Skocz do zawartości

forumowy projekt opensource systemu pirotechnicznego

zk1959

Rekomendowane odpowiedzi

Miało być 100nF = 0.1uF, ale pewnie tyle wlutowałeś.

Na schemacie modułu, który kiedyś wkleiłeś na forum, na wejściach portów PD3 i PD4 są rezystory podciągające 4K7, ale nie ma właśnie kondensatorów 100nF.

Czy na pcb są one wlutowane? między porty i masę.

Sorry, że się czepiam, ale szukam rozwiązania problemu.

20180616_1212081.jpg

Přesně jak píšete. U pinu PD3 a PD4 jsou resistory 4K7. Kondenzatory 100nF nejsou.

Tak jak piszesz. Dla PD3 i PD4 rezystory wynoszą 4K7. Kondensatory 100nF nie są .

A powinny być! Dolutuj  je.

To nie powinno być trudne. Na pcb są duże powierzchnie masy.

Dodaj też kondensator 100nF do przekaźnika załączającego 12V.

Ten przekaźnik jest włączany po wyświetleniu napisu DISARMED, a wtedy własnie następuje reset.

Może to on wzbudza wejście przycisku.

Ja spróbuję w HEX jakoś ograniczyć drgania styków.

Nie wiem, jakie są rezystory 4K7 dla portów PD3 i PD4, ale kiedy je usunąłem, licznik ciągle się restartuje, mimo że zielony przycisk nie został naciśnięty. Odłączyłem test i biurko zostało uruchomione ponownie. Więc wznowiłem rezystory i restart został zatrzymany.
Dodałem kondensator 100nF do przekaźnika 12v do styków cewki przełączającej, ale nie wystąpiły widoczne zmiany.

Nevím, co odpory 4K7 mají u portů PD3 a PD4 za úkol, ale když jsem je odstranil, tak se pult neustále restartoval, ikdyž nebylo zmáčknuté zelené tlačítko. To jsem na zkoušku odpojil a pult se pořád restartoval. Tak jsem ty odpory vrátil zpět a restartování ustalo.
Kondenzator 100nF jsem přidal k relé 12v na kontakty spínací cívky, ale žádná viditelná změna nenastala.

Nie miałeś usuwać rezystorów 4K7 (one podciągają porty ATmega do zasilania +5V, przez co wejścia ATmega są bardziej stabilne)

ale wlutować kondensatory 100nF pomiędzy porty PD3/PD4 i masę GND :)

Dodaj kondensatory elektrolityczne 47uF lub 100uF na wejściach +12V oraz +5V dodatkowej płytki pcb, odetniemy ją od reszty elektroniki.

Masz dużo długich przewodów w module i może one działają jak anteny i zbierają zakłócenia.

Daj rezystor 1..10K (poeksperymentuj) zaraz za zielonym przyciskiem (na przewodzie sygnałowym, a nie masy).

kondensatory 100nF lutowane między PD3 a GND, PD4 i GND. Kondensatory 100 mikroF na płycie pomocniczej + 5v i + 12v. Przesłano nowy plik szesnastkowy.
Wciąż bez zmian. Po naciśnięciu zielonego przycisku uruchom ponownie. Po wstawieniu rezystora w gałąź sygnału (zielony przycisk) do 3K omów moduł zostaje uruchomiony ponownie. Przy wartości oporu 4K - 10K moduł nie reaguje na zielony przycisk.

kondenzatory 100nF připájeny mezi PD3 a GND, PD4 a GND. Kondenzatory 100 microF na přídavné desce +5v a +12v. Nahraný nový hex soubor.
Stále žádná změna. Po zmáčknutí zeleného tlačítka restart. Po vložení odporu do signalové větve ( zelené tlačítko) do hodnoty 3K ohm stále se modul restartuje. Při hodnotě odporu 4K - 10K už modul na zelené tlačítko nereaguje.

funkce se přehodily mezi zeleným a novým tlačítkem, ale stále dochází k restartu celého modulu

funkcje zmieniły się między zielonym i nowym przyciskiem, ale cały moduł wciąż jest restartowany

tak zatím necháme tento problém plavat. A co se dá dělat s tou špatnou detekcí zapojených palníků.
Zatím jsme skončili u kontroly průchodu 12V přes relé na přídavné desce ( Led dioda). Při sepnutí relé se dioda rozsvítí.
Dále bylo připojeno testovací tlačítko na simulaci zapojených palníků. ( náhodné stiknutí tlačítka).
Pomocí tohoto tlačítka atmega rozezná připojený a nebo nepřipojený palník ( simulace).Ale ostrý provoz tak to nerozezná. 

więc poprowadźmy ten problem. I co można zrobić ze złym wykryciem zaangażowanych samolotów.
Do tej pory zakończyliśmy sprawdzanie przebiegu 12V przez przekaźnik na tablicy pomocniczej (LED). Gdy przekaźnik jest włączony, dioda LED świeci.
Dodatkowo, do symulacji podłączonych pistoletów został dołączony przycisk testowy. (przypadkowe naciśnięcie przycisku).
Ten przycisk atmega rozpoznaje podłączony lub nie podłączony (symulacja), ale nie rozpoznaje ostrego działania.

Stále žádná změna. Po zmáčknutí zeleného tlačítka restart. Dnes jak přijedu z práce, projdu celé zapojení znovu, zda nemám někde nějakou chybu. To přece není možné, aby to nefungovalo.

Nenapadá Vás, co by mohlo být špatně zapojeno? Na co si dát pozor?

Wciąż bez zmian. Po naciśnięciu zielonego przycisku uruchom ponownie. Dzisiaj, kiedy pochodzę z pracy, przejdę przez całe zaangażowanie, jeśli mam jakiś błąd. Nie jest możliwe, że to nie działa. Nie sądzisz, co może być źle zaangażowane? Na co uważać?

Avula, wypróbuj jeszcze te dwie wersje

http://www.pyrobox.com.pl/forumfajerwerki_system/knk1301/KNK1301L48A-105-16 v20180711 1.zip

http://www.pyrobox.com.pl/forumfajerwerki_system/knk1301/KNK1301L48A-105-16 v20180711 2.zip

W drugiej wersji, jeśli wszystko pójdzie dobrze, zostanie wyświetlony tylko komunikat, że test jest skończony.

Problem w tym, że moduł resetuje się w momencie gdy w zasadzie program HEX nic nie robi.

Moduł zostaje rozbrojony, włączone zostaje zasilanie testowe, wyświetlany jest pierwszy komunikat DISARMED,

wtedy robiony jest programowy reset watchdog, taki jak kilkadziesiąt innych w tym HEX, no i ... wszystko się sypie.

Najgorsze, że tylko wtedy gdy startujemy test przyciskiem, bo po komendzie z FSpro wszystko idzie tak jak trzeba,

a wykonywany jest dokładnie ten sam kawałek kodu HEX.

Obawiam się, że to może być jakiś dziwny błąd kompilatora, i będzie trudno go obejść.

W przyszłym tygodniu będę miał trochę więcej wolnego czasu więc zmontuję prototyp i może będzie mi łatwiej znaleźć rozwiązanie.

První verze má příponu .bas, takže ten nejde nahrát. Druhá verze po nahrátí do Atmegy vykazuje stejný problém. Po zmáčknutí zeleného tlačítka restart.

Pierwsza wersja ma rozszerzenie .bas, więc nie można jej załadować. Druga wersja po wgraniu do Atmega ma ten sam problem. Po naciśnięciu zielonego przycisku uruchom ponownie.

Avula,

skoro na razie kiepsko wygląda kwestia testu manualnego, to zajmijmy się zdalnym.

Uruchom z FSpro test symulując losowo zapalniki, żeby się upewnić że odczyt w module i prezentacja w FSpro działa.

Usuń przycisk symulujący zapalnik, podłącz się ponownie do magistrali HOT, i ponownie uruchom test.

Zobaczymy czy matryca mosfet pracuje tak jak trzeba przy zasilaniu 12V.

První test palníků je s zapojeným pomocným tlačítkem, ale nebylo počas testu použito Video 0:00 - 0:35
Druhý test. Pomocné tlačítko zapojeno, mačkáno náhodně. Video 0:36 - 1:11
Třetí test. Pomocné tlačítko odpojené. Připojená větev HOT. Ve svorkách byl zapojen jen odpal č. 5. video 1:12 - 1:54. Systém vyhodnotil stav tak, jako by byly všechny pozice osazeny palníky. Co stím se dá dělat, aby ATMEGA poznala, kde palník je a kde není.

Pierwszy test na strzelbę jest z dołączonym dodatkowym przyciskiem, ale podczas testu nie użyto filmu 0:00 - 0:35
Drugi test. Przycisk pomocniczy jest podłączony i naciśnięty losowo. Wideo 0:36 - 1:11
Trzeci test. Przycisk pomocniczy odłączony. Połączony oddział HOT. W terminalach 1:12 - 1:54 uczestniczył tylko 5. strzał. System ocenił status tak, jakby wszystkie pozycje były wyposażone w pistolety. Co mogę zrobić, aby ATMEGA dowiedziała się, gdzie znajduje się drzewo i gdzie nie jest.

image.png.57e1e7bedc14b0c549760492e2a84873.png

drobný dotaz. Moňá je to nepodstatné, ale vy máte napsáno Zenerova dioda 12,1V. Je to problém, že já sehnal jen 12V?

małe zapytanie. Może to nieistotne, ale napisałeś diodę Zenera 12.1V. Czy to problem, że mam tylko 12V?

Z tego opisu wynika, że przez cały czas testu przez PC815 przepływa prąd, a to może oznaczać, że mosfety się zwierają.

Poczytaj w linku na temat stosownych zabezpieczeń http://www.pyroneo.de/wiki/Modul-Sicherheitskonzept

Zamiast zworek z drutu daj rezystory rzędu kilku ohmów (zapalnik ma ok. 2 ohm), i sprawdź czy to coś zmieni.

Ta dioda Zenera to tylko dodatkowe zabezpieczenie przez zbyt wysokim napięciem, może być 12V.

nezměnilo se nic. Když jsem dal otestovat modul bez palníků, tak to hlásí, že palníky jsou ve všech připojovacích bodech. nejdřív jsem myslel, že to měří opačně. A tak jsem dal do jednoho portu palník a výsledek stejný. Všechny porty v PC svítily zeleně, tak jak je ukázáno ve videu 1: 51.Ještě si vzpomínám. Když mě kamarád pomáhal navrhovat zapojení tech MOSFED transistorů, tak ta část (HOT) byla projektovaná na napětí 48V. tak nevím, zda to bude při napětí 12v spínat. Ale nejde mi do hlavy proč to ukazuje zeleně, idyž tam palník není. To jen takový popznatek.

nic się nie zmieniło. Kiedy testowałem moduł bez pistoletów, donoszę, że pistolety są we wszystkich punktach połączeń. początkowo myślałem, że jest odwrotnie. I tak umieściłem kombajn w jednym porcie i taki sam rezultat. Wszystkie porty PC świeciły na zielono, jak pokazano na filmie 1: 51. Wciąż pamiętam. Kiedy mój przyjaciel pomógł mi zaprojektować połączenie tranzystorów MOSFED, część (HOT) została wyświetlona na 48V. więc nie wiem, czy przełączy się na napięcie 12V. Ale nie przychodzi mi do głowy, dlaczego pokazuje zielone, nie ma idioty. To po prostu taki wiersz.

Wspominałem wyżej, że przy 12V mosfety mogą się nie otwierać lub nie domykać, i że należy to sprawdzić.

Raz kozie śmierć, to takie porzekadło.

Przebuduj układ tak jak na rysunku i spróbuj kolejny raz.

knk1301_avula_pc815_4.png.6cb07856bf49590bd0c7b0a2102aa5f5.png

I po následujícím pokuse je výsledek stejný. Na všech poličkách svítí zelená, ikdyž tam není nic připojeno.

Nawet po następnej próbie wynik jest taki sam. Wszystkie półki są zielone, chociaż nie ma nic wspólnego.