Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

odbędzie się w wakacje na ss z wyrzutni txc049, gdy tylko budżet na towar się powiększy :)

Może ogłosimy zrzutkę na forum (?), sam bym się dołożył z racji na Twój poświęcony czas...
Co do radiomodemów to są dosyć drogie zabawki: http://www.sstotz.de/contents/de/p89_rf32_interface.html

fps
Opublikowano

1200zł to wcale nie dużo, patrząc, na to ile kosztuje sam moduł 24cue firmastera :)

edit:yy czemu w tym linku co wysłał pan Zbigniew kosztuje 190 a na ebayu 1200zł :P ?

Opublikowano

1200zł to wcale nie dużo, patrząc, na to ile kosztuje sam moduł 24cue firmastera :)

Tak ale to znacznie podnosi koszt systemu. Za 1200 zł można mieć gotowy, sterowany radiem moduł na 32 ch + akcesoria, bo same moduły RF32B można kupić aktualnie jeszcze taniej bo za ok 800 zł...
Edit# Co do cen to fakt nie rozumiem różnicy xd Parametry podobne, cóż za komercję się płaci.

fps
Opublikowano

to jest dopiero komercja
pyrodigit
cena 1.870 EUR

Panie Zbigniewie, niedawno miałem w rękach cenniki kilku systemów (FM4, PDI, PTX i Galaxis) i właściwie, tylko ten ostatni jest wyceniony realnie, pozostałe firmy chcą jakieś kosmiczne pieniądze, a najdroższy jest właśnie PDI. Włosi jednak strasznie się cenią, a jak pokazują chociażby realizacje Vaccalluzzo Events, na o połowę tańszym Galaxisie da się strzelić to samo. W sumie kasa jaka sobie liczy ShowTechnik jest jeszcze do łyknięcia bo za ok 8000€ + VAT można mieć 2 x slave + 2 x matrix 100ch + matkę z audioplayerem, co jak na renomowany system nie jest kwotą kosmiczną, chociaż i tak na ansze warunki za drogo. Relatywnie "tanio" wychodzą jeszcze sekwencery od Parente, ale na samych sekwencerach trudno zbudować rozbudowany system, chociaż Grom tak zrobił i sobie chwalą ;)

fps
Opublikowano

No niestety, jeśli sprzedaż danego systemu jest niewielka to koszty jego zaprojektowania, przygotowania produkcji i utrzymania obsługi/serwisu stanowią w jego cenie spory procent.
Teoretycznie więc najtańsze powinny być systemy, które funkcjonują na rynku od dawna i sprzedają/sprzedały się w dużych ilościach np. PD i FO :)

Opublikowano

No niestety, jeśli sprzedaż danego systemu jest niewielka to koszty jego zaprojektowania, przygotowania produkcji i utrzymania obsługi/serwisu stanowią w jego cenie spory procent.
Teoretycznie więc najtańsze powinny być systemy, które funkcjonują na rynku od dawna i sprzedają/sprzedały się w dużych ilościach np. PD i FO :)

Pyrodigital i FirOne nie są w cale takie tanie. W sumie wśród znanych i cenionych na świecie systemów żaden nie może konkurować ceną z Galaxisem. Jeśli chodzi o PD to prawie 9000$ + podatki za goły kontroler to jednak bardzo drogo do tego kolejne 700$ za walizkę i ładowarkę. To samo tyczy się modułów slave, gdzie producent liczy sobie 970$ za 16ch Do tego dochodzą koszty softu i akcesoriów. BTW mało kto wie, że PD jest składany w Chinach, zapewne za marne grosze, a płaci się jak za woły za technologię z poprzedniej epoki...
FireOne podobnie za dużo tutaj tych ukrytych kosztów i akcesoriów,których nie ma w standardzie: http://www.fireone.com/prices.htm
Na dziś, jak miałbym wydawać kasę na profesjonalny system, to wybieram Galxisa.

fps
Opublikowano

Na PM padło pytanie nt. modemów.
Zamieszczam więc obrazki z przyładami jak stosować radio-modemy, które posłużą wszystkim.

przykład #1
system_koncepcja_8a.png

przykład #2
system_koncepcja_8b.png

oczywiście można dołączyć modem do każdego modułu slave ale to moim zdaniem nieracjonalne i nieekonomiczne

przykład #3
system_koncepcja_8c.png

łącze radiowe może zestawić w dowolnym miejscu sieci rs485

Opublikowano

Jeden moduł 32cue profi systemu kosztuje około 1000$, także nawet, jeżeli ktoś by sobie każdy moduł sprawił z radiem, to i tak wychodzi to maksymalnie 800zł za 32cue :D Świetne zastosowanie.

Opublikowano

Witam, jeśli chodzi o radio-moduły to mogę polecić dla szaleńców moduły firmy camsat a dokładnie CD04 zasięg transmisji radiowej to od 6km do 15km jednak cenoto jeden taki moduł wychodzi +/- 800zł

Opublikowano

na co komu od 6 do 15km? To nie Japonia i pokazy o planie 5km. Chociaż nawet tam i tak raz na rok sie taki strzela.

Opublikowano

Witam, jeśli chodzi o radio-moduły to mogę polecić dla szaleńców moduły firmy camsat a dokładnie CD04 zasięg transmisji radiowej to od 6km do 15km jednak cenoto jeden taki moduł wychodzi +/- 800zł

Arturo,
wydawało mi się, że próbujemy poskładać do kupy funkcjonalny ale prosty i tani system dla amatorów :)
Opublikowano

Aby dodać wam odwagi, mogę komuś kto planuje zrobić kilka modułów, jeden zlutować za darmo.Potem, posługując się miernikiem, zobaczycie sobie piszczkiem gdzie idzie dany przewód i bez problemu, zlutujecie pozostałe moduły.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam
Do piątku mogę wam za darmo skompletować towar, ponieważ ostatni raz biorę dla siebie pozostały osprzęt.Potem także będę mógł ale jeszcze koszty wysyłek doliczę :)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jako iż jestem zupełnie zielony w elektronice, mam takie pytanie (może bezsensowne):
Czy da się do programu firststep dorobić funkcje sprawdzania wpięcia zapałów do systemu (nie zmieniając nic w konstrukcji systemu) ?

Opublikowano

Jako iż jestem zupełnie zielony w elektronice, mam takie pytanie (może bezsensowne):
Czy da się do programu firststep dorobić funkcje sprawdzania wpięcia zapałów do systemu (nie zmieniając nic w konstrukcji systemu) ?

nie
Opublikowano

NIE, bo moduł AVT531 nie ma takich możliwości, a więc program nie otrzymałby od niego potrzebnej informacji.
W poście #36 jest schemat, który ilustruje jak zrobić prosty manualny test obwodów EM w module slave.
Pozdrawiam,
ZK

Opublikowano

Mam mały problem z podłączeniem systemu pod komputer. Mianowicie po zainstalowaniu sterowników w programie pokazuje się error. U znajomego wszystko jest ok więc to coś nie tak z moim laptopem tylko właśnie wie ktoś co może być nie tak?

Opublikowano

W konwerterze AVT530/USB użyto chip FTDI, który jest stosowany w tysiącach różnych urządzeń,
więc teoretycznie nie powinno być żadnego problemu z jego instalacją w systemie.
Jeśli są to albo źle zainstalowałeś do niego sterowniki, albo coś jest nie tak z twoim sprzętem tj. konwerterem/komputerem.
Usuń wszystko po dotychczasowych instalacjach konwertera, pobież aktualne sterowniki http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM%202.08.24%20WHQL%20Certified.zip
i zainstaluj konwerter postępując zgodnie z obowiązującymi zasadami.

Opublikowano

Sorry,
ale założyłem, że ten "error" związany jest z instalacją konwertera.
Jeśli konwerter jest zainstalowany prawidłowo, a nie gada z systemem,
to sprawdz/ustaw w windows, w menadzerze urządzeń, we właściwościach portu COM konwertera, liczbę bitów na sekundę = 1200.

Opublikowano

Luxor dzisiaj to samo rozwiązywalem z capensisem i trzeba zainstalowac stare sterowniki, jutro je wrzuce albo napisz do capa :-)

Opublikowano

Ja mam problem innego rodzaju, a mianowicie program nie ,,widzi" Winampa mimo że jest zainstalowany , to ,,ptaszka" nie można odhaczyć

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ponieważ ostatnio tak wygląda jakby nic się nie działo w temacie projektu, przynajmniej publicznie na forum, bo z prywatnych maili i wpisów na SB wnoszę, że kilka osób próbuje jednak swoich sił, a posiadam na zbyciu moduł AVT531 o wartości 150 PLN, który nabyłem w celu przetestowania programu FirstStep, proponuję więc w celu ożywienia dyskusji ...

mini-konkurs, polegający na zaprezentowaniu wyników swojej pracy nad systemem, które to prezentacje zostałyby ocenione przez użytkowników forum np. przez aklamację tj. popierające wpisy w temacie, no chyba, że uczestniuków będzie dużo :D i da się jakoś zorganizować głosowanie na forum, w którym to konkursie nagrodą byłby tenże moduł.

Myślę, że na prezentacje dobry byłby termin do 15 listopada, a na głosowanie do 30 listopada, tak aby "zwycięzca" mógł jeszcze ewentualnie użyć modułu podczas tegorocznego Sylwestra :P

Oczekuję na ewentualne uwagi i propozycje szanownych kolegów :)

Pozdrawiam,
ZK