Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszczie tu wszystko o petardach draskowych z tej serii, bo jak do każdej oddzielnej powstanie temat, to zrobi się chaos. Za ile i gdzie kupujecie, po ile są pakowane, pod jakimi symbolami i nazwami się kryją? Jakie są różnice pomiędzy petardami u różnych importerów. Zasada tej serii petard jest prosta. Im większa petarda, tym droższa i głośniejsza.

Zauważyłem taką opcję w K0201: JC01S Piccolo Corsair (Jorge) mają dużo krótszy zapłon, ale większy huk od K0201 Super Piccolo (Hestia). Wniosek?
Z Jorge są mocniejsze, a z Hestii bezpieczniejsze.
Na ostatniego Sylwka robiliśmy porównanie co jest mocniejsze: K0203 Pirat z Jorge, czy K0203 Super Pirat ze Śmieszka. W tym przypadku petardy ze Śmieszka były wiele mocniejsze. Wydaje się, że ta sama wielkość i petarda, a jednak istnieją jakieś różnice pomiędzy tym samym towarem, lecz u innych importerów.

Oferta serii K0200 z Jorge (hurtowe ceny dla orientacji):
- K0201
___- JC01S Piccolo Corsair - pudełko petard 60szt. - 0,59zł
___- JC023 Petardy Trójstrzałowe - pudełko petard trójstrzałowych 100szt. - 3,70zł
- K0202
___- K0202S Super Cracker - pudełko petard 20szt. - 0,59zł
- K0203
___- JC03 Corsair - pudełko petard 20szt. - 1,10zł
___- K0203 Pirat Class S - pudełko petard 100szt. - 3,60zł
___- K0203B Double-Bangs - pudełko petard dwustrzałowych 100szt. - 4,50zł
___- K0203-3 Triple-Bangs - pudełko petard trójstrzałowych 100szt. - 4,60zł
___- K0203-5 Pirat - pudełko petard pięciostrzałowych 50szt. - 5,40zł
___- K0203H Explosive III - pudełko petard 70szt. - 5,40zł
- K0204
___- K0204/12 Pirat - pudełko petard 12szt. - 1,15zł
___- K0204/50 Pirat - pudełko petard 50szt. - 4,50zł
___- JC04 Big Corsair - pudełko petard 12szt. - 1,24zł
___- K0204H/12 Explosive IV - pudełko petard 12szt. - 2,20zł
- K0206
___- FP6 Petardy Cierne - pudełko petard 6szt. (firma Fenix wpsółpracująca z Jorge) - 3,50zł
- K0208
___- FP8 Petardy Cierne - pudełko petard 6szt. (firma Fenix współpracująca z Jorge) - 5,21zł

Opublikowano

Więc jak już pisałem muszę pochwalić K0212 Tropic'a. Miałem okazje w tym roku porównać go z K0208 "Match Cracker" importera PIROTECHNIKA S.C.
Więc powiem krótko: porównując siłę huku; K0208 nie istniał, przy K0212.

Opublikowano

Saek ale to przeciez jak porównac Mercedesa S do mercedesa C.

A nawiązując do wypowiedzi mantisa, to się zgodze, bo akurat dzis z sonsiadem bawiliśmy sie k0201. ja przyniosłem paczke super piccolo z Hestii, a on corsairy z Jorge, tyle ze jego mialy juz z 2-3 lata. I okazało sie że jego daja dużo głośniejszy huk. Zauważyłem jeszcze że jego krócej sie paliły, tzn. że raraz po podpaleniu wybuhcały, zaś moje tługo sie kopciły-wiadomo Hestia bezpieczne fajerwerki.

Opublikowano
Saek ale to przeciez jak porównac Mercedesa S do mercedesa C

Raczej Mercedesa S do Mercedesa E.
Opublikowano

Explosive VII zalicza się do... K0208 :?:

Opublikowano

gdy cisza w poludnie jest to jak odpale korsarza z hestii to jest taki huk jak achtung

Opublikowano
Explosive VII zalicza się do... K0208 :?:

Z pewnością się nie zalicza. Seria K0200, to praktycznie tylko sam huk i przede wszystkim petardy draskowe.
Opublikowano

petardy draskowe to tylko te na tarcie i te co wybuchna :)

Opublikowano

Nie kupujcie K0204 z hesti huk słabiutki porównując z jej odpowiednikiem z jorga.
Z ciekawości rozebrałem tą z hesti i jej większą połowe zajmuja trociny :evil:
Dałem 5.50 za paczke 50 sztuk

• 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Nie wiadomo dlaczego tak wybuchła :D

może była zawilgocona? albo odpalałeś na wilgotnym podłożu?
Opublikowano

od wilgotnego podłoża sie nic nie stanie no chyba że położysz taką petardę w wodzie.

Jedyne co mogło się stać to była zawilgocona lub źle skonstruowana.

Opublikowano

Sęk w tym, że nie ma już petard z tej serii w Hestii. Stary model, może źle zakonserwowany przez sprzedawcę i stąd niewypał.

Nie ma się co obawiać. Hestia good forever ;)

Opublikowano

Drewniana atrapa ;P
Ale szczera :mrgreen:

Opublikowano

yes =D
it's really big K0201 :o

Opublikowano

no dokładnie, naprawde robi wrażenie, czy to atrapa czy nie, zawsze można by było se ozdobić pokoik takim cackiem :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Opublikowano

o kurna :grin: ale fajny Achtung! :D a wygląda jak prawdziwy, czy może jest? :) może ktoś podłączył tam lampki :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałem dać małe sprostowanie do mojego postu sprzed prawie roku. K0212 była petardą wyraźnie potężniejszą od K0208 w Sylwestra 06/07. Ale dobrze pamiętam, że te same K0208 rok wcześniej 05/06 strzalały zdecydowanie lepiej i dystans od K0212 nie był już taki duży.
Po weryfikacji z Damianem jakości petard K0208 "Match Cracker" importera PIROTECHNIKA S.C.
okazało się, że ostatniego Sylwestra wszystkie te petardy były wadliwe.

Gość zawdi
Opublikowano

sa jeszcze fajne ko205 w dragonie.. maja nawet glosny huk napewno glosnijszy od ko204 z Hesti... szczegolnie jak sie ja postawi pionowo :wink:

Opublikowano

Ja dzisiaj kupiłem petarde z hestii o nazwie super achtung.
Wygląda jak achtung , tylko , że jest dłuższa,lżejsza i ma lont.
Płaciłem za nią i achtunga 8zł łącznie.
Na dole piszę K0212A

http://www.maxsem.pl/?act=petardy_p&id=k0212a

Opublikowano

Napisałeś posta o peterdzie z Hestii w subforum Jorge. W dodatku umieściłeś zdjęcie ze strony importera "Maxsem". Ciekawe ;)

:arrow: Temat został założony do ogólnej dyskusji o petardach z tej serii, dlatego przenoszę go do działu "Ogólnie o fajerwerkach".