Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok czas na pytania w sprawie programu.Czy jest możliwość odpalenia np kanału pierwszego z modułu pierwszego a następnie np kanał 5 z modułu dwudziestego ? Czy może system przerzuca odpowiednio sygnał z modułu do modułu po kolei ?

I teraz pytanie dla które przyda się wszystkim, jak programuje się pokaz ?

Opublikowano

w kolejne wiersze skryptu wpisujemy:

- czas odpalenia tj.
w kolumny [MIN] minutę 0..59 [sEC] sekundę 0..59 [1/10] dziesiątą część sekundy czasu odpalenia 0..9
nie musimy tego robić chronologicznie, bo skrypt zostanie posortowany wg. czasu przed odpaleniem

- obwód zapalczy tj.
w kolumny [TYPE] konfigurację modułu AVT531 "1" 8-kanałów, "2" 16-kanałów [sLAT] nr modułu 1..8 [CUE] nr kanału 1..8/16
robimy to absolutnie dowolnie tak jak nam jest wygodnie podłączyć zapalnik do efektu
modułów AVT531 możemy użyć tylko 8 bo niestety tak są oprogramowane i nie da się tego zmienić

numery kolejnych wierszy [sTEP] są nadawane automatycznie ale można je przenumerować

uwaga, przed wyjściem ze skryptu trzeba go zawsze zapisać klikając na przycisk Save as
natomiast przy przejściu z edytora do steppera skrypt jest zapisywany automatycznie

Opublikowano

Ostatnie pytanie i koniec :) Czy pan też planuje zakupić ten moduł w celu sprawdzenia czy na 100% wszystko będzie działać? Bo nie ukrywam, że brak stałego dochodu trochę ogranicza moje możliwości ryzykowania :)

Opublikowano

tak, kupię ten moduł do testów jeśli zostanie wybrany do projektu
na szukanie ewentualnie innego modułu rezerwuję jeszcze tydzień

komunikacja z modułem AVT531 jest stosunkowo wolna bo tylko 1200 bps,
a realizacja rozkaz FIRE w konfiguracji 16-kanałów zajmuje ok. 45-50 msec
tak więc kolejne rozkazy moga być wysyłane co min. 0.2 sec

lepszy byłby moduł z typową prędkością 9600 bps
i adresowaniem sprzętowym np. w zakresie do 256 :) a nie programowym do 8 jak AVT531
ale jeszcze takiego niestety nie znalazłem

Opublikowano

tak, kupię ten moduł do testów jeśli zostanie wybrany do projektu
na szukanie ewentualnie innego modułu rezerwuję jeszcze tydzień

komunikacja z modułem AVT531 jest stosunkowo wolna bo tylko 1200 bps,
a realizacja rozkaz FIRE w konfiguracji 16-kanałów zajmuje ok. 45-50 msec
tak więc kolejne rozkazy moga być wysyłane co min. 0.2 sec

lepszy byłby moduł z typową prędkością 9600 bps
i adresowaniem sprzętowym np. w zakresie do 256 :) a nie programowym do 8 jak AVT531
ale jeszcze takiego niestety nie znalazłem

firma xsorf oferuje produkcję indywidualnych urządzeń, a więc może by zrobili coś takiego co potrzeba, tylko ciężki kontakt jest z nimi.

Ogólnie co do AVT531 to sprawa już raczej przesądzona i to na nie się większość decyduje.Wyliczyłem, że w przypadku lutowania samodzielnego, kompletna płytka wyjdzie około 100zł + pozostały osprzęt około 100zł co daje razem 200zł za moduł.Jeżeli wszystko będzie sprawdzone to od razu zamawiam elementy na 128 kanałów.
Opublikowano

w ofercie firmy AVT jest kit AVT5217
który ma intersujące nas cechy:
- zasilanie 12vdc
- 8 wyjść na przekaźniki -> matryca 4x4 da 16 kanałów
- wejście rs485
- transmisja 4800 bps -> 4 razy szybciej niż AVT531
- 3 (a w zasadzie 4) złącza do adresowania modułu -> 8(16) sprzętowo! ustawianych adresów modułów
- złącze ISP do programowania procesora
- jest dostępny projekt 1-stronnej płytki pcb

niestety oryginalne oprogramowanie procesora z kitu nie jest dla nas odpowiednie tzn. nie da się wykorzystać tego modułu do budowy systemu
może ktoś napisze właściwe oprogramowanie (procesor ATTINY2313) i zaoferuje kolegom procesorki do wymiany ?
może być nawet w C :)/>

Opublikowano

Ciągle mnie gnębi :) pewna osoba na gg, że te przekaźniki są potrzebne jak dzwonek na... :) W ich miejsce można ponoć wstawić jakieś bramki cokolwiek to jest i wtedy cena będzie połowa niższa na taki gotowy układzik.Co Pan o tym sądzi ?

Opublikowano

bramka logiczna nie odpali zapalnika, nie jest w stanie podać prądu o natężeniu rzędu 1a
może te osoba ma na myśli stosowane często zamiast przekaźników tranzystory MOSFET
ale zbudowanie na nich matrycy bez ingerencji w płytkę modułu byłoby trudne, więc uzyskalibyśmy tylko 8 a nie 16 kanałów
oczywiście można zaprojektować moduł np. 16-kanałowy od podstaw, tylko kto, kiedy i za jaką kasę to zrobi :)
przypominam podstawowe założenie projektu - ma być opensource i każdy ma poradzić sobie z jego wykonaniem

Opublikowano

Witam.
Wersja 0.104 FirstStep z kilkoma poprawkami w kodzie.

firststep_0104.png

Pozdrawiam,
ZK

Opublikowano

I nastała cisza w temacie :) Niestety Pana przypuszczenia w rozmowach na pw się nie sprawdziły, na forum jest brak elektroników.Wszyscy "olali" sprawę i czekają aż wyłoży się wszystko na tacy.

Mam wprawę w projektowaniu gotowych szablonów do wycięcia otworów w obudowie, a więc od razu piszę, że jeszcze w tym tygodniu wrzucę takie szablony.Wszystkie projekty będę robił do obudowy hermetycznej o wymiarach 25x20x10cm.Używałem ich do każdego systemu jaki dotychczas zrobiłem.Są mocne, lekkie i estetyczne, a cena jest bardzo przystępna bo około 30zł.
Tylko trzeba będzie trochę zmienić schemat połączenia gniazd głośnikowych z układu 4x4 na 2x8.Całość łatwiej rozplanować na obudowie i jest bardziej praktyczna w użyciu.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Coś mi się wydaje, że po prostu "czekają aż wyłoży się wszystko na tacy" :)
Za moich czasów ! współpraca to było coś absolutnie normalnego, dzisiaj młodzi ludzie udają indywidualistów, a są po prostu egoistami.
Ale cóż ... tak ich wychowaliśmy.
Biję się w piersi !!!

Wracając do tematu, zamówiłem moduł AVT531, no i czekam.

Pozdrawiam,
ZK

Opublikowano

Chętnie bym pomógł, ale w ogóle się na tym nie znam i nie chcę namieszać. Jedynie mogę pomóc w jakichś sprawach organizacyjnych, itp.

Opublikowano

Witam.

Przesyłka dotarła.
Czas realizacji zamówienia 5 dni.

avt531.png

Pierwsze próby wypadły pomyślnie.
Test w układzie 8 kanałów http://pyrobox.com.pl/forumfajerwerki_system/foto/avt531-8.avi
Test w układzie 16 kanałów http://pyrobox.com.pl/forumfajerwerki_system/foto/avt531-16.avi

Przygotowany przez mnie konwerter niestety nie zdał egzaminu.
Nie radził sobie z tak małą prędkością transmisji, zrywał połączenie.
Musiałem skorzystać z profesjonalnego konwertera za kilka stówek :(/>
Trzeba chyba stosować konwerter zalecany przez AVT do tego modułu tj. AVT530USB.

Pozdrawiam,
ZK

Opublikowano

Witam

Bardzo się cieszę, że wszystko działa :) Teraz spokojnie można zabierać się do roboty.Już "uciułałem" 400zł a więc na początek spokojnie wystarczy.
Teraz czas na bardzo trudne pytanie :) Jak Pan sądzi, czy "elektronik" z moimi możliwościami da radę samemu zlutować ten moduł? bo w przypadku samodzielnego lutowania wyjdzie to jakieś 80zł, a nie wiem czy jest wgl sens kupowania tych samych płytek.

Opublikowano

Płyka jest jednostronna, z maską lutowniczą, więc jej zmontowanie nie stworzy raczej problemów.
Pod układy scalone trzeba dać podstawki to nie przegrzeją się w trakcie lutowania.
Nie trzeba montować wszystkich elementów np. można pominąć ledy i ich rezystory.
Przekaźniki w moim gotowym module są niestety chińskie więc lepiej nie kupować kitu tylko samą płytkę z procesorem.
Zrobię kilka fotek makro to będzie na czym się wzorować.

Dodaję obiecane zbliżenia.

IMG_2515.png
IMG_2517.png
IMG_2518.png

Opublikowano

Przekaźniki powinny być jak najlepsze tzn. pochodzić od wiarygodnego producenta.
Może te chińskie się także sprawdzą ale gwarancji nie ma.
Kiepskie przekaźniki sieją zakłóceniami i wzbudzają się.

Opublikowano

Wersja 0.106 programu FirstStep.
Dodałem możliwość wyboru radzaju zastosowanych w systemie modułów, bo zakładam że kiedyś pojawią się inne oprócz AVT531.
Na razie można wybrać tylko "AVT531", a w skrypcie dwa typy jego konfiguracji tj. "1" 8-kanałowy, "2" 16-kanałowy.

firststep_0106.png

Na razie ograniczam swoją aktywność w pracach nad projektem.
Czekam na efekty pracy szanownych kolegów :)/>

Pozdrawiam,
ZK

Opublikowano

Patrząc na płytę od spodu to wydaje się to dziecinnie proste :) W przyszłym tygodniu zamawiam materiały na pierwsze 48 kanałów.Teraz sprawa drobnicy elektronicznej na płytce, jest gdzieś może wykaz wszystkich potrzebnych części ? Bo ze zdjęć mało da się odczytać.A jeżeli chodzi o podstawki to oto chodzi ? http://elektroniksc.com.pl/pliki/14/o0/1o/PI/14o01oPIN.1.jpg
W jaki sposób tego użyć :)

Opublikowano

Wykaz części do AVT531 - post nr 1 w tym wątku.
Podstawki wlutuj w miejsca układów scanlonych, a potem włoż w nie scalaki, jak na zdjęciach.
Konwerter AVT530USB zamów zmontowany bo jest wykonany w smd.

Opublikowano

Wykaz części do AVT531 - post nr 1 w tym wątku.
Podstawki wlutuj w miejsca układów scanlonych, a potem włoż w nie scalaki, jak na zdjęciach.
Konwerter AVT530USB zamów zmontowany bo jest wykonany w smd.

aha bo zmyliło zmyliło mnie to, że podstawki będą dodatkowo, a przecież w oryginalnym też są.Ok wykaz znalazłem, teraz ostatnia sprawa :) Nie przy wszystkich elementach jest podane na ile volt mają być, czy ma to jakiś znaczenie ? Czy po prostu muszą być nie mniejsze niż na 12 v ?
Aha i jeszcze sprawa przekaźników takie dadzą radę ? http://allegro.pl/przekaznik-zettler-12v-8a-rozwierny-rm96-i2124200261.html i czy te będę pasować co na tej aukcji akurat
Opublikowano

kondensatory elektrolityczne C1, C3 i C7 na 25v
ten przekaźnik się nie nadaje, musi być typu RM96P (P od przełączny)

Opublikowano

te na zdjęciu są na 24v, a muszą być na 12v

sorry, fotka jest już ok