Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest przesłaćplik z linku # 291 , ale według toh to, co mówi się na ekranie , więc niebox version # 297

Je tam nahrátý soubor z odkazu #291, ale podle toh co to píše na displeji, tak je tam verze z políčka # 297

Opublikowano

ATmega jest zaprogramowana prawidłowo bo startuje tak jak należy.

Reaguje też na rozkazy heartbeat, arm_on/off, fire_cue więc wszystko jest ok.

Przekaźniki na płytce (tak jak na twojej fotografii) ustawione są następująco:

[H1] [s1]

[H2] [s2]

[H3] [s3]

[H4]

[C1]

[C2]

[C3]

[C4]

i powinny załączać się (na 20msec) w następujący sposób:

#cue 1.1 -> S1, C1, H1

#cue 1.2 -> S1, C1, H2

#cue 1.3 -> S1, C1, H3

#cue 1.4 -> S1, C1, H4

#cue 1.5 -> S1, C2, H1

#cue 1.6 -> S1, C2, H2

#cue 1.7 -> S1, C2, H3

#cue 1.8 -> S1, C2, H4

#cue 1.9 -> S1, C3, H1

#cue 1.10 -> S1, C3, H2

#cue 1.11 -> S1, C3, H3

#cue 1.12 -> S1, C3, H4

#cue 1.13 -> S1, C4, H1

#cue 1.14 -> S1, C4, H2

#cue 1.15 -> S1, C4, H3

#cue 1.16 -> S1, C4, H4

#cue 2.1 -> S2, C1, H1 itd.

#cue 3.1 -> S3, C1, H1 itd.

Spróbuj to przetestować i napisz co się dzieje.

Jutro złoże prototyp i też przetestuję.

Opublikowano

nawet przyszło mi do głowy , aby rzucić je ULN2803 i kiedy ja, działa tylko przekaźniki C4 .

Staram się kupić nowy i zobacz

ještě mě napadlo mezi sebou přehodit ULN2803 a když jsem to udělal, tak funguje jen rele C4.

Zkusím koupit nové a uvidíme

Opublikowano

Uwaga !!!

Przekaźniki będą się załączać tylko wtedy gdy moduł jest uzbrojony (arm_on).

Jeśli moduł jest rozbrojony (arm_off) to przekaźniki nie będą działać.

Opublikowano

Testowane , gdy moduł jest włączony ( arm_on ) .

Zkoušeno, když je modul aktivován (arm_on).

Opublikowano

to co od razu po włączeniu moduł jest uzbrojony?

Opublikowano

to co od razu po włączeniu moduł jest uzbrojony?

Wszystko nt. KNK1301 było napisane :)

Moduł ma dwa rodzaje uzbrojenia: hardware - przełącznik, software - komenda z programu FirstStep.

Tutaj mowa o tym drugim.

Jeśli nie zostanie wysłana komenda arm_on to moduł "nie klika" przekaźnikami.

PS.

Moduł pamięta czy był uzbrojony więc jeśli po strzelaniu nie zostanie rozbrojony to po ponownym włączeniu będzie uzbrojony i zasygnalizuje to zapalając led.

Takie rozwiązanie jest konieczne na wypadek ewentualnego restartu modułu przez jego watchdoga w trakcie strzelania.

Opublikowano

Przyszły elementy, w większości.

Trochę mi zostanie więc jeśli ktoś będzie coś potrzebował to prawdopodobnie bedę mógł odsprzedać w cenach takich jakie są za sztukę na TME.

elementy.jpg

Opublikowano

Do Avula.

Skonfigurowałem prototyp i przetestowałem KNK1301.

Przekaźniki H1..H4 oraz C1..C4 są prawidłowo wybierane i załączane w obrębie każdej sekcji S1..S3.

Nie znalazłem żadnego błędu.

Wyjmij chip ATmega.

W podstawce ATmega, na piny odpowiadające kolejnym wejściom chipów ULN2803A podawaj napięcie +5V.

Powinny załączać się odpowiednie przekaźniki.

Uważaj żeby nie dotknąć GND.

Napisz co wyszło z tego testu.

Opublikowano

Usunąłem ATMEGA z gniazda. Po napięcia sieciowego jest 12V SEPL wszystkie przekaźniki oprócz C4. To tylko działa poprawnie nawet po podłączeniu 5 V wejścia ULN2803A . Pozostałe przekaźniki , gdy podłączone do +5 V pin nie zareagował i pozostał w stanie zamkniętym .

Jak pisałem wczoraj próbuję kupić nowe ULN2803 a następnie poinformować, czy coś się zmieniło .

Vyjmul jsem ATMEGA z patice. Po připojení hlavního napětí 12V se sepla všechna relátka kromě C4. To jediné pracuje správně i po připojení +5v na vstup ULN2803A. Zbylá relátka po připojení +5V na příslušné piny nereagovala a stále zůstala v sepnutém stavu.

Jak jsem psal včera pokusím se koupit nové ULN2803 a pak dám vědět jestli se něco změnilo.

Opublikowano

Chipy ULN2803 są uszkodzone, mają zwarte wyjścia do masy.

Każde wyjście ULN2803 powinno wytrzymać obciążenie 500mA, a przekaźniki nie pobierają tak dużo, więc to dosyć dziwne.

Jak kupisz nowe ULN2803 to postępuj tak jak w ostatnim teście.

Jeśli test wyjdzie OK to dopiero wtedy włóż chip ATmega pod podstawki.

Opublikowano

Chciałem się dowiedzieć czy ten konwerter będzie odpowiedni, jest już w obudowie i nie musiałbym nic pod tym zwględem kombinować.

Link do konwertera

Chciaż było coś chyba o AVT w tym temacie jak czytałem, szukajka jednak nic mi nie pokazuje ...

Jeszcze sprawa przetwornicy, bo o niej zapomniałem. Jest dostępna taka w sklepie Ambm Czy to jest ta sama?

Opublikowano

Chciałem się dowiedzieć czy ten konwerter będzie odpowiedni, jest już w obudowie i nie musiałbym nic pod tym zwględem kombinować.

Link do konwertera

Chciaż było coś chyba o AVT w tym temacie jak czytałem, szukajka jednak nic mi nie pokazuje ...

Jeszcze sprawa przetwornicy, bo o niej zapomniałem. Jest dostępna taka w sklepie Ambm Czy to jest ta sama?

1/

- owszem konwerter ma obudowę ale na jego niekorzyść przemawia złącze śrubowe do kabla co będzie zdecydowanie niewygodne w terenie

- piszą że konwerter będzie widoczny w systemie jako port com więc powinien być ok

- sprawa dotyczyła konwertera AVT530USB

2/

- tak to ta przetwornica, którą zasugerowałem w projekcie, ale w ostateczności można ją zastąpić chipem 7805

Opublikowano

Tak więc , problem jest usuwany . Po wymianie ULN2803 , wszystko działa tak jak powinno.

Nie chcę pytać. Płyta posiada stabilizator napięcia 7805 i chociaż mam z nim chłodniej i dość ciepło . Czy to normalne , czy jestdla mnie problemem . Wstrząsnąć na to nie można utrzymać

I coś nowego na PyroControl ?

Tak, problem je odstraněn. Po výměně ULN2803 už vše funguje, tak jak má.

Ještě se chci zeptat. Na desce mám stabilizátor napětí 7805 a ikdyž mám u něj chladič, tak se docela zahřívá. Je to normální, a nebo je u mě nějaký problém. Ruku na něm neudržím

A něco nového ohledně PyroControl?

Opublikowano

Tak więc , problem jest usuwany . Po wymianie ULN2803 , wszystko działa tak jak powinno.

Nie chcę pytać. Płyta posiada stabilizator napięcia 7805 i chociaż mam z nim chłodniej i dość ciepło . Czy to normalne , czy jestdla mnie problemem . Wstrząsnąć na to nie można utrzymać

I coś nowego na PyroControl ?

Tak, problem je odstraněn. Po výměně ULN2803 už vše funguje, tak jak má.

Ještě se chci zeptat. Na desce mám stabilizátor napětí 7805 a ikdyž mám u něj chladič, tak se docela zahřívá. Je to normální, a nebo je u mě nějaký problém. Ruku na něm neudržím

A něco nového ohledně PyroControl?

1/ cieszę się, że wymiana chipów ULN2803 rozwiązała problem

2/ spróbuj kupić przetwornicę dc/dc o wydajności prądowej ok. 1A, o wyprowadzeniach jak w chipie 7805, coś takiego dc2

3/ Yannic nie kontaktuje się, myślę że w przypadku KNK1301 nie wystarczy dedykowana DLL i musi wprowadzić zmiany w PIC

Opublikowano

Płytka zlutowana, w tygodniu przyjdzie akumulator i konwerter.

Może uda się otrzymać procesory, to postaram się umieścić w przyszły weekend jakieś filmiki.

plytka2.jpg

Brakuje jednego kondesatora, zamówię u mnie w sklepie, termin dostawy od TME nie jest znany.

Opublikowano

Płytka zlutowana, w tygodniu przyjdzie akumulator i konwerter.

Może uda się otrzymać procesory, to postaram się umieścić w przyszły weekend jakieś filmiki.

plytka2.jpg

Brakuje jednego kondesatora, zamówię u mnie w sklepie, termin dostawy od TME nie jest znany.

To zamiennik poszukaj

Opublikowano

To zamiennik poszukaj

Pójdę u mnie do sklepu elektronicznego, powiem jaki potrzebuję to chyba mi dadzą :) nie znam się na zamiennikach. Dlatego instrukcja montażu jest dla takich laików jak ja :)

Opublikowano

Hakapoi, proszę na PW adres do wysyłki procesorów.

Postaram się wysłać je jutro lub we wtorek.

Przypominam moją ofertę z postu #383 :

DWIE PIERWSZE OSOBY (żeby nie było, że ktoś się napracował i tylko chwilę spóźnił),

KTÓRE POKAŻĄ NA FORUM ZBUDOWANE PRZEZ SIEBIE MODUŁY KNK1302 (NAWET BEZ PROCESORÓW)

OTRZYMAJĄ PO DWA PROCKI W WERSJI FULL ZA FREE !!!

Ktoś ma jeszcze szansę się załapać :)

Opublikowano

Witam.

Do pobrania wersja 0.203 programu FirstStep.

Nie pojawiło się nic nowego, zdjąłem tylko ograniczenie zakresu adresowania modułów typu KNK1301.

Pozdrawiam,

ZK

Opublikowano

W dalszym ciagu czekam na konwerter. ale mam pytanie do pana Zbyszka, mały offtop.

Zastanawiam się nad kontrolowaniem wytwornicy ognia, coś takiego jak TUTAJ

Może jest jakaś możliwość aby połączyć z pana programem, zapewne pod te urządzenie, o którym jest ten temat to nie się nie da, ale może jakoś inaczej, jakiś moduł?

Opublikowano

Te wytwornice są sterowane poprzez DMX, 4 kanały.

Można do tego użyć prostej (taniej) konsoli lub jakiegoś freeware'owego programu DMX.

W programie Pyrobox Controller MS jest zakładka DMX, można także w skrypcie pokazu umieścić komendy dla DMX.

Wymaga to użycia dodatkowego konwertera USB/DMX.

Opublikowano

Uwaga, uwaga!

Dla osób, które zbudują moduły KNK1302 dostępny będzie wkrótce za free,

także do użytku komercyjnego, program FirstStep Pro.

Program będzie obsługiwał także moduły KNK1301.

Pierwsze zrzuty ekranu:

fspro_1004_1.png

fspro_1004_2.png

Program ma wbudowany własny player,

ale uwaga! może także odpalić player na innym kompie podpiętym do magistrali rs485.

Moduły KNK1301 i KNK1302 będzie można używać jednocześnie, oczywiście różnie zaadresowane.

Premiera za kilka dni.

Pozdrawiam,

ZK

Opublikowano

Dalasi przynieść zdjęcia do gotowego licznika wodowania . Další fotky hotového odpalovacího pultu

P1030762.jpg

panorama. Celkový pohled

P1030763.jpg

Dane wejściowe i wyjściowe. Datový vstup a výstup

P1030764.jpg

External Power + 10A bezpiecznik. Externí napájení + pojistka 10A

P1030765.jpg

Zaangażowanie górnej płyty. Celkové zapojení horní desky

P1030766.jpg

Patrząc na połączenie baterii i KNK1301 . Pohled na baterii a KNK1301

ZK1959 muszę zdjąć w ciągu nadchodzącego Pro FirstStep wersji. A więc proszę was nie pomyślał , aby rozwinąć program , wprowadzając możliwość wypalania impulsy za pomocą jednego kliknięcia w syntezatora częstotliwości , jak jest tu potrzebna .http://www.feuerwerk-forum.de/showthread.php?t=24096

A potem inne ulepszenia -przycisk z tyłu tee .

Opublikowano

Avula,

naprawdę świetna robota.

Gratuluję.

Sorry, ale nie wiem czy znajdę czas na rozbudowę FirstStep o kolejne funkcje.

Kolega p2008 pracuje nad programem z waveform więc może kiedyś go udostępni :)

A propo, czy miałeś kontakt z Yannic?

Proszę załączaj oryginalny, czeski tekst, bo te automatyczne tłumaczenia wychodzą koszmarnie.

Forum czyta dużo osób spoza polski więc po kolejnym tłumaczeniu nic z twoich wpisów nie zrozumieją.