velibrum 12 Opublikowano 13 Maja 2012 Data: 12.05.2012 r. - godz. 21:45Miejsce: Okolice jakiejś restauracji w ParczewieWykonawca: ja & dlugi24 corporation Film: http://www.youtube.com/watch?v=85yPkF1WmPcZdjęcia: Po pierwsze chciałbym podziękować Dlugiemu24 za zaproszenie na pokaz. Przygotowywania to była sama przyjemność i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś coś strzelimy Pokaz przygotowany od a do z na miejscu, montaż zajął około 4.5 godziny. Co było strzelone widać na filmie i zdjęciach. Wyszło super, dokładnie tak, jak zaplanowaliśmy. Nie odpalił tylko orient i uran (lonty baterii się nie odpaliły od QM), ale to i tak nie zmieniło ogólnego wrażenia, gdyż widzom bardzo się podobało. Na filmie nie ma dobrze nagranych 3 fontann multicolor Jorge (2 x 300 g i 1 x 1000 g), które były ustawione bliżej gości. Cytuj
MajsterD12 5 Opublikowano 13 Maja 2012 Gratulacje, zrobienie takiego pokazu na łączeniu tylko visco i Qm to nie lada wyzwanie. Bardzo dobrze wykorzystałeś budżet, wybrałeś dobre sprawdzone kostki, nic dodać nic ująć i nie ma co się martwić nad 2 kostkami, które nie odpaliły. Pokaz total miazga xd Cytuj
velibrum 12 Autor Opublikowano 13 Maja 2012 Dzięki Większość kostek wybrał dlugi24, ja tylko zaproponowałem kilka pozycji uzupełniających pokaz. Cytuj
capensis 12 Opublikowano 13 Maja 2012 Wszystko wg mnie wyszło ideanalnie Bardzo podoba mi się ułożenie kostek \I/ słabsz po bokach i silniejsza na środku, nie wiem czy sam tego pomysłu nie wykorzystam Cytuj
kameleon 1 Opublikowano 13 Maja 2012 A jaki był budżet ? Aż tak ci to potrzebne do życia czy tylko chcesz posta nabić Pokaz ok, zainwestuj w końcu w system ! Wtedy łączenie zajmie 1h a nie 4,5 Cytuj
velibrum 12 Autor Opublikowano 13 Maja 2012 Zajęłoby może troszkę mniej czasu, bo i tak nie marnowałbym jednego zapłonnika na każdą kostkę, więc trzeba byłoby i tak łączyć oraz i tak czy tak mocować kostki na paletach. Poza tym wolę w tak wysokich i mokrych trawach połączyć 4 lonty, aniżeli wpinać 12 kabelków i martwić się, czy wilgoć nie będzie za duża, żeby elektronika zadziałała. Ponadto zabawkowe systemy raz zadziałają, a raz nie... Kiedyś sam też zauważyłeś, że jedna osoba może albo pokaz oglądać, albo go sterować z pilota, nie da się robić dwóch tych czynności jednocześnie. Ja wolę odpalić lont i cieszyć się z pokazu, aniżeli z latareczką wpatrywać się w pilocika, czy konsolę. Tak więc póki co zostanę przy lontach, bo widowisko wyszłoby takie samo, a tak to przynajmniej mogłem nacieszyć oko efektami. Dobrze przygotowane lonty jak dla mnie są znacznie pewniejsze niż zabawkowy system. Jak przyjdą jakieś o wiele, wiele większe budżety, to może się coś pomyśli. Cytuj
kameleon 1 Opublikowano 13 Maja 2012 Bogu dzięki nastały czasy kiedy to system sterowany pc wynosi tyle co chińska zabaweczka Wiem wiem zaraz będzie gadka, że znowu o nim gadam, a do tej pory nie za prezentowałem Spokojnie już nie długo.Aha odnośnie wilgoci wymyślono takie coś jak obudowy hermetyczne za 25zł, które rozwiązują ten problem. Cytuj
velibrum 12 Autor Opublikowano 13 Maja 2012 Znowu o nim gadasz ... Ja póki co jednak wolę popracować troszkę dłużej w domu, za to na dworze mieć 4 opaski do zaciśnięcia i komfort oglądania pokazu bez stresu. Cytuj
JacuQM 122 Opublikowano 13 Maja 2012 Jest jakiś temat który opisuje kostki z tego pokazu ? A jak nie to była taka fajna kostka I od 1:26 , zielone perły w palme. To jaki budżet ? Cytuj
velibrum 12 Autor Opublikowano 13 Maja 2012 zielone perły w palme. Kolejny efekt, którego jesteś autorem, gratuluję To jest New Generation 6 - największe dziadostwo jakie można kupić za 60 zł - nie polecam. Cytuj
fpshooter 12 Opublikowano 13 Maja 2012 Zajęłoby może troszkę mniej czasu, bo i tak nie marnowałbym jednego zapłonnika na każdą kostkę, więc trzeba byłoby i tak łączyć oraz i tak czy tak mocować kostki na paletach. Poza tym wolę w tak wysokich i mokrych trawach połączyć 4 lonty, aniżeli wpinać 12 kabelków i martwić się, czy wilgoć nie będzie za duża, żeby elektronika zadziałała. Ponadto zabawkowe systemy raz zadziałają, a raz nie... Kiedyś sam też zauważyłeś, że jedna osoba może albo pokaz oglądać, albo go sterować z pilota, nie da się robić dwóch tych czynności jednocześnie. Ja wolę odpalić lont i cieszyć się z pokazu, aniżeli z latareczką wpatrywać się w pilocika, czy konsolę. Tak więc póki co zostanę przy lontach, bo widowisko wyszłoby takie samo, a tak to przynajmniej mogłem nacieszyć oko efektami. Dobrze przygotowane lonty jak dla mnie są znacznie pewniejsze niż zabawkowy system. Jak przyjdą jakieś o wiele, wiele większe budżety, to może się coś pomyśli. Teraz za nieduże pieniądze można kupić system programowalny, osobiście testowałem już swój zakup i jestem zadowolony z działania. Mając do dyspozycji 32ch + 2-3 sekwencery można już coś pokombinować, jak doliczyć opcję łączenia qm i odpalania po kilka efektów z kanałów to da się już stworzyć ładne widowisko. Pokaz można zmontować wstępnie wcześniej (podłączyć zapały do kostek, posklejać kostki w grupy itp.) dzięki czemu montaż na miejscu jest błyskawiczny.Pokaz zmontowany na zapałach jest mniej podatny na czynniki atmosferyczne. Z doświadczenia wiem, że lont lubi zgasnąć na deszczu i nigdy nie ustawi się tak odległości, żeby wszystko strzelało jak powinno bez robienia bigosu na niebie. Ponad to pokaz zaprogramowany można przerwać w dowolnym momencie bez narażania zdrowia.Jeśli chodzi o odpalanie kostek od qm to polecam 2 sposoby:1. Wetknięcie główki zapalczej/ łebka od zapałek w miejscu łączenia2. Owinięcie dodatkowo visco w wyrzutni stopiną.fps Cytuj
velibrum 12 Autor Opublikowano 13 Maja 2012 Fps, chcesz się bawić w systemy, twój wybór. Ja zostanę przy loncie z powodów, o których wcześniej napisałem.BTW: Jak zobaczyłem, że wszedłeś na forum, to tylko odliczałem czas jaki upłynie, do momentu nie zgodzenia się z czymkolwiek co napiszę Cytuj
fpshooter 12 Opublikowano 13 Maja 2012 Fps, chcesz się bawić w systemy, twój wybór. Ja zostanę przy loncie z powodów, o których wcześniej napisałem.BTW: Jak zobaczyłem, że wszedłeś na forum, to tylko odliczałem czas jaki upłynie, do momentu nie zgodzenia się z czymkolwiek co napiszę Gdzie ja napisałem, że się nie zgadzam? Chcesz się bawić lontem, twój wybór. Generalnie ma to swoje wady i zalety, jak każdy sposób. Zwróciłem tylko uwagę, że w deszczu nie zda egzaminu i , że pokazu nie da się w sposób kontrolowany zastopować.fps Cytuj
capensis 12 Opublikowano 13 Maja 2012 Tu musze fps'a poprzeć, bo gdy np. linia lontu zgaśnie (mimo że jest podwójna) to masz w sumie zchrzniony pokaz, i musisz lecieć odpalać ponownie z ręki, nie mając pewności czy jak podejdziesz, coś nie zacznie nagle strzelać.Z systemem nawet jak jedna sekcja nie odpali, od naciskasz przycisk i leci następna.Sam miałem taką sytuację 2 lata temu i teraz nie wyobrażam sobie pokazu , nie dzieląc go przynajmniej na 3 - 4 sekcje z osobnymi zapalnikami. Lepiej jak nie odpali jedna sekcja, i zamaskujesz to , odpalając z pilota następną, niż jakbyś miał z lancą lecieć i podpalać pokaz od środka xdPoza tym można ładnie zaakcentować finał, posiadajac system i walnąć na sam koniec one rowa, czy salwę bombek (albo jedno i drugie) Cytuj
Cooli 4 Opublikowano 14 Maja 2012 Dobra dziś na trzeźwo obejrzałem pokaz i muszę dodać to że nie ma takiego finału z prawdziwego zdarzenia A reszta na wysokim poziomie Cytuj
velibrum 12 Autor Opublikowano 14 Maja 2012 A co to za problem podpiąć one rowa do rezerwowego lontu ostatniej wyrzutni, tak żeby poleciał równo z ostatnimi strzałami? Żaden Jakby był one row w sklepie, to byłby w pokazie, a tak to trzeba było sobie radzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi