zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 jeśli jest napisane, że to odpowiednik RM96P to musi pasowaćzmierzyłem i się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Kilka wskazówek nt. zasad zmiany adresów modułów AVT531.Potrzebny jest do tego program terminalowy np. Terminal v1.9b1/ odpalamy terminal, wybiaramy comport do którego mamy podpięty konwerter, ustawimy baudrate na 1200, wciskamy Connect2/ podłączamy do konwertera moduł, zwieramy w nim jumper JP1, a następnie włączamy zasilanie, i otrzymujemy zgłoszenie od modułu3/ z klawiatury pc podajemy nowy adres modułu z zakresu 1-8 (uwaga! kilku modułom możemy nadać ten sam adres), moduł potwierdzi zmianę4/ aby sprawdzić czy adres został zapisany w module, wyłączamy i włączamy jego zasilanie, i dostajemy komunikat5/ wciskamy Disconnet, wyłączamy zasilanie modułu, zdejmujemy jumper JP1.Jumper JP2 służy natomiast do przywracania podstawowego adresu modułu AVT531 tj. 1Zakładamy jumper JP2, a następnie włączamy i wyłączamy zasilanie modułu.Ewentualnie możemy sprawdzić adres postępując jak wyżej.Pozdrawiam,ZK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Dzisiaj poruszę temat funkcjonalności systemu.Układ gniazd 4x4 jest według mnie bardzo niewygodny, i trudny do zrealizowania ponieważ zajmuje to dużo miejsca, a duże obudowy są za 50zł.W moim systemie ręcznym zastosowałem układ 2x8 i jest ok, ale chcę się upewnić, czy w tym przypadku nie powstaną jakieś zakłócenia ? Oto rysunek w jaki sposób łączę kolorowy oznaczają połączone ze sobą przewodyJeszcze jedna sprawa odnośnie akumulatorów.Wiem, że Ah oznaczają czas pracy akumulatora, Pan proponuje ten 7,2Ah jednak ja zamówiłem już 5Ah, mam nadzieję, że nie robi to żadnej różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 układ połączeń jest okproszę pamiętać o diodachodpowiednie to 3a/1000v np. 1n5408ah wskazuje pośrednio na pojemność akumulatora1ah oznacza, że akumulator może przez 1h oddawać prąd 1aja zaproponowałem akumulator 1.2ah5ah będzie dosyć duży więc obudowa będzie musiała być większado ładowania akumulatora niezbędna jest odpowiadająca mu parametrami łądowarkanie wolno rozładowywać akumulatora poniżej 11.4vtzw. rozładowanie głębokie poniżej 9.6v uszkodzi akumulatortrzeba kontrolnie mierzyć napięcie akumulatora lub zastosować jakieś zabezpieczenie np. kit avt1521 lub avt1533 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 układ połączeń jest okproszę pamiętać o diodachodpowiednie to 3a/1000v np. 1n5408ah wskazuje pośrednio na pojemność akumulatora1ah oznacza, że akumulator może przez 1h oddawać prąd 1aja zaproponowałem akumulator 1.2ah5ah będzie dosyć duży więc obudowa będzie musiała być większado ładowania akumulatora niezbędna jest odpowiadająca mu parametrami łądowarkanie wolno rozładowywać akumulatora poniżej 11.4vtzw. rozładowanie głębokie poniżej 9.6v uszkodzi akumulatortrzeba kontrolnie mierzyć napięcie akumulatora lub zastosować jakieś zabezpieczenie np. kit avt1521 lub avt1533 a no tak 1,2Ah pomyliło mi się, obudowy mam wysokie bo 11cm a więc taki akumulator to nie problem, a mam dostęp do używanych 5Ah po dobrej cenie Przy okazji już napiszę kto chętny do wspólnych zakupów części to pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 do poczytania nt. akumulatorówakumulatory żelowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 hmm tak się teraz zastanawiam, ja używam akumulatorów wyciąganych z ups-ów.Działają normalnie, a gdy mierzę voltomierzem to pokazuje, że jest 13,8v czyli chyba są ok.Jak jest uszkodzony to od razu padnie chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 jakieś dziwne napięcie na tych akumulatorachmoże dlatego, że są z ups'ównormalnie akumulator ładuje się napięciem ok. 13.8va po naładowaniu pokazuje on ok. 12.7v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 w związku z dyskusją nt. akumulatorów naszła mnie myśl, że należy rozwiązać dwa problemy, które mogą być uciążliwe- po pierwsze ładowanie (i kontrolę napięcia) akumulatora- a po drugie zmianę adresu modułu bez otwierania obudowy modułu, co może być uciążliwe w tereniewrzucam więc poniższy rysunek:i do pobrania w formacie pdfzaproponowałem dwa gniazda tj. gniazdo zasilania dc o średnicy 5.5/2.1 mm męskiei gniazdo sygnałowe typu DB 9-pinowe żeńskiemyślę, że unifikacja wszystkich przyłączy modułu jest niezbędna aby moża było bez problemu posiłkować się pożyczonym sprzętempozdrawiam,ZK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 witamCałkowicie nie rozumie do czego służy gniazdo d-sub proszę jaśniej Odnośnie gniazda ext do ładowania to nada się do tego zwykła ładowarka tego typu tylko o dobranych parametrach http://allegro.pl/ladowarka-sieciowa-12v-1000ma-plp34-i2110011417.htmlDzisiaj napisałem do firmy która wykonuje profesjonalnie płytki drukowane i programuje układy scalone i prawdopodobnie całość wyjdzie 20zł czyli 10zł w kieszeni o ile wgl będą chcieli to wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 proponuję wyprowadzić sygnały z jumperów JP1 i JP2, służących do zmiany adresu modułu, na gniazdo d-sub gdyż wtedy przy ewentualnej zmianie adresu modułu nie trzeba będzie otwierać jego odudowy lecz wystarczy tylko zewrzeć odpowiednie piny w gnieździebędzie to zdecydowanie wygodniejsze, a zwłaszcza w terenie w trakcie przygotowywania pokazudo ładowania akumulatorów służą specjalne ładowarki, które mają odpowiednią charakterystykę ładowania, np. takajak już pisałem akumulator ładuje się wyższym napięciem niż nominalne i na dodatek odpowiednim prądem, w określonym czasieta wskazana przez kolegę do tego się nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Mój pomysł na ścięcie kosztów na płytce i układzie nie wypalił Za 1 układ zażyczyli sobie 20zł (w sklepie gotowy 10zł kosztuj) natomiast na płytkę około 30zł jedna i jeszcze 150zł na początek za uruchomienie maszyny Także to padło ale mam inny pomysł na sporą oszczędność.Mam bardzo duże obudowy po 50zł około 35cm na 20cm i myślę nad tym aby w jedną taką skrzynkę wpakować 32 kanały.o pierwsze odejdzie koszt 2x gniazda i 2xwtyki dużo przewodu mikrofonowego i akumulator.Myślę, że tą metodą spokojnie zaoszczędzi się 20-30zł A także sporo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 oszczędności wynikające z takiego rozwiązania będą pozornejeśli zastosuje się jeden moduł 32-kanałowy zamiast dwóch 16-kanałowych, które można umieścić w dwóch różnych miejscach, to trzeba będzie stale wydawać pieniążki na zapalniki z dłuższymi kablami lub na przewód do ich przedłużaniaz tego też względu profesjonalne systemu bardzo rzadko mają w modułach więcej niż 24 kanały, a za to często można do nich równolegle dołączać kablem dodatkowe listwy przyłączeniowe tzw. slatdla przykładu, wzrost ceny zapalników w hurcie w zależności od długości ich przewodów:1m = x2m = x + 0,30pln3m = x + 0,70pln4m = x + 1,30pln5m = x + 1,50pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Przemyślałem to i faktycznie będzie to jednak nie funkcjonalne.Skrzynkę z 16 kanałami bez problemu można włożyć do stojaka na ss.Odnośnie cen zapalników to ja mam 5-cio metrowe po 1zł a więc to by nie był problem, ale wiadomo każdy grosz się liczy Szkoda tylko, że 2 osoby na forum zdecydowały się na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 ludzie zwykle obawiają się wszystkiego co dla nich nowegdy te dwie osoby zrealizują projekt i pokaża innym, że można, i że ma to sens, sytuacja się zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapster 0 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Ja osobiście czekam na przypływ gotówki i też będę konstruował system. Niemożna wymagać żeby tydzień czy 2 po założeniu tematu zleciało się stado osób, część na pewno chce to narazie przemyśleć we własnym zakresie. Ja również wprowadzę trochę zmian które będę opisywał tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 i to właśnie miałem na myśli jedni podejmą decyzję szybciej, bo mają więcej doświadczeń w danym zakresieinni potrzebują argumentów za i trochę czasu na przemyślenie tematutak do końca to nie wiem jakie możliwości i potrzeby w zakresie sprzętu mają amatorzydlatego ewentualne uwagi i propozycje powinny być tutaj wspólnie analizowane i weryfukowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 osobiście uważam, że system ma wszystko co potrzebne i nie mam pojęcia w jaki sposób można by go zbajerować Jeżeli masz wap na myśli zmianę niektórych podzespołów jak gniazda itp to myślę, że to każdy indywidualnie sobie będzie robił, ponieważ projekt jest wykonany jak najtańszym sposobem z możliwych.Chyba, że masz jakieś konkretne pomysły, które naprawdę są niezbędne przy systemach to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Miałem sobie odpuścić na jakiś czas, ale co tam ... :)/>Oto wersja 0.107 programu FirstStep.Dodałem możliwość wydruku skryptu.Czekam na uwagi beta-testerów :)/> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 gnębi mnie jedna rzecz, a mianowicie czy każdy układ scalony do tych modułów jest zaprogramowany tak samo czy każdy ma jakiś inny kod czy coś takiego ? Bo właśnie zamawiam płytki i układy ale sprawa ma się tak że komplet płytka i układ kosztuje 30zł natomiast osobno układ i płytka 25 zł i się zastanawiam czy zamawiając osobno płytki u układy będzie ok ? Aha i odnośnie konwertera zamówiłem już to http://sklep.avt.pl/p/pl/481894/klocki+rs485+-+konwerter+rs232%3C-%3Ers485+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html i co jeszcze potrzebne żeby połączyć z pc? wiem, że gdzieś już była o tym mowa ale chce się upewnić bo zmiany jakieś zachodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturo 15 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 gnębi mnie jedna rzecz, a mianowicie czy każdy układ scalony do tych modułów jest zaprogramowany tak samo czy każdy ma jakiś inny kod czy coś takiego ? Bo właśnie zamawiam płytki i układy ale sprawa ma się tak że komplet płytka i układ kosztuje 30zł natomiast osobno układ i płytka 25 zł i się zastanawiam czy zamawiając osobno płytki u układy będzie ok ? Aha i odnośnie konwertera zamówiłem już to http://sklep.avt.pl/p/pl/481894/klocki+rs485+-+konwerter+rs232%3C-%3Ers485+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html i co jeszcze potrzebne żeby połączyć z pc? wiem, że gdzieś już była o tym mowa ale chce się upewnić bo zmiany jakieś zachodziły Układ powinien być domyślnie zaprogramowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 1/ układ powinien być ten sam, a dlaczego AVT ma taką politykę cenową to nie wiem2/ ten zamówiony przez Ciebie kit AVT530 to jest konwerter rs232/rs485, czy masz w kompie port rs232?a ja cały czas piszę o module AVT530/USB tzn. konwerterze usb/rs485 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kameleon 1 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 czyli zmienić zamówienie na http://sklep.avt.pl/p/pl/483120/konwerter+usb%3C-%3Ers485+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zk1959 60 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 czyli zmienić zamówienie na http://sklep.avt.pl/p/pl/483120/konwerter+usb%3C-%3Ers485+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturo 15 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Nie rozumiem dlaczego chcemy brnąć w jakiegoś gotowca? wszycy mówią o wielkich planach przeróbkach z których chyba żadna się nie uda ze wzgnędu na chyba brak założeń projektowych i użytego "gotowca" który nie dość że domyślnie jest przystosowany od właczania światła dla leniwych w domu albo dla właczenie wentylatora dla grubego dzieciaka grającego w tibie... zastanówmy się czy warto przepłacać za jakiegoś gotowca i nazywać go "wspólnym" projektem forumowym gdy nasza rola ogranicza się do wpakowania całego układu do puszki i najlepiej podpisania się jako twórcy... same przekaźniki to ~60% ceny jednego modułu!! gdzie tu logika? będziemy robić zapalniki ze starych przedłużaczy?? że potrzebne nam przekaźniki na 230v ? jest to tylko zbędny koszt... założenie projektu było typu "zbierzemu ludzi, pomyślimy, zaprojektujemy, udokumentujemy, zbudujemy, udostępnimy" a poszło typowo tak "zrobimy, pomyślimy, wrócimy, zabłądzimy, wyrzucimy pieniądze na zbędne częsci" proponuję wrócić do początku i zacząć od nowa tak jak się powinno i z własnym projektem który nie ograniczy projektu tak jak tego typu gotowiec no chyba że ktoś woli wydać 2x więcej i cieszyć się modułami które nie dadzą wielu możliwości.to chyba wszystko co chciałem powiedzieć, pozdrawiam i zmuszam do myślenia czy warto w to brnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi