.. B)A co do forsy na wyrzutnie, to myśle, że mpiś z tym problemu nie ma Cytuj
Ponq 2 Opublikowano 12 Listopada 2010 Wiesz, film to jednak film, ale twój pomysł jest dobry i również mógłbyś coś takiego zrobić. A już najlepszy byłby film ze wzmiankami komputerowymi. Jeszcze tylko zatrudnić pana Tomasza Knapika jako lektora i profeska.. B) Z tego co wiem, to chyba nawet mamy lektora na forum :rolleyes:.PS Jezeli potrzebna by byla wlasna muzyka (komputerowa), ja moge cos na FL pokombinowac. Cytuj
mpiwowski 182 Opublikowano 12 Listopada 2010 Czy ja wiem, czy nie lepiej byłoby zrobić komputerowo, robić przekroje np. moździerzu i pokazać dokładnie co i jak, niż tracić na kostki itd. kasę ?W tym tygodniu pokażę wstępny test animacji i ocenicie ;p Najlepiej zrobić to i to jednocześnie w jednym filmie. Bo tak jak mówi kamil film to jednak film i to musi być. Teraz też zrozumiałem o jaką animacje chodzi i faktycznie też byłoby to fajne, ale kto umiałby je zrobić??, bo to już wyższa szkoła jazdy. Cytuj
Reafen 0 Autor Opublikowano 12 Listopada 2010 Najlepiej zrobić to i to jednocześnie w jednym filmie. Bo tak jak mówi kamil film to jednak film i to musi być. Teraz też zrozumiałem o jaką animacje chodzi i faktycznie też byłoby to fajne, ale kto umiałby je zrobić??, bo to już wyższa szkoła jazdy. Da się zrobić Zrobię bete animacji i może sie ugadamy grupowo co kto zrobi i wtedy pomyślimy o cyklu poradników Cytuj
capensis 12 Opublikowano 12 Listopada 2010 Mógłbyś dodać jeszcze trochę dramatyzmu i realizmu pokazując jak petarda rozrywa rękę gdy się jej nie rzuci itp. xD :lol: Cytuj
Arturo 15 Opublikowano 19 Listopada 2010 można też dać filmiki np z dobrze ustawioną wyrzutnią i źle jaki efekt, może pare kurczaków rozwalić Cytuj
Reafen 0 Autor Opublikowano 19 Listopada 2010 Poczekam do końca konkursu, w grudniu zabiorę się za te filmiki, bo teraz trochę czasu nie mam Cytuj
SzymonOfFireworks 0 Opublikowano 18 Maja 2011 widzę że temat uschnął, więc trzeba go odświeżyć - co z filmem, jeszcze w trakcie gotowy czy jak ? bo może też bym pokombinował Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi