zk1959 60 Autor Opublikowano 22 Lutego 2013 Dla tych co kiepsko sobie radzą ze schematami rysunek poglądowy i w lepszej jakości, w formacie pdf Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 22 Lutego 2013 Uproszczona wersja 32-kanałowa i ten sam obrazek w pdf Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 22 Lutego 2013 WYKAZ CZĘŚCI - KNK1301/48CUES Płytka pcb KNK1301-1 : 1/ ATMEGA16/PU x 1 szt. 2/ ULN2803A x 2 szt. 3/ MAX485ECPA+ x 1 szt. 4/ podstawka DIL 40 x 1 szt. 5/ podstawka DIL 18 x 2 szt. 6/ podstawka DIL 8 x 1 szt. 7/ kwarc 16MHz/HC49 x 1 szt. 8/ 22p/50V/2.5mm x 2 szt. 9/ 100n/50V/2.5mm x 5 szt. 10/ 47u/16V x 1 szt. 11/ 100u/16V x 1 szt. 12/ 1K 1/4W x 3 szt. 13/ 4.7K 1/4W x 4 szt. 14/ 10K 1/4W x 1 szt. 15/ drabinka 1Kx8 8/9 x 2 szt. 16/ goldpin 40x1 x 1 szt. + złącza NSR-02, NSR-05, NSR-08 17/ listwa ARK2 3.5mm x 1 szt. 19/ przetwornica DC2/5 x 1 szt. pdf lub : 20/ 7805/TO220 x 1 szt. 21/ 100n/50V/2.5mm x 2 szt. 22/ 100u/16V x 1 szt. 23/ 470u/25V x 1 szt. Płytka pcb KNK1301-2 : 1/ przekaźnik RM699V x 8 szt. 2/ 100n/50V/2.5mm x 8 szt. 3/ 100u/25V x 1 szt. 4/ listwa ARK3 3.5mm x 1 szt. Inne : 1/ przekaźnik R4 x 3 szt. 2/ dioda 3A/1000V x 48 szt. 3/ dioda 10A/1000V x 1 szt. 4/ przełącznik x 2 szt. POWER/ARM 5/ bezpiecznik 2A x 1 szt. + gniazdo 6/ bezpiecznik 10A x 1 szt. + gniazdo. 7/ 2.2K 1/4W x 2 szt. 8/ led GREEN x 1 szt. POWER 9/ led RED x 1 szt. ARM 10/ przycisk x 2 szt. SET/PLUS 11/ led YELLOW x 1 szt. SET 12/ led BLUE x 1 szt. PLUS Plus : 1/ akumulator 12V x 1 szt. 2/ gniazdo DC x 1 szt. 3/ gniazdo XLR3M x 1 szt. 4/ gniazdo XLR3F x 1 szt. 5/ gniazdo głośnikowe x 48 szt. Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 23 Lutego 2013 zmodyfikowałem płytki pcb tzn. zlepiłem obie w jedną zbije to jeszcze odrobinę koszty i uprości montaż pliki w formacie pdf : pcb-3 setup-3 Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 2 Marca 2013 Witam. Powoli, bo brak mi czasu, ale prace postępują. Prób programu z modułem nie zrobiłem więc mogą się pojawić jakieś poprawki. Wersja 0.200 programu FirstStep. Checkbox "HeartBeat" włącza sygnał testujący połączenia w sieci rs485. Jeśli moduł jest prawidłowo podłączony to miga na nim LED. Checkbox "Arm" uzbraja/rozbraja wszystkie moduły. Moduł sygnalizuje, że jest uzbrojony zapalając LED. Moduły muszą być uzbrojone aby odpalały zapalniki. W skryptach wpisujemy: TYPE - 1 UNIT - od 1 do 16 CUE - od 1 do 48 Pozdrawiam, ZK Cytuj
piromagik 0 Opublikowano 3 Marca 2013 Tzn system na układzie knk1301 może mieć max 768 kanałów? Cytuj
piromagik 0 Opublikowano 3 Marca 2013 A czy trudne będzie zaprogramowanie takiego układu scalonego? Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 4 Marca 2013 Tzn system na układzie knk1301 może mieć max 768 kanałów? tak, w wersji wsadu HEX dla mikrokontrolera, którą zamierzam udostępnić free A czy trudne będzie zaprogramowanie takiego układu scalonego? trzeba wiedzieć jak i mieć czym to zrobić lub poprosić kogoś o pomoc Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 6 Marca 2013 Testy prototypu przebiegają pomyślnie i prawdopodobnie zakończę je w weekend. W trakcie ich trwania program FirstStep przeszedł kilka zabiegów kosmetycznych. Do pobrania wersja 0.201 Pozdrawiam, ZK Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 7 Marca 2013 Testy skończone !!! i to szybciej niż zakładałem bo poszły nadspodziewanie sprawnie. Pliki HEX do pobrania dla mikrokontrolerów : 1/ ATmega16 2/ ATmega32 3/ ATmega644P Sposób ustawiania adresu slave modułu : - nacisnąć przycisk 1 / błyśnie dioda led 1 (zółta) - naciskać przycisk 2 tyle razy ile jest dziesiątek w adresie np. 1 to naciskamy raz, 2 to dwa razy itd. jeśli na pozycji dziesiątek jest 0 to nie naciskamy przycisku / za każdym razem błyska dioda led 2 (niebieska) - nacisnąć przycisk 1 / błyśnie dioda led 1 (zółta) następnie - nacisnąć przycisk 1 / błyśnie dioda led 1 (zółta) - naciskać przycisk 2 tyle razy ile jest jednostek w adresie np. 1 to naciskamy raz, 2 to dwa razy itd. jeśli na pozycji jednostek jest 0 to nie naciskamy przycisku / za każdym razem błyska dioda led 2 (niebieska) - nacisnąć przycisk 1 / błyśnie dioda led 1 (zółta) Przyciski pozwalają ustawić adres od 01 do 99, ale po restarcie modułu adres zostanie obcięty do max 16. Ustawiony adres możemy sprawdzić następująco : - naciskamy przycisk 2 - błyska dioda led 1 (zółta) - błyska dioda led 2 (niebieska) tyle razy ile jest dziesiątek w adresie, ale jeśli na pozycji dziesiątek jest 0 to nie błyska - błyska dioda led 1 (zółta) - błyska dioda led 2 (niebieska) tyle razy ile jest jednostek w adresie, ale jeśli na pozycji jednostek jest 0 to nie błyska - błyska dioda led 1 (zółta) Ponadto dioda led 1 (żółta) sygnalizuje błyskami odbiór sygnału HeartBeat, a dioda led 2 (niebieska) zapala się gdy moduł zostanie uzbrojony. Pozdrawiam, ZK [dodano 2013.03.08/10:33] Dla rozjaśnienia tego co napisałem powyżej załączam przykładowy projekt panelu modułu Cytuj
piromagik 0 Opublikowano 9 Marca 2013 Panie Zbigniewie do pana mam pytanie czy ma pan potrzebne rzeczy i sprzęt do programowania US? I kluczowe Pytanie od czego zacząć po zgromadzeniu funduszy i zakupach elktroniki? W sakli 1-5 jak trudno będzie zrobić ten system (dodam że troszkę grzebie w elektronice) z góry dziękuje. Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 9 Marca 2013 Panie Zbigniewie do pana mam pytanie czy ma pan potrzebne rzeczy i sprzęt do programowania US? I kluczowe Pytanie od czego zacząć po zgromadzeniu funduszy i zakupach elktroniki? W sakli 1-5 jak trudno będzie zrobić ten system (dodam że troszkę grzebie w elektronice):)/> z góry dziękuje. to chyba oczywiste że mam, skoro napisałem program dla uC i przetestowałem prototyp modułu sorry, ale nie będę się zajmował programowaniem chipów dla Was bo poprostu nie mam na to czasu zorganizujcie się jakoś, może ktoś zrobi płytki pcb, a inny zaprogramuje chipy, i sprawa załatwiona różnica w stosunku do projektu opartego o moduł AVT531 jest taka, że trzeba samemu zrobić/zamówić płytkę i zaprogramować/zlecić zaprogramowanie uC Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 9 Marca 2013 na prośbę Kameleona płytka pod przekaźniki R4 do pobrania pdf pcb-5 i obrazek pokazujący jak to polutować lutować trzeba lutownicą transformatorową, a lutowie musi grubo oblać srebrzankę Cytuj
Arturo 15 Opublikowano 10 Marca 2013 A ja mam pare pytań pierwsze skąd wzieło się ograniczenie 99 adresów? skąd ten limit? drugie dlaczego na stabilizatorze namięcia są po dwa kondensatory na wejście i na wyjście? nie wystarczy po jednym? trzecie po co używać MAX458 jeśli moduły mogą się komunikować za pomocą pinów SCL/SDA które są w procesorze i komunikacja zapewne była by szybsza! nie lepiej ustalać adres slave za pomocą dip-switch? i dlaczego znowu na przekaźnikach? czy zaprogramowany adres zostaje gdzieś zapisany? czy po każdym uruchomieniu od nowa trzeba go ustalać? Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 10 Marca 2013 A ja mam pare pytań pierwsze skąd wzieło się ograniczenie 99 adresów? skąd ten limit? drugie dlaczego na stabilizatorze namięcia są po dwa kondensatory na wejście i na wyjście? nie wystarczy po jednym? trzecie po co używać MAX458 jeśli moduły mogą się komunikować za pomocą pinów SCL/SDA które są w procesorze i komunikacja zapewne była by szybsza! nie lepiej ustalać adres slave za pomocą dip-switch? i dlaczego znowu na przekaźnikach? czy zaprogramowany adres zostaje gdzieś zapisany? czy po każdym uruchomieniu od nowa trzeba go ustalać? 1/ bo takie przyjąłem założenia projektowe dla skryptu programu FirstStep, protokółu transmisji danych i metody adresowania modułu 2/ na wejście i wyjście stabilizatora daje się kondesator elektrolityczny i ceramiczny 3/ scl/sda czyli I2C/TWI to magistrala wewnętrzna, którą stosuje się tylko na małe odległości 4/ wtedy dip-switcha tyrzeba by umieścić na panelu/chassis modułu 5/ bo rozwiązanie na przekaźnikach jest zdecydowanie tańsze i łatwiejsze do realizacji 6/ adres jest zapisywany w pamięci uC, można go w dowolnym momencie odczytać i/lub zmienić Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 10 Marca 2013 Kolejne modyfikacje. Myślę, że już ostatnie Dokleiłem płytkę z przekaźnikami R4 do całej reszty, co uprości montaż modułu. Zrobiłem dodatkową płytkę pcb, która ułatwi łączenie przełączników, bezpiecznika, diod led itd. Dodałem możliwość zastosowania wyświetlacza LCD, stąd też druga mała płytka pcb. Wszystkie 3 płytki należy zrobić jako jedną, a potem przeciąć. do pobrania pdf Szkic montażowy / kompleksowy dla obu wersji tj. z LED i LCD w formacie pdf Zmodyfikowane pliki HEX dla mikrokontrolerów : 1/ ATmega16 + LCD 2/ ATmega32 + LCD 3/ ATmega644P + LCD Dla wersji z LED aktualne są pliki HEX z postu #285. W wersji z LCD nie montujemy diod LED1 i LED2 oraz PWR. Natomiast w wersji z LED nie dołączamy LCD. Cała reszta jest identyczna. Zmiany w panelu modułu Ustawianie adresu dla LCD nie różni się w zasadzie od opisanego dla LED tj. - nacisnąć przycisk 1 / na LCD wyświetlony zostanie napis ADDR-1 - naciskać przycisk 2 tyle razy ile jest dziesiątek w adresie np. 1 to naciskamy raz, 2 to dwa razy itd. jeśli na pozycji dziesiątek jest 0 to nie naciskamy przycisku / na LCD wyświetlana będzie aktualna wartość - nacisnąć przycisk 1 / na LCD pokazany zostanie aktualny adres a następnie - nacisnąć przycisk 1 / na LCD wyświetlony zostanie napis ADDR-2 - naciskać przycisk 2 tyle razy ile jest jednostek w adresie np. 1 to naciskamy raz, 2 to dwa razy itd. jeśli na pozycji jednostek jest 0 to nie naciskamy przycisku / na LCD wyświetlana będzie aktualna wartość - nacisnąć przycisk 1 / na LCD pokazany zostanie aktualny adres Adres można ustawić w zakresie od 01 do 99, ale po restarcie modułu zostanie obcięty do max 16. Aktualny adres jest stale wyświetlany na LCD. Także informacja o uzbrojeniu modułu i sygnale HeartBeat jest wyświetlana na LCD. Pozdrawiam, ZK [dodano 2013.03.10/15:36] Aktualne schematy modułu sch-1/logika sch-1/matryca Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 10 Marca 2013 jeszcze kilka fotek poglądowych sposób montażu mini płytki pcb do wyświetlacza LCD zalecany moduł przetwornicy dc/dc typu DC2/5, w ostateczności można ją zastąpić stabilizatorem 7805 i kondensatorami wtyczka do złącza goldpin typu NINIGI NSR pod które zaprojektowano płytkę pcb Cytuj
piromagik 0 Opublikowano 11 Marca 2013 chciałby się zapytać kto się podejmuje budowy? ja się raczej podejmuje ale w puźniejszym terminie(fundusze:[) Cytuj
Cooli 4 Opublikowano 11 Marca 2013 chciałby się zapytać kto się podejmuje budowy? ja się raczej podejmuje ale w puźniejszym terminie(fundusze:[) Kameleon podjął się budowy pod czujnym okiem Pana Zbigniewa. Cytuj
luxor 2 Opublikowano 11 Marca 2013 Ja również podejmę się budowy, ale dopiero w wakacje, bo teraz mam na studiach swoją ukochaną fizę... Cytuj
piromagik 0 Opublikowano 12 Marca 2013 mam taką prośbę do tych co zaczną robić ten system aby wstawiali swoje zdjęcia z budowy. Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 12 Marca 2013 Uwaga! Zmieniłem sposób zapisu nr kanału w skryptach tj. zamiast, jak dotychczas CUE - od 1 do 48 od teraz trzeba będzie pisać CUE - od 1.1 do 3.16 Uznałem, że taki zapis będzie bardziej czytelny, zwłaszcza gdy w module będzie więcej niż 3 sekcje. Poza tym łatwiej będzie się połapać przy podłączaniu zapalników gdy np. tak jak Kameleon dołącza się do modułu dodatkowe listwy slat. Do pobrania wersja 0.202 programu FirstStep. W związku z powyższym zmieniły się także pliki wsadowe HEX dla KNK1301 w wersji z LCD, w której jest wyświetlany numer aktualnie odpalanego kanału. 1/ ATmega16 + LCD / ver. 1.01 2/ ATmega32 + LCD / ver. 1.01 3/ ATmega644P + LCD / ver. 1.01 Pozdrawiam, ZK Cytuj
zk1959 60 Autor Opublikowano 16 Marca 2013 A jakie to ma znaczenie ? Ważne, że działa Kodu nie opublikuję. Jak już napisałem wcześniej, mogę udostępnić część algorytmów. Gdyby ktoś chciał ewentualnie wykorzystać moduł w jakiś inny sposób np. napisać własny soft na pc do załączania żarówek na choince to protokół komunikacyjny ma następujące założenia: {<crc><cmd><adr><dat>} - ASCII string gdzie: { - znak start paczki danych <crc> / 4 znaki / suma CRC16-CCITT <cmd> / 2 znaki / rozkaz: FC - fire_cue / XP - heartbeat / MN - arm_on / MF - arm_off <adr> / 2 znaki / adres: 01..99 <dat> / 2 znaki / dane: section 0x..7x / channel x0..xF } - znak stop rozkazy XP, MN i MF to zdefiniowane stringi bo nie zawierają danych do przetworzenia {DDE3XP} - heartbeat {D29AMN} - arm_on {5392MF} - arm_off Pozdrawiam, ZK Cytuj
p2008 0 Opublikowano 16 Marca 2013 Tylko z ciekawości się zapytałem - bo możliwości są trzy: C, ASM, BASCOM. Osobiście preferuję ten pierwszy. Ja natomiast pracuję nad swoim edytorem PC. Tak w 60% jest gotowy. Markery można układać bezpośrednio na wykresie fali dźwiękowej. Można je także swobodnie przenosić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi