velibrum 12 Opublikowano 8 Września 2011 Kolejna edycja jednego z największych pirotechnicznych wydarzeń w tej części Europy dobiegła niedawno końca. W tym roku szczęściarze, którzy mogli być wtedy w Berlinie mogli podziwiać 6 widowisk konkursowych oraz 2 dodatkowe firmy Flash Art. Tegoroczny skład: pt.: Malta: Malta Fireworks Kanada: Groupe Fiatlux-Ampleman Rosja: Orion Art sob.: Wielka Brytania: Classic Fireworks Finlandia: JoHo Pyro Polska: Surex Każdy pokaz składał się z ok 1.5 min kompozycji złożonej z kolorów srebrnego oraz fioletowego, 4 min jazdy obowiązkowej i 10 min kompozycji dowolnej. Filmy dostępne są na YouTube, np. na kanale tego gościa:http://www.youtube.com/user/proHD2 Klasyfikacja: 1. Polska SUREX B) 2. Finlandia JOHO PYRO 3. Rosja ORION ART Moim zdaniem wynik jak najbardziej słuszny. Finowie mieli potencjał by wygrać nawet z Surexem gdyby trochę ukryli swoje skandynawskie korzenie i nie zastosowali tak powermetalowej ścieżki dźwiękowej. Teraz pozostaje czekać na relacje od świadków tego wydarzenia na forum Cytuj
fpshooter 12 Opublikowano 12 Września 2011 Jak dla mnie zwycięstwo Surexa było zasłużone, a to z jednego głownie powodu, a mianowicie bielszczanie zaprezentowali jako jedyna firma praktycznie perfekcyjne widowisko. Był to właściwie jedyny pokaz, w którym nie udało mi się wyłapać znaczących odstępstw od scenariusza. Konkurencja miała dobre zamiary jednak momentami skala trudności przerosła niektóre ekipy - szczególnie OrionaMoim skromnym zdaniem najlepszy pokaz strzeliła jednak firma fińska, gdyby nie widoczne niedociągnięcia i kontrowersyjny (jak dla mnie idealny) podkład to oni a nie Surex cieszyliby się ze zwycięstwa.fps Cytuj
Bartosz 43 Opublikowano 4 Lutego 2012 Spędzając w zeszłym roku wakacje w Berlinie na przełomie sierpnia i września, nie mogłem nie skorzystać z odbywającego się właśnie festiwalu pirotechnicznego Pyronale. Co prawda festiwal ten był tylko dodatkiem do pobytu w Berlinie, a nie głównym celem wyjazdu, więc mój udział ograniczał się jedynie do oglądania pokazów ( a w zasadzie tylko wyższych efektów) spod stadionu. Nie mniej jednak wrażenia były niesamowite. Różnorodność efektów, kształty, układy, a przede wszystkim finały każdego z widowisk były na mistrzowskim poziomie. Jak wiadomo, wygrała nasza polska drużyna, co myślę było oczywiste. Nawet nie widząc całej sceny pirotechnicznej, właśnie ten pokaz podobał mi się najbardziej. A moment, w którym ze stadionu rozległ się polski hymn - bezcenny... Polecam każdemu wyjazd do Berlina na Pyronale. Z pewnością wrażenia na stadionie są o wiele, wiele lepsze, ja jednak musiałem się zadowolić jedynie efektami wysokokalibrowymi. Atmosfera nawet pod stadionem była bardzo pozytywna. Ludzie nas zagadywali, pytali jakbyśmy byli organizatorami imprezy Poniżej prezentuje wybrane zdjęcia z widowisk każdej firmy, jeśli ktoś chce obejrzeć więcej - zapraszam do albumu - https://picasaweb.google.com/bartosz.wwa/Pyronale2011Groupe Fiatlux-Ampleman - KanadaOrion Art - RosjaJoHo Pyro - FinlandiaClassic Fireworks - AngliaSurex - Polska Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi